RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Петя проти всіх: чи винні Аваков, Гройсман та навіть Шарій в краху Порошенка

Чи правий Порошенко, коли не помічає колоду в своєму оці

Чи правий Порошенко, коли не помічає колоду в своєму оці

Екс-президент України Петро Порошенко, схоже, нарешті зрозумів, чому ж він зазнав фіаско на виборах глави держави, а після - і на виборах до Верховної Ради. Якщо ви наївно подумали, що він усвідомив свої помилки і вирішив стати кращим, подумайте ще раз.

Виявляється, як заявив Порошенко, у всьому винна поліція і, зокрема, глава МВС Арсен Аваков, а також інші політсили, які не захотіли об'єднуватися навколо екс-президента. Крім цього удар по рейтингу Порошенка завдали і всюдисущі партійці скандального блогера Анатолія Шарія. А також сам прем'єр Володимир Гройсман.

"Апостроф" спробував розібратися, чи так це насправді.

Що сказав Порошенко

"Чи можу я сказати, що була робота проти нас? Була. Була робота проти нас поліції. Була робота проти нас організованих груп, на зразок Шарія, організованих зсередини країни", - заявив Порошенко.

При цьому він зізнався, що вся боротьба проти нього не увінчалася успіхом і результатом на виборах в Раду він цілком задоволений, так як тільки народу вирішувати, кому і скільки давати місць в парламенті.

Також він заявив, що набрав би на 15-20% більше, якби в команду до нього пішли політики, чиї партії мали рейтинг 1-3%. Йдеться про "Самопомочі", "Українську стратегію Гройсмана" і навіть "Свободу".

Що