RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Швидкого успіху не буде - майор 103 бригади про наступ ЗСУ

Операції з наступу - це складна математика

Операції з наступу - це складна математика Олександр Ганущин Фото: facebook

Протягом останніх днів українські воїни досягають неабияких успіхів на фронті – наші захисники просуваються на кількох напрямках. За минулий тиждень Сили оборони звільнили сім населених пунктів. Про ситуацію на передовій і найбільші складнощі, які гальмують просування ЗСУ - в етері Апостроф TV розповів майор 103 бригади ТрО, депутат Львівської облради Олександр Ганущин.

– Що наразі відбувається на чотирьох фронтах, де ведуться бойові дії з російськими окупантами?

– Почнемо з того, що можна розповісти. В режимі наступальних дій, а саме розвідки боєм, є низка локацій, де Збройні сили дуже активно "прощупують" ворога на найближчих підступах. Є деокуповані населені пункти, але це ще далеко не очікуваний і розрекламований російськими воєнкорами і особисто путіним той наступ, який мав би звільнити левову частку територій і наблизити нас до перемоги в цій війні.

Це дійсно розвідка, ми вивчаємо ситуацію: чим володіє ворог, як працюють і реагують його тили, як реагують його резерви. Але зрозуміло, що при цьому в нас також є свої успіхи. Зокрема, є успіхи на Бахмутському напрямку, де потрохи з флангів ЗСУ починають затискати російське угруповання, яке ще залишається у майже вщент розбитому місті. Але наші позиції дозволяють дуже активно стріляти по них з артилерії. Це з одного боку.

Читайте: Окупанти наступали на чотирьох напрямках, ЗСУ відбили понад 30 атак

З іншого боку, на півдні, як я вже сказав, кілька напрямків розвідки боєм дають результат, є вже і деокуповані населені пункти. Але є вже також і результат у знищенні окремих ліній логістики, окремих ліній і штабів ворога. Це не компʼютерна гра, важко, щодня треба враховувати і розраховувати не лише власні сили, а й те, що може проти тебе зробити ворог. Тому швидких рішень, швидких успіхів не буде. Але однозначно перемога буде за нами.

– Є інформація, що противник перекидає особовий склад з Херсонської області. Чи відповідає це дійсності, за вашими даними? Про яку кількість особового складу й техніки йдеться?

– Одна з дуже робочих версій, яка обговорюється в українському експертному середовищі, полягає в тому, що росіяни знищили Каховську греблю, викликали при цьому величезну техногенну катастрофу – причина її не лише в тому, що вони боялися форсування Дніпра, а й у тому, щоб на якийсь короткий час власні резерви, які там перебували в обороні, тримали лівий берег річки Дніпро, достатньо укріплені позиції, частину яких уже позмивало, перекинути на інший напрямок. Така версія робоча дійсно є. Вона розраховується і вивчається не лише експертами – нашими й міжнародними – а й нашим Генштабом. Дійсно, на кілька тижнів вони отримали для себе, я би сказав, якесь додаткове підсилення.

Але знову ж таки, це все – внутрішнє підсилення. Це умовно 10-15 тисяч осіб, яких перемістили з лівобережних позицій на південь Запорізького напрямку. Очевидно, що це не додаткові 15 тисяч російського війська, які надійшли б в Україну. По суті, особливо баланс не змінений. Змінена лише концентрація, і то на окремих напрямках. Тому для якихось бойових дій, їхньої якості чи просування Збройних сил України це насправді не так вже й багато важить.

Читайте: Ідуть бої за кожну посадку, трупи росіян лежать ще з зими: що відбувається на Бахмутському напрямку

– Окупанти щільно замінували поля перед українським контрнаступом та чинять активний опір, але наші захисники впевнено рухаються вперед. Це мінування однакове по всіх напрямках? І де найбільша оборона зі сторони рф? Де найважче прориватися?

– Позиції переднього краю та місця перед укріпленнями мінуємо як ми, так і вони. Інша справа, що в очікуванні наступальних дій росіяни, маючи відповідну техніку – наземну й авіаційну – перезаміновують чи додатково мінують величезні площі. Це також правда. Це безумовно гальмує наступальні дії, але не настільки, як дехто собі уявляє. Особливо ті, хто постійно постить фото й відео з російськими кадрами минулого тижня. Так, це безумовно додаткові гальма для просування, це стримує саму операцію, але це не скасовує її в цілому. Міни – це лиш один аспект.

Набагато гіршим фактором є авіація. Поки не відбудеться паритетного перебування в небі наших Збройних сил і сил російської федерації, буде набагато важче проводити наземні операції.

А міни є. Вони є на більшості напрямків, вздовж всієї лінії фронту, яка тягнеться від Харківщини і впирається в Дніпро. Повірте мені, це гальмує, але не скасовує відповідних наступальних операцій.

– Видання Reuters повідомляє, що Україна задіяла 3 з 12 бригад у контрнаступі, тому вирішальна битва ще попереду. Водночас The Economist писало, що ні Україна, ні росія не вивели на поле бою ні всієї техніки, ні живої сили.

– Ми зараз перебуваємо в стадії, яка називається "розвідка боєм". Це наступальні дії, але це не той наступ, як собі уявляють люди з американських фільмів чи фільмів про Другу світову війну. Це дещо інше. Спочатку ворога треба деморалізувати, знищити його забезпечення. Це буде щось набагато ближче до умовно Херсонської операції з деокупації, ніж те, як було з Харківською. Можливо, люди як максималісти, хочуть все й одразу…

Взагалі, ми всі хочемо все й одразу, але так не буде. Ворог сильний. Спочатку треба "розмʼякшити" його позиції, максимально знизити можливість для постачання, розкрити всі його резерви, зробити хаос в його тилах. Тоді наступальна операція може бути успішною. Це складна математика, для цього люди закінчують серйозні академії, вчаться на історичних прикладах і не тільки. Тому швидких рішень не чекаємо, але невпинно просуваємося вперед.

Читайте: На фронті з’явився ще один напрямок: що кажуть експерти про розклад сил

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів