RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Втручання Росії у вибори: у Путіна є більш небезпечний сценарій, ніж воєнний

Костянтин Боровий про парламентські вибори в Україні

Костянтин Боровий про парламентські вибори в Україні Фото: kremlin.ru

Росія активно бере участь у парламентських виборах в Україні. Мета РФ - не допустити ситуації, коли стане можливим проведення ефективних реформ у країні. Тому агенти Кремля продовжують сіяти нестабільність в Україні, фінансуючи проросійські сили, роздаючи паспорти і шантажуючи чим тільки можна, зокрема, і полоненими українськими моряками. Таку думку висловив "Апострофу" російський опозиціонер Костянтин Боровий.

Я думаю, що для військового втручання в українські парламентські вибори вже пізно. Це важкі плани, які треба виношувати. Адже наступу без артпідготовки не буває. Але, я відчуваю, що Росія дуже активно бере участь в цих виборах через протидію будь-яким можливим реформам - це і фінансування, і величезна агентурна мережа, яка все ще існує в Україні. Вона представлена і спецслужбами, і частково - армією, і чиновниками, і багатьма політичними структурами. Кремль фінансує ці мережі, підтримує інформаційно під час пропагандистської кампанії. Це більш ефективно, ніж військовий наступ.

Мета Росії - не допустити створення ситуації, яка виникла в Грузії, де парламент і виконавча влада спільно проводили дуже радикальні реформи і показували решті пострадянського простору, що реформи можливі, можливо перемогти корупцію, кланову структуру суспільства в країні.

Україна втомилася від відсутності реформ, від вічного ходіння по колу. Змінюється влада, змінюються президенти, але суть не міняється - та сама корупція, неефективність, олігархи, злочинні зв'язки між олігархами і політичною системою. Народ України хоче це зруйнувати. У Зеленського поки виходить це дуже слабо. Заклик прийняти закон про незаконне збагачення депутати не підтримали. Зараз Зеленський робить все можливе, щоб у Раді виникла коаліція реформ.

Головна мета Кремля - створення нестабільності в Україні. У таких умовах зберігаються можливість й інструменти для нецивілізованого впливу на політичну систему України. Це і є проявом того, що називається "гібридна війна" - вона триває.

Читайте: У Кремлі дуже серйозне напруження через перемогу Зеленського - Костянтин Боровий

Наскільки я розумію, Зеленський збирається вирішувати проблему Донбасу. І це дуже хвилює Росію - військових, силовиків. Тому що вони розуміють, що це не тільки бажання, але і, що найнебезпечніше, - можливість вирішити цю проблему. А вона вирішується дуже швидко. Зараз головне завдання, вирішення якого робить можливими будь-які інші дії - Рада. Якщо Зеленському вдасться "виграти" Раду, значить, Україна виграє реформи. Якщо не вдасться, конфлікт на Донбасі буде тривати у формі позиційної війни на території України в її політичному просторі. Найголовніша реформа - позбутися від впливу Росії на політичну систему олігархічної політичної структури, яка не приводить до зміни влади. Зараз політики не змінюються, при владі залишаються одні й ті самі олігархи, мета яких - заробляти на нещасті України. Влада повинна бути незалежна від інтересів груп олігархів. Їхні зв'язки складалися десятиліттями, і це не дозволяє Україні вирватися з порочного кола.

Видача російських паспортів - це спосіб впливу на частину українців, які беруть участь у виборах і які сьогодні готові захищати в Україні інтереси Росії. Це такий спосіб підкупу цих виборців - їм надається російське громадянство. Поки тільки говориться, що пенсіонерам можуть бути надані пенсії. Їх підкуповують вже не гречкою, а хорошою щомісячної пенсією і, можливо, зарплатою. Паспорт дає дуже примарні, але переваги. Незрозуміло, чи отримає проект фінансування. Як кажуть у Росії: пообіцяти - не означає одружитися. Путін пообіцяв.

Це робиться, зокрема, і для того, щоб забезпечити проросійським силам більший шанс потрапити в Раду. Але також і для того, щоб підтримати конфлікт, протистояння в Україні. Люди з російськими паспортами виконуватимуть ту саму функцію, що і люди, яких сьогодні використовують агентурні мережі. Служба безпеки України - це величезна структура, яка працює на ФСБ, пронизана агентурною мережею. Також і частково армія України, яка повинна була б захищати Україну, але сьогодні перебуває під впливом агентів Кремля.

Читайте: Українські військовополонені моряки можуть повернутися додому: останні новини і всі подробиці

Кремль може прийняти рішення по морякам, щоб вплинути на українські вибори. Це буде цинічне рішення, яке можна буде називати підкупом. Малоймовірно, що Росія відпустить моряків. Для них - це гра, а моряки - це козирні карти, Кремль не буде витрачати їх даремно - там все дуже цинічно. Моряків використовують як інструментарій гібридної війни. Тому розраховувати на гуманізм, милосердя не варто. Кремль піде на цей крок, якщо треба буде дійсно підтримати якісь сили. Але я думаю, що в нинішніх умовах обдурити нікого не вдасться.

Віктор Медведчук може вплинути на цей процес, і йому віддадуть моряків. Але зрозуміло, що за нього голосувати ніхто не буде. Медведчук - це зрадник, відкритий представник Росії на території України. Це проблема прокуратури, слідчих органів - що він робить в Україні. Чому його не піддали люстрації? Чому кримінальні по суті зв'язки відкрито існують з країною-агресором? Чому він просуває позицію Росії в Україні? Це все одно, що Віктора Януковича зараз запустити в Україну. Медведчук брав участь у всіх злочинах Януковича - чому його не переслідують, не оцінюють його дії з кримінальної точки зору?

Громадяни України почали розуміти, в чому справа в цьому протистоянні, і шукають не компромісів, а рішень. Рішенням було проголосувати за Зеленського, рішенням буде проголосувати за партію президента. А компроміси - ви нам віддаєте моряків, а ми підтримаємо якого-небудь виродка Медведчука, - вони будуть неможливі.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів