RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Серйозний конкурент: Зеленський готується йти на вибори в образі "Слуги народу"

Новий сезон серіалу може допомогти політичній кар'єрі лідера "Кварталу 95"

Новий сезон серіалу може допомогти політичній кар'єрі лідера "Кварталу 95" Фото: kvartal95.com

Незважаючи на те, що відомий шоумен і комік Володимир Зеленський досі не робив жодних офіційних заяв про свою участь у президентських виборах, джерела в його оточенні стверджують: його команда зараз активно працює над цим питанням. З чим і з ким піде на вибори відомий шоумен, а також чому потрібен новий сезон серіалу "Слуга народу", дізнавався "Апостроф".

Партія від коміка

У грудні 2017 року маловідома "Партія рішучих змін" провела ребрендинг, змінивши назву на "Слуга народу" – саме під український комедійний фільм "Слуга народу", продюсуванням якого займається "Студія Квартал 95". Офіційним головою партії є Іван Баканов, керівник ТОВ "Квартал 95". Те, що цей політпроект розрахований на розкрутку шоумена Володимира Зеленського, в експертних колах заговорили відразу. Своє ставлення до політпроекту Зеленський підтвердив публічно. Щоправда, за його словами, рішення створити партію було ухвалено через юридичні формальності.

"Влітку [2017 року] якісь пройдисвіти вирішили зареєструвати партію під назвою "Слуга народу". Я цих людей не знаю, тому відкрито кажу – "пройдисвіти". Виявляється, придумати і зареєструвати бренд – цього недостатньо, його можуть використовувати інші. Тому ми і розпочали цю історію з реєстрацією партії. Довго робили, з запитаннями, проблемами, але зробили", - розповів Зеленський в одному з інтерв'ю.

Фото: chesno.org

Втім, досить скоро в ЗМІ з'явилася інформація про те, що Зеленський неофіційно заявив про свої наміри взяти участь у передвиборчій гонці. Стали з'являтися соціологічні опитування, що демонструють досить високі рейтинги коміка і його партії. Відкрито про своє рішення балотуватися в президенти комік поки не повідомляв. Але і прямо спростувати чутки не поспішав: в одному зі своїх відео він навіть заявив про те, що сам буде вирішувати, у чому йому брати участь".

Передвиборна кампанія без політтехнологів

Підготовку Зеленського до виборів "Апострофу" підтвердили одразу кілька джерел.

"У його команді вже почали розробляти концепцію кампанії. Влітку вони навіть консультувалися з українськими політологами з цього питання. Але концепт вони робили самостійно. Це сильна творча команда, вони – молодці", - розповідає співрозмовник "Апострофа", наближений до процесу.

Попри роботу над комедійними проектами, у Зеленського прекрасно розуміють, як він повинен поводитися, що говорити і які інструменти використовувати в кампанії.

Фото: kvartal95.com

Імідж принципової людини у нього є: заробляючи чималі гроші в Росії, шоумен не побоявся припинити будь-які стосунки з російським ринком з початком військових дій на Донбасі. Також Зеленський почав допомагати українським бійцям на фронті. При цьому він, правда, критикував владу, негативно відгукуючись про заборону фільмів, у тому числі серіалу "Свати" виробництва "Кварталу 95", і заборону на в'їзд російським артистам. Пізніше він уточнив, що не пускати в Україну варто тих, хто пов'язав себе з політикою. Але спочатку Зеленського зрозуміли інакше. Цим він навіть зміг завоювати певну симпатію серед виборців умовного південно-сходу країни.

Багато українців вважають його "своїм": хлопець, який з екранів телевізорів веселить глядачів жартами над політиками. Після чого він з'являється вже в новому амплуа – справедливий, чесний і мудрий президент у "Слузі народу", про якого в Україні мріють вже 27 років.

Цей образ в команді шоумена мають намір використовувати і в президентській кампанії. "Образ Зеленського з вигаданим героєм фільму буде перегукуватися. Але головне, що йому це близько", - підтверджує джерело. З якими меседжами Зеленський піде на вибори, він відмовився розповісти.

"Амбіції Зеленського, як і [співака Святослава] Вакарчука, не можна назвати політичними. Вони, скоріше, громадянські, амбіції роздратованих громадян. Чи перетвориться ця громадянська амбіція на політичну, вже питання. У будь-якому разі для Зеленського це новий виклик. Йому дійсно неприємно те, що відбувається в країні", - прокоментував "Апострофу" політолог Микита Потураєв.

За прогнозами джерела, Зеленський стане серйозним конкурентом не тільки лідерам президентського рейтингу – Петру Порошенку, Юлії Тимошенко і Анатолію Гриценку, але і єдиному кандидату від "Опозиційного блоку". "У виборців, які ще не вирішили, голосувати за ОБ чи ні, з'явиться альтернативний кандидат", - зазначає співрозмовник.

Побоюватися цього Опоблок може лише тоді, коли в "Кварталі 95" буде ухвалене остаточне рішення про висунення Зеленського. Як відомо "Апострофу", його ще немає через проблеми з фінансуванням.

"Станом на серпень грошей на кампанію ще не було. Ігор Коломойський, про якого всі говорять як про спонсора, ще не включився в підтримку Зеленського. Поки він підтримує Юлію Тимошенко", - розповіло джерело, наближене до партії УКРОП, до якої має відношення Коломойський. Він не виключає, що Зеленський може зацікавити олігарха як технічний кандидат Тимошенко.

Співрозмовник, наближений до коміка, уточнює: якщо не знайдуться спонсори з великого бізнесу, Зеленський не наважиться йти на вибори. Але якщо сюди включиться Коломойський, це стане сигналом для багатьох інших. "Хоча Ігор Валерійович – не з тих, хто захоче з кимось ділити свого кандидата і співпрацювати на рівноправних акціонерних умовах. Це мінус його бізнес-моделі поведінки", - додає джерело.

Втім, є й інша думка. "У нього вистачить грошей і на Тимошенко, і на Зеленського. І один одному на виборах вони заважати не будуть", - повідомив на правах анонімності один з нардепів, що стежить за ситуацією.

У ще одному проекті Коломойського – партії УКРОП – неохоче говорять про Зеленського. "Про діяльність Зеленського, особливо в якості політичного діяча, мені нічого невідомо. І я щасливий, що нічого не знаю. Крім того, я впевнений, що мої колеги з УКРОПу також про це нічого не знають", - прокоментував Дмитро Сіманський, експерт з виборчих процесів, член політичної ради партії.

"Якщо людина дійшла до того стану, що готова більшу частину свого життя присвятити служінню іншим людям, то нехай йде [вибори]", - додав він.

Фото: kvartal95.com

Небажання "союзників" говорити про Зеленського може пояснюватися тим, що якраз зараз в УКРОПі проходять праймеріз кандидата в президенти. Швидше за все, на них переможе нардеп, співвласник гірськолижного курорту "Буковель" Олександр Шевченко. І в такому разі для багатьох його однопартійців буде цікавим працювати на виборах саме з ним.

На шляху до парламенту

Участь Зеленського на президентських виборах – не межа його мрій. Головна мета – парламентські вибори. До речі, технологія – участь у президентській кампанії як трамплін для потрапляння у Верховну Раду – вельми популярна серед наших політиків. Адже чим успішніше пройде кампанія на президентських виборах, тим більше шансів у кандидата пройти зі своєю партією на парламентських.

Такі плани, очевидно, можуть бути й у Зеленського. Навіть незважаючи на те, що його партія поки не розвивається і не набирає людей. Як стверджує співрозмовник з оточення коміка, все впирається у фінансування. Як тільки буде вирішено це питання, партія одразу почне свою діяльність.

Чи побачимо ми там представників з УКРОПу? Є сумніви. Люди з цієї політсили можуть відлякати потенційних виборців "Слуги народу". Якщо перша партія орієнтується у своїй стратегії на військових та волонтерів, то друга буде намертво пов'язана з протестним електоратом. Інша справа, що партійні осередки "укропівців" на місцях у низці випадків цілком можуть попрацювати на Зеленського.

"Зеленський орієнтований на виборців, яких зовсім не влаштовує ситуація в країні. Частина з них навіть може проголосувати за нього "по приколу", - говорить "Апострофу" політолог Петро Олещук.

Фото: kvartal95.com

Він вважає, що головне завдання Зеленського – привести цих людей на виборчі дільниці. І перед другим туром виборів дати їм свого роду вказівку, за кого голосувати. "Якщо Зеленський підтримає Тимошенко, ці люди проголосують за неї", - вважає Олещук.

Джерела "Апострофа" в УКРОПі розповіли, що про своє висунення Зеленський може повідомити в грудні.

"Апостроф" також зв'язався з шоуменом, однак той відмовився коментувати своє можливе балотування в президенти, пославшись на зайнятість.

У будь-якому разі в Зеленського є непогані позиції, які можуть посилитися після виходу нового сезону серіалу "Слуга народу". Також розглядається можливість запуску на телеканалі "1+1" ще одного проекту під шоумена, в якому той зможе себе проявити в політичній канві. Тим більше що, згідно з останніми соціологічними даними, рейтинг його підтримки коливається в межах 5-6%. Для людини не з політичного середовища це високий рівень довіри серед електорату. Для порівняння, підтримка виборців чинного президента Петра Порошенка наразі не дотягує до восьми пунктів.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів