RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вбити "Царка": кому вигідна смерть зрадника-­алкоголіка

Останнім часом колаборант опинився поза російською політикою і тому почав критикувати Кремль

Останнім часом колаборант опинився поза російською політикою і тому почав критикувати Кремль Фото:

На колишнього його депутата від Партії регіонів і колаборанта Олега Царьова скоєно замах. Як повідомили російські ЗМІ, він перебуває у реанімації у тяжкому стані. За інформацією росіян, близько півночі на території санаторію в Ялті, де жив сепаратист, у нього двічі стріляли. Пізніше цю інформацію підтвердили його родичі. Хто такий Олег Царьов та хто міг стояти за замахом на нього, читайте у матеріалі "Апострофа".

А що сталося?

У п'ятницю, 27 жовтня, на тлі вкиду про нібито смерть Путіна в російському медіа-сегменті почала з'являтися інформація про замах на колишнього депутата Верховної Ради та одного з лідерів проросійських колаборантів Олега Царьова. Висувалися версії, що Царьова поранили ножем біля його будинку в Ялті і він міг отримати поранення в результаті побутової сварки.

Інший колаборант Володимир Рогов заявив, що у Царьова стріляли. Рогов написав, що "стан Олега дуже тяжкий. Зараз він у реанімації".

Пізніше про напад на Царьова почали повідомляти російські ЗМІ та так звані "військори".

Інформацію про замах на Царьова підтвердив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Стан досі невідомий, але перспективи хороші. Принаймні – приємні", - написав він у своєму Telegram каналі, де опублікував і відео з місця події.

Жив, як цар

Олег Царьов – особистість в Україні досить відома. Він був нардепом від "Партії регіонів" у чотирьох скликаннях. Після Революції Гідності у 2014 році Царьов балотуватиметься на пост президента України, але потім зняв свою кандидатуру та відкрито виступив за "референдуми" у Донецькій та Луганській областях. Пізніше оголосив себе спікером парламенту Новоросії.

Як сказав про нього депутат Держдуми РФ Сергій Марков: Був єдиним депутатом від Партії регіонів, хто голосував проти асоціації України з ЄС, коли це хотів продавати Янукович. Тобто був найпроросійськішим. І найчеснішим".

У чому чесність людини, яку у Дніпрі за часів Януковича називали головним рейдером міста, незрозуміло, але показово, що після окупації Криму Росією Царьов втік туди. У Криму Царьов придбав санаторій у центрі старої Ялти на вулиці Кірова, де й жив як цар. Колаборант брав активну участь у різних пропагандистських ток-шоу на російському телебаченні, на яких закликав до зміни кордонів території та державного кордону України, підтримував російське вторгнення в Україну.

У березні 2022 року Царьов з'явився на Київщині разом із російською армією, а також закликав своїх колишніх соратників по партії Юрія та Олександра Вілкулов здати Кривий Ріг російським окупантам.

Царьов наполягав на тому, що Росія має застосувати ядерну зброю проти цивільного населення в Україні, якщо під сумнів буде поставлено перемогу РФ у повномасштабній війні.

У травні 2022 року Шевченківський райсуд Києва заочно засудив Царьова до 12 років позбавлення волі.

Кому вигідна смерть Царьова

До речі, останнім часом Царьов досить жорстко критикував дії російської влади. Саме Кремлю зараз вигідно його "прибрати", вважає журналіст Денис Казанський.

"Російські ЗМІ, звичайно, відразу ж звинуватили в замаху на Царьова Україну. Але насправді все не так однозначно. Царьов симпатизував Пригожину і неодноразово допускав жорстку критику Кремля. Він критикував Путіна за провал роботи по Україні, писав про те, що "кадировці" пиляють" на метал завод Ілліча у Маріуполі. За це Соловйов та інші співробітники держпропаганди РФ відкрито загрожували Цареву прямо на ефірах", - зазначив журналіст.

За його словами, Царьова називали зрадником: "Говорили, що він якийсь подвійний агент, він спеціально вкидає антиросійські меседжі, що він, можливо, працює в Україні".

Як додав Казанський, очевидно, що ця критика Кремлю не подобалася, як і не подобалася симпатія Царьова до Пригожина.

"Саме Кремлю зараз дуже зручно прибрати Царьова. Навіть розслідувати нічого не треба. Всю провину звалять як завжди на українську ДРГ, і кінці у воду", - припустив журналіст.

В останніх російських ефірах Царьов різко висловлювався проти дій РФ в Україні, говорячи про нездатність російської армії просунутися далі. Також говорив про наближення смутних часів. Загалом це навряд чи могло сподобатися Кремлю.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков вже встиг заявити, що поки що Кремль не має інформації про напад на Царьова.

Колишній офіцер СБУ Іван Ступак вважає, що замаху на Олега Царьова спецслужби України стосунку не мають.

"Зрозуміло, що Царьов - мерзота, але, я думаю, що наші спецслужби до замаху на нього не мають стосунку. Це не їхній почерк. Царьов - досить скандальна особистість. Припускаю, що це могла бути побутова сварка. Він, можливо, під алкоголем щось не поділив з сусідом - сказав Ступак в коментарі "Апострофу", - Ще один варіант, його підстрелив якийсь адепт "русского міра", якому не сподобалася критика Царьовим так званої СВО, а він справді цим грішив останнім часом".

Допускає побутову версію замаху на Царьова та політтехнолог Олексій Голобуцький.

"Я знав Царьова особисто, - сказав "Апострофу" Голобуцький, - Це дуже п'юча людина не дуже великого розуму. Він не був якимось ідеологом, бо тупий. Напередодні його втечі у 2014 році ми були разом на одному з ефірів, і він був просто в неадекватному стані. Тому я цілком припускаю побутову версію".

Також, на думку експерта, у Царьова міг виникнути конфлікт через нерухомість.

"Він жив у Криму. А Крим завжди був кримінальним. Зараз на півострові сильний вплив кадировців, які привласнюють майно", - каже політтехнолог.

"Справді, останнім часом Царьов критикував російську владу. Він був скривджений на те, що його не вбудували в політичну систему. Він залишався за бортом політики. Чи був у російських спецслужб інтерес до нього? Він – звичайний зрадник", - зазначив Голобуцький. Втім, виключати роботу українських спецслужб у цій історії експерт не став.

"Незважаючи на тупість та пияцтво, Царьов - досить яскрава особистість і в його ліквідації могли бути зацікавлені наші спецслужби, які останнім часом просто радують ліквідацією ворогів України", - резюмував експерт.

Читайте також: Путін шантажує весь світ: що "світить" Росії у разі застосування ядерної зброї

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів