RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чотири Зеленських, кандидат-прибиральниця і повний треш в "сірій зоні": як триває парламентська кампанія на Донбасі

Говорити про чесну політичну боротьбу за голоси жителів прифронтового Донбасу не доводитися

Говорити про чесну політичну боротьбу за голоси жителів прифронтового Донбасу не доводитися Фото: UNIAN

Вже наступної неділі, 21 липня, українці оберуть новий склад Верховної Ради, а це значить, що передвиборні кампанії партій і кандидатів виходять на фінішну пряму, і чим ближче до дати виборів, тим запеклішою стає боротьба. Але якщо у великих містах і населених пунктах України кожен крок кандидатів перебуває під пильною увагою ЗМІ та громадськості, то у прифронтових районах Донбасу стежити за чесними правилами гри куди складніше. Як точиться політична боротьба за голоси жителів прифронтового Донбасу, дізнавався "Апостроф".

Фронтові посіви та незаконна агітація

Території Донецької та Луганської областей, які перебувають під контролем української влади, і де вибори відбудуться, не опинилися в стороні від агітаційного мейнстріму з "великої землі". Прифронтові селища засіваються мажоритарниками і політичними партіями аж ніяк не гірше, ніж це роблять у Києві, Одесі чи Харкові.

Так, за інформацією Громадянської мережі "Опора" в середині червня в Краматорську чинний нардеп від БПП і за сумісництвом - кандидат у депутати на 48-му окрузі Максим Єфимов влаштував зустріч із місцевими жителями. Під час спілкування з потенційними виборцями Єфимов безкоштовно пригощав людей розливним пивом і квасом.

"Виберіть - буду і надалі допомагати. Не виберете - допомагати буде хтось інший", - наводить слова кандидата "Опора".

Втім, для отримання політичних дивідендів можна роздавати навіть воду. На 51-му окрузі, де кілька будинків внаслідок бойових дій вже декілька років перебувають без води, кандидат Олександр Ковальов з помпою заявив, що проблему цю він уже вирішив, здійснивши підвезення на округ декількох баків із водою.

А на 46-му окрузі в Донецькій області (міста Бахмут і Лиман) активно засіває електоральне поле кандидат Дмитро Рева. Схема обкатана і перевірена часом: благодійний фонд кандидата "Дар" презентує дитячі майданчики, оргтехніку, постільну білизну, торти, ставить лавочки в парках, а іноді й просто роздає гроші (на вишиванки для будинку культури, на стільці в школу), при цьому сам кандидат формально не при справах, відповідно, звинуватити його в підкупі виборців неможливо.

Грішать мажоритарники прифронтового Донбасу і незаконною агітацією. Так, у місті Торецьк були виявлені автобуси з рекламою кандидата на 52-му окрузі, самовисуванця Миколи Ленка. Все б нічого, та тільки відповідно до частини 9 статті 74 закону України "Про вибори народних депутатів" розміщувати політичну рекламу в громадському транспорті заборонено.

Як заборонено і розміщувати на офіційних ресурсах місцевої влади запрошення на агітаційну зустріч із кандидатом у депутати. За цим заняттям був помічений кандидат від 49-го округу і чинний мер Дружківки Валерій Гнатенко. Спочатку на сайті міськради з'явилося запрошення відсвяткувати Івана Купала на березі річки Казенний Торець, а коли місцеві жителі з'явилися на свято, то, крім купальського вогню, побачили агітаційну пресу і плакати на підтримку Гнатенка.

Відзначилися сумнівними технологіями і в округах Луганської області, де було зареєстровано відразу 4 кандидати на прізвище Зеленський в округах 107, 112 і 113. До речі, в 113-му окрузі, крім двох Зеленських, балотуються двоє Курил, ще двоє Лукашевих і відразу троє кандидатів на прізвище Струк.

В ході спілкування з потенційними виборцями Єфімов безкоштовно пригощав людей розливним пивом і квасом

Велика боротьба за маленький округ

Утім, найзапекліша боротьба розгорнулася за голоси виборців округу №51 в який входять населені пункти Зайцеве, Жованка, Майорське і Бахмутка. Справа в тому, що це самий нечисленний округ у всій Україні, тому що більша його частина перебуває в окупованій Горлівці. За даними ЦВК, на окрузі всього дві виборчі дільниці, які обслуговують 2715 виборців. А якщо врахувати, що далеко не всі зареєстровані виборці з'являться в день голосування на дільницях (наприклад, у другому турі президентських виборів тут проголосувало лише 511 осіб), то 51-й округ перетворюється практично в безпрограшну лотерею для кандидатів і можливість з найменшими фінансовими витратами отримати жаданий мандат. Але, як правило, те, що лежить погано, привертає велику кількість бажаючих. Це правило повністю підтвердилося на окрузі, де було зареєстровано 26 кандидатів, та ще й яких. Наприклад, від 51-го округу намагається потрапити в парламент Надія Савченко. Є кілька кандидатів, які проживають на окупованих територіях: Андрій Альоша, Дмитро Чанов, Марина Черенкова і Олександр Вишняков у Донецьку, а Дмитро Честа - в Єнакієвому.

Цей факт не може не викликати подиву, однак джерело "Апострофа" в ЦВК пояснив, що формально все в рамках закону.

