RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Заборона "Сватів" в Україні: про що серіал, хто знімався і як виник скандал

Державне агентство України з питань кіно заборонило показ серіалу "Свати" після того, як російський актор Федір Добронравов був внесений до переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці. Нагадаємо, скандал навколо фільму розгорівся через виступи в включеному Криму російського актора Федора Добронравова. Наводимо основні факти про серіал, його сюжет і акторський склад.

"Свати" - комедійний серіал, створений українською студією "Квартал 95". З 2008 року було знято шість сезонів і мюзикл "Новорічні Свати". Також були створені телепередача "Свати біля плити", серіал "Байки Мітяя" і мультиплікаційний серіал "Сватики".

У наступному році планується вихід "Сватів-7", зйомки яких почалися минулого літа. Прем'єрні покази відбулися на телеканалах "Інтер", ICTV, 1 + 1, а також "Білорусь 1" і "Росія 1".

Сюжет. В основі - будні великого сімейства - подружжя Маші і Максима Ковальових і їх батьків. У першому сезоні бабусі і дідусі приїжджають доглядати за онукою Женею (дочка Ковальових,- ред), поки її мати з батьком відпочивають в Італії. В результаті між парами постійно спалахують сварки. Головна їх причина - відмінність поглядів інтелігентів Ковальових і селян Будько. Але свати все ж зближуються в процесі пошуку виходу з безглуздих ситуацій, в які вони потрапляють. Наступні сезони також розповідають про життя сімейства і їх оточення. В цілому сценарій побудований на поширених стереотипах про родичів і їх побутових конфліктах.

Акторський склад. Російський актор Федір Добронравов виконав одну з головних ролей - Івана Будько, батька Маші Ковальової. Його екранної дружиною стала російська актриса Тетяна Кравченко. Їх сватів зіграли Анатолій Васильєв та Людмила Артем'єва. Роль Маші Ковальової виконала Інна Корольова, а її чоловіка Максима - Денис Роднянський в першому сезоні і Данило Бєлих в наступних. Женю у більш дорослому віці зіграла Анна Кошмал.

Причина заборони. Служба безпеки України заборонила Федору Добронравову в'їзд в Україну на три роки. Це пов'язано з тим, що російський актор неодноразово дозволяв собі публічні антиукраїнські заяви і підтримував анексію Криму, який він часто відвідував після окупації.

Крім цього, свідки розповідають, як в червні 2014 року в Таллінні Добронравов разом з колегами по майданчику напав на двох українців. Ті розлютили актора питанням, чому він підписав лист на підтримку дій президента Росії Володимира Путіна в Криму і в Україні. Жінці, яка тоді спробувала заступитися за свого чоловіка, російський актор зламав палець.

Слідом за СБУ, в чорний список актора вніс і Мінкульт. Таким чином він став 114-м у списку осіб, які загрожують національній безпеці держави. У зв'язку з його попаданням в такий список Державне агентство України з питань кіно скасувало держреєстрацію всіх сезонів серіалу "Свати".

У той же час заступник міністра культури України Юрій Рибачук заявив, що українські телеглядачі зможу дивитися серіал, якщо актора Добронравова замінять на іншого: "Якщо творці серіалу приймуть рішення, що для збереження цього серіалу і продовження його трансляції вони зможуть замінити одного актора на іншого, це буде одна історія. Держкіно виконало норми закону і заборонило прокат цього серіалу, далі м'яч на поле творців серіалу ".

Як повідомляв "Апостроф", в соцмережі з гумором відреагували на заборону показу серіалу "Свати" в Україні.