RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

Десять кандидатів на заміну Байдену: хто ці люди та які їхні шанси

Фото: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Після провального виступу Джо Байдена на перших теледебатах у Демократичній партії почали активно поширюватися заклики обрати іншого кандидата в президенти. Формально це ще можливо, оскільки офіційного висування демократи поки що не зробили, і воно має відбутися на партійному з'їзді в Чикаго з 19 по 22 серпня. Видання The Washington Post, закликавши Демпартію замінити Джо Байдена, запропонувало десятку кандидатур. Що це за люди, який у них авторитет у партії і наскільки реальне їхнє висування, розбирався "Апостроф".

Першою у десятці йде віце-президент США Камала Гарріс

Їй 59 років. Однак у політиці вона лише вісім. Гарріс перша жінка, перший темношкірий політик та перший політик азіатського походження на посаді віце-президента країни в історії США. Вона була генеральним прокурором Каліфорнії, потім сенатором того ж штату. У Сенаті Гарріс різко критикувала тодішнього президента США Дональда Трампа.

Після перемоги на виборах Джо Байдена 20 січня 2021 року Камала Гарріс принесла присягу і вступила на посаду віце-президента США. 19 листопада 2021 року Джо Байден потрапив до лікарні та перебував під наркозом. У цей час Камала Гарріс виконувала обов'язки президента США і стала першою та єдиною в історії США жінкою, яка прийняла на себе повноваження президента країни.

Проте головною проблемою Гарріс залишаються її низькі рейтинги. Опитування Університету Монмута та Університету Саффолка, які цитує видання NYT, показали, що позитивно до Гарріс ставляться 38% американців. Водночас Байдена позитивно оцінює 41% виборців.

Друга альтернатива Байдену, яку називає The Washington Post, губернатор штату Мічиган Гретхен Уітмер.

Вона відносно молода і має великий політичний досвід. Уітмер 52 роки, з яких 24 вона займається політикою. Уітмер два терміни була в Палаті представників Мічигану, також два терміни була сенатором Мічигану. Уітмер очолила кампанію 2022 року, за підсумками якої демократи в цьому штаті, що коливається, вперше за 40 років отримали повний контроль над законодавчими зборами та урядом Мічигану. У рідному штаті має досить високі рейтинги — від 54% до 61%. Проте видання Politico зазначає, що в Уітмер мало досвіду роботи на національному рівні, а своїм успіхом у штаті вона багато в чому зобов'язана "відносинам, які вибудовувала протягом багатьох років".

Ще один згадуваний кандидат, губернатор Каліфорнії та колишній мер Сан-Франциско Гевін Ньюсом.

Йому 56 років, з яких у політиці він 28. У політику він прийшов із бізнесу. Ньюсом одна з головних довірених осіб Байдена під час нинішньої кампанії. До переваг його кандидатури американські ЗМІ відносять досвід роботи у великому та важливому штаті та його виступи на національному рівні, наприклад, дебати з губернатором Флориди республіканцем Роном ДеСантісом. Однак і він має мінус. Демократи побоюються, що Ньюсом у ході кампанії довелося б пояснювати проблеми, з якими зіткнулася Каліфорнія за останнє десятиліття: бездомність, високі податки, зростаючі витрати на житло.

Згадується у списку і міністр транспорту Піт Буттіджіч.

Він наймолодший із усіх. Його вік 42 роки. З 2009 до 2017 року Піт перебував у Військово-морському резерві США як офіцер розвідки, де отримав звання лейтенанта. Перебуваючи на посаді мера Саут-Бенда, протягом своєї семимісячної відпустки 2014 року служив в Афганістані на авіабазі Баграм.

Буттіджич був одним із кандидатів від Демократичної партії на президентських виборах 2020 року і переміг на перших праймеріз Демократичної партії у штаті Айова.

Він володіє вісьмома іноземними мовами. Буттіджич відкритий гей і заручений із учителем середньої школи Частеном Глезманом. Цей факт, на думку американських ЗМІ, може стати на заваді обранню його президентом, оскільки багато виборців одностатеві шлюби не вітають. Крім того, Буттіджіч отримав дуже слабку підтримку афроамериканців.

Губернатор Пенсільванії Джош Шапіро.

Йому 51 рік. Видання NYT називає Шапіро "зваженим лідером", який під час свого перебування на посаді "наголошував на двопартійності і в основному зосередився на неідеологічних питаннях". За даними недавніх опитувань, його рейтинг схвалення досить високий і становить 64%. Цікаво, що із симпатією до нього у рідному штаті ставляться навіть 30% прихильників Трампа. На виборах 2022 року він набрав 56% голосів. Шапіро часто бравірує своєю юдейською вірою, відстоює підтримку Ізраїлю, а пропалестинські демонстрації називає антисемітськими. На думку експертів, це також може зіграти демократам у мінус.

Ще один кандидат, губернатор штату Колорадо Джаред Поліс.

Він теж відносно "молодий". Джареду 49 років. Він, як Джош Шапіро, - єврей, і як міністр транспорту Буттіджіч - гей. Поліс став першим відкритим геєм, який переміг на виборах до Конгресу. Він живе одностатевим шлюбом із Марлоном Райсом.

Сенатор від штату Джорджія Рафаель Уорнок.

Йому 54 роки. Уорнок став першим в історії чорним сенатором США від Джорджії та першим демократом за 20 останніх років, обраним до Сенату від Джорджії.

6 грудня 2022 року він переміг на виборах, набравши 51,3% голосів виборців. Завдяки перемозі Уорнока демократи на виборах 2022 року отримали контроль над Сенатом США при співвідношенні кількості місць 51-49. Він підтримує Закон про рівність, який забороняє дискримінацію за ознакою статі, гендерної ідентичності та сексуальної орієнтації та міг би стати непоганим варіантом на заміну Байдену.

Розглядається також кандидатура сенатора від Міннесоти Емі Клобушар.

Їй 64 роки. Під час роботи в Сенаті Клобушар показала себе як ліберальний політик, яка зазвичай підтримувала свою партію та брала участь у двопартійних переговорах. Після початку президентства Трампа Емі порушувала питання про його зв'язки з Росією та наполягала на створенні комісії з розслідування цих зв'язків. Наприкінці грудня 2016 року разом із сенаторами Джоном Маккейном та Ліндсі Грем Клобушар відвідала балтійські країни та Україну.

Американське видання вважає кандидатуру Клобушар найбільш розумнішою, якби демократи шукали кандидата, який має багато тих же якостей, що й Байден, за вирахуванням проблеми віку.

"Вона прагматична і, мабуть, загалом зговірлива. Має хороший послужний список на виборах у своєму штаті, але вона, як і раніше, користується дуже обмеженою популярністю в країні, а її президентська кампанія 2020 року не отримала великого успіху", — наголошується в публікації.

Губернатор штату Кентуккі Енді Бешир.

Беширу 46 років. Його називають поміркованим демократом. Після перемоги на губернаторських виборах він заявив, що готовий до спільної з республіканцями роботи з вирішення важливих проблем. Однак, на національному рівні, на думку ЗМІ, він відомий мало.

У списку кандидатів на заміну Байдену є і колишня перша леді Мішель Обама.

Обамі 60 років політикою вона не займалася, як і не займала жодних державних посад. Щоправда, під час президентської кампанії 2016 року Мішель публічно підтримала кандидатуру іншої колишньої першої леді Гілларі Клінтон і виступила на Національному з'їзді Демократичної партії. Вона також неодноразово виступала на публіці у рамках кампанії Клінтон, зокрема разом із кандидатом.

Але висування Обами Washington Post називає фантастичним варіантом для демократів.

Згідно з опитуванням YouGov, проведеним наприкінці 2023 року, Обама є найпопулярнішою колишньою першою леді Америки після леді Берд Джонсон. "Вона також незмінно користувалася симпатією у явної більшості американців, чого не можна сказати про багатьох політичних діячів, але вона заявляла, що в принципі не зацікавлена в тому, щоби балотуватися самостійно", - зазначило видання.

"Ідеальних кандидатів у принципі бути не може. У кожного є свої плюси та мінуси, – зазначив у коментарі "Апострофу" політтехнолог Віталій Бала, – Тут важливо провести виборчу кампанію, показавши переваги кандидата".

"Теоретично заміна Байдена можлива, але практично це не реально, часу на розкручування нового кандидата у демократів уже немає", - резюмував Бала.

Читайте також

Новини партнерів