"Людина може бути зареєстрована на окупованій території Криму або Донбасу, але сам він - переселенець, і фактично проживає, наприклад, у Києві, Львові чи ще десь. Але навіть якби людина і не була переселенцем, закон не забороняє їй балотуватися, адже Донбас і Крим - це Україна. Норми, яка б забороняла реєструвати кандидатами в депутати жителів окупованих територій у законі немає", - говорить співрозмовник видання.

Дійсно, відповідно до закону "Про вибори народних депутатів", щоб мати право бути обраним, кандидат повинен дотриматися лише чотирьох умов: бути громадянином України, не мати непогашених судимостей, бути не молодше 21 року і проживати на території України протягом останніх п'яти років. Проживанням на території країни вважається перебування в межах державного кордону, а незважаючи на конфлікт на Донбасі, де-юре державний кордон України не було змінено.

Тоді, можливо, кандидати, які проживають в окупації, проходять додаткові перевірки? Адже після того, як кандидат стане депутатом і отримає недоторканність, притягти його до відповідальності, наприклад, за пособництво терористам, буде вкрай проблематично.

"Про градації і якісь перевірки з цього приводу я не чув", - додав "Апострофу" джерело в ЦВК.

І вишенька на політичному торті 51 округу - Леся Остапенко, яка балотується як самовисуванка, працює ... прибиральницею.

Проблеми на окрузі почалися ще на етапі формування дільничних комісій. Згідно із законом керівники комісій визначаються методом жеребкування, проте після проведення жеребкування, за словами активістів, керівниками комісій стали представники технічних кандидатів, які лояльні до кандидата реального - Андрія Альоші від "Опозиційної платформи - За життя". Його, до речі, в ЗМІ називають людиною, близькою до Олександра Януковича, а в червні 2017 року в офісі Альоші в Києві департамент захисту економіки Нацполіції проводив обшуки. Тоді його підозрювали у виведенні коштів із Укрзалізниці.

Твердження активістів про те, що значна частина кандидатів округу грають на стороні Андрія Альоші, знаходить підтвердження в тому факті, що виборчі програми кандидатів Лесі Остапенко, Андрія Олійника, Олександра Степаненка, практично не відрізняються від програми самого Альоші. Наприклад, Андрій Олійник обіцяє, що, якщо стане депутатом, доб'ється "припинення політики дискримінації, ксенофобії і радикалізму". Те ж саме, тими ж словами, обіцяють у своїх програмах Олександр Степаненко, Леся Остапенко і сам Альоша.

На 51-му окрузі, де кілька будинків внаслідок бойових дій вже кілька років перебувають без води, кандидат Олександр Ковальов з помпою заявив, що проблему цю він уже вирішив, здійснивши підвезення на округ декількох баків з водою

Крім того, на початку липня місцеві журналісти помітили на окрузі автобуси з символікою "Опозиційної платформи" і зображенням Андрія Альоші та Юрія Бойка. За інформацією ЗМІ, на цих автобусах агітатори кандидата підвозять виборців до місцевого реєстру, щоб ті змогли поміняти своє місце голосування.

На ці порушення могли б звернути увагу міжнародні спостерігачі, проте, за словами координатора "Опори" в Донецькій області Анастасії Прокопенко, в 51-й округ вони просто не доїдуть. Як не доїдуть і в два інших округи "сірої зони": №45 - з центром в Очеретиному і №52 - з центром в Торецьку.

"У три цих округи, які розташовані в "сірій зоні", більшість міжнародних місій просто не приїде ні в день голосування, ні зараз, тому що за протоколом безпеки - це складний процес. Ми зустрічаємося з міжнародними спостерігачами, і всі вони задають нам питання: куди б ми порадили їм поїхати? Ми всім радимо поїхати в "сіру зону", але найчастіше чуємо відповідь, що це неможливо. Наприклад, у 51-му окрузі виборчі дільниці розташовано в приміщенні військово-цивільної адміністрації, а вона перебуває настільки близько до лінії розмежування, що навіть стрілецька зброя може дострілювати туди. І ми розуміємо, що цим можуть користуватися кандидати, і можуть бути порушення, адже чим менше уваги до округу, тим легше здійснювати маніпуляції", - пояснила "Апострофу" Прокопенко.

Голоси за пенсію

А що ж у самому Донецьку? Чи збираються жителі окупованих територій брати участь у парламентських виборах?

"Виборами цікавляться, і навіть дуже, правда, роблять вигляд, що ні, типу чужа країна - запевняє "Апостроф" донеччанка Світлана. - Обговорюють рейтинги, кандидатів. Багато людей непогано орієнтуються в українській політиці, особливо люди середнього віку. Але такого інтересу, як до президентських виборів, я не бачу. Основні тези: "Медведчук хоче дружити з Росією, він хороший. Порошенко - поганий, Гройсман теж, а із Зеленським незрозуміло, але говорить він все правильно, правда, пов'язують його з Коломойським, а олігархові пригадують заправку літаків для армії. Ляшка просто не люблять, а Вакарчука не розуміють, вважають "нациком", і взагалі - навіщо йому це все? Чекають від нової Ради якихось рішень, наприклад, послаблень для пенсіонерів, про що говорив Зеленський. Це мало не основна тема. А в цілому, звичайно, симпатії на стороні проросійських сил".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України