RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Політика

“Гірше, ніж філія ФСБ”: чому Рада зволікає із забороною УПЦ МП

УПЦ МП Фото: Getty Images

23 липня Рада мала розглянути урядовий законопроект №8371 про заборону УПЦ МП, зареєстрований ще в січні минулого року. Проте керівництво фракції “Слуга народу” відмовилося виносити його на голосування. Чому депутати не готові на третій рік великої війни заборонити Московський патріархат?

Законопроект № 8371 щодо діяльності в Україні релігійних організацій розроблений на виконання рішення РНБО від 1 грудня 2022 року. Документом пропонується внести зміни до законів щодо унеможливлення діяльності релігійних організацій, керівний центр яких знаходиться у державі, яка здійснює збройну агресію проти України. Тобто фактично йдеться про заборону Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

У документі зазначається, що Державна служба України з етнополітики та свободи совісті має провести релігієзнавчу експертизу діяльності релігійних організацій для виявлення зв’язку з центрами впливу в країні, яка здійснює агресію проти України. Далі відомство має зробити припис цій організації щодо усунення порушень. Якщо релігійна організація усуває цей зв'язок, то вона продовжить діяти в Україні, якщо ж ні, тоді Державна служба звертається до суду з позовом про припинення її діяльності.

Як розповів в одному з інтерв’ю голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський, проведена в січні 2023 року релігійна експертиза зробила висновок, що “Українська православна церква залишається частиною російської церкви. Тобто показала не просто зв'язок, а що вона є саме частиною цієї церкви”.

Правоохоронці не раз ловили представників УПЦ МП на співпраці з країною-агресоркою. Так, Служба безпеки України заочно оголосила про підозру настоятелю храму УПЦ МП Геннадію Шкілю, який спільно з гауляйтером Володимиром Сальдо виступав із закликом до "приєднання" Херсонської області до Росії.

Цей законопроект не стільки про свободу совісті, скільки про національну безпеку. Бо УПЦ МП на сьогодні є фактором загрози й велика кількість колаборантів, які співпрацювали з окупаційною владою, в тому числі в Київській області на моїх очах відбувалося. Це головний аргумент, крім того є ще позиція СБУ. Чомусь політики не хочуть її слухати. І це насторожує, оскільки дії на збереження УПЦ МП пов’язана з підривом обороноздатності країни”, - зауважив у коментарі “Апострофу” політолог Володимир Цибулько.

Ми часто-густо кажемо “філія ФСБ” - насправді ситуація ще гірша. Це псевдо-церква, це державна інституція т.зв. Росії, як інші міністерства, те ж саме ФСБ, - це невід’ємна частина державного злочинного режиму, тому вона має бути заборонена як в Україні, так і в інших країнах”, - зазначив у свою чергу голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Чому Рада не готова заборонити УПЦ МП?

Законопроект про заборону Московського патріархату був внесений у Раду ще у січні минулого року. Депутати підтримали його за основу у жовтні 2023 року. Після того не було жодного руху. “Це питання до пана Потураєва, який керує цілим комітетом, який не відомо скільки років займається цією темою, і досі віз на тому ж місці. А те, що Московський патріархат як філія ФСБ має бути заборонена, у мене ніколи не було жодного сумніву”, - прокоментував “Апострофу” український дипломат, міністр закордонних справ (2007 - 2009) Володимир Огризко.

23 липня депутати мали розглянути ініціативу у другому читанні, проте цього не сталося. Проголосувавши за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації, нардепи заблокували трибуну, вимагаючи розглянути законопроект про заборону УПЦ МП.

Більшість депутатів з фракції “Слуга народу” будуть голосувати за цей закон. Проблема тільки в тому, що, на жаль, керівництво нашої фракції не підтримує постановку цього закону в порядок денний… Якби сьогодні був поставлений цей закон на голосування, він би пройшов”, - сказав Микита Потураєв.

За його словами, якби законопроект поставили на голосування, його підтримали б щонайменше 250 народних обранців.

Зрештою, на погоджувальній раді було прийнято рішення, що депутати розходяться до серпня. “Слуги народу” хочуть ще раз продивитися цей законопроект, в них є пропозиція щодо двох правок. Комітет їх розгляне, а потім винесе законопроект на голосування. І наступне засідання почнеться саме з цього законопроекту”, - написав нардеп Олексій Гончаренко.

На думку політолога Володимира Цибулька, зволікання із забороною УПЦ МП вигідне “Слузі народу”: “Це певна “вдячність” Московському патріархату за те, що УПЦ МП підіграли на виборах Зеленському і вони не хочуть ніяк розривати пуповину з цією організацією, оскільки сподіваються, що і на наступних виборах можуть скористатися з її послуг”.

Читайте також

Новини партнерів