RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Одна країна - дві думки: що в США говорять про контрнаступ ЗСУ

Американські політики та журналісти мають позитивні очікування

Американські політики та журналісти мають позитивні очікування Фото:

Збройні сили України під час контрнаступу звільнили населений пункт П'ятихатки у Запорізькій області. Величезну роль цьому наступі грає зарубіжна військова допомога й насамперед з США. Що зараз говорять у США про хід контрнаступу України? Які позиції та погляди там домінують та чому? Про це розповів американський адвокат, політичний стратег та член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик.

У нас ЗМІ не так уже й багато пишуть про український контрнаступ. Справа в тому, що в США скоро вибори, тому основна увага наших медіа зосереджена на цій темі. Але, ми маємо чітку картину, що український контрнаступ буде дуже сильним, коли він почнеться повноцінно. У нас також кажуть, що Росія не готова до нього. У нас є риторика, що український контрнаступ буде успішним. Наскільки? Цього у нас до кінця ще не аналізують та не прогнозують. Проте, припускають, що результативність контрнаступу ЗСУ може призвести до якихось переговорів із РФ, але вже за умов України, а не Кремля. Ось такий у нас порядок денний в американській пресі щодо контрнаступу.

Політики у нас різні та оцінюють ситуацію вони часто теж по-різному. Але загальна впевненість у результативності українського контрнаступу серед політиків у США теж безсумнівна.

Але завжди та скрізь є інша риторика. Вона в нас така, мовляв, зараз усе сповільниться; що вибух, який стався на Каховській ГЕС, суттєво знизив можливості для більш ефективного просування ЗСУ вперед; що Росія зараз просто закидатиме ті місцевості своїми солдатами; що втрат в українській армії набагато більше, ніж про це каже Україна, тощо.

Втім, така контрриторика, скажу прямо, викликає в американців набагато менше уваги. Хіба що вона підживлює тих людей, хто виступав та виступає за якнайшвидші переговори з Кремлем на будь-яких умовах і за те, щоб США менше коштів виділяли Україні на її підтримку в цій війні. Але таких людей – меншість. Вони є, але їх реально небагато.

Ось такі у США є дві позиції. З того, що я чую та розумію від американських політиків, вони мають надію на те, що Україна сильно проб'ється й завдасть дуже серйозного удару по російських позиціях. В нас це очікується.

Якщо так станеться, то думаю тоді ще більше у світі підтримуватимуть переможця. Особливо якщо переможець правий. Переможець і так правий, а правильний переможець – правий ще більше! І, я впевнений, що це може спричинити ще більше позитивних рухів у плані отримання Україною і ресурсів, і зброї. Як від Європи, так і від США.

Читайте також: Швидкого успіху не буде - майор 103 бригади про наступ ЗСУ

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному