RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Без адмірала і штабу: на що перетворюється чорноморський флот РФ

Росіянам доведеться ховати залишки свого флоту

Росіянам доведеться ховати залишки свого флоту Фото:

У понеділок, 25 вересня, Сили спеціальних операцій України заявили, що внаслідок ракетного удару по Севастополю 22 вересня загинув командувач Чорноморського флоту РФ. Хоча ім'я командувача і не назвали, проте відомо, що цю посаду обіймав Віктор Соколов. Міноборони Росії цю інформацію не підтвердили і не прокоментували. Раніше відомство Шойгу оголосило загиблим одного військовослужбовця, а потім уточнило, що він нібито не загинув, а вважається зниклим безвісти. Проте в ССО уточнили, що всього від удару по штабу ЧФ РФ загинули 34 офіцери, поранення отримали 105 військових. Будівля штабу не підлягає відновленню. Про те, що чекає на Чорноморський флот Росії "Апострофу" розповів експерт Українського інституту майбутнього, колишній співробітник СБУ Іван Ступак.

Росіяни поки не зізналися у загибелі командувача Чорноморського флоту, а розганяють у соцмережах інформацію, що це фейк та Соколова нібито бачили в якомусь магазині. Це на них схоже і вони приховуватимуть інформацію до останнього.

Тим не менш, ми віримо нашим ССО. Командувач Чорноморським флотом "задвохсотився" і це для нас чудово. Можна казати, що флот обезголовлений. Але, враховуючи ще втрати в кораблях та підводних човнах, я б сказав, що Росія більше не має Чорноморського флоту. Так, якісь кораблі ще залишаються, але їхня кількість зменшуватиметься. Перекидати додаткові одиниці з інших флотів Росія морем не може, оскільки протока Босфор закрита для військового флоту. Ну, якщо вони тільки примудряться щось перекинути по суті за допомогою бурлаків.

Читайте: Жовто-синя тінь над Кримом: росіяни страшенно налякані та збираються тікати

Кораблі для флоту – головне, проте є ще одна обставина. Під час удару по штабу було знищено велику кількість секретних документів: всілякі карти, плани операцій, повідомлення, накази тощо. Росіяни все зберігають у паперовому вигляді, вони не люблять користуватися "хмарними" сервісами. І зараз робота у ФСБ з'явилася. Їм потрібно або знайти документи, або підтвердити і довести, що їх знищено, а якщо цього не буде, то це катастрофа – витік інформації.

Також вважаю, що був у них порушений військовий та урядовий зв'язок. Тепер отримувати розпорядження залишається лише за допомогою фельд'єгерської служби. Так от, поки вони все це відновлять - флот буде паралізований.

Тепер окупанти будуть змушені змінювати стратегію. А полягає вона у маскуванні залишків флоту. Відомо, що вже частину кораблів вони вивели до Новоросійська. На початку року Путін хвалився, що Азовське море тепер стало внутрішнім морем Росії. А тепер ось Крим став для росіян пасткою. Враховуючи ослаблення флоту, я впевнений, що тепер у Криму буде більше прильотів і ЗСУ діставатимуть не лише західне узбережжя, а й східне.

Читайте: Відчуйте різницю: з'явилися фото штабу ЧФ у Севастополі до та після "бавовни"

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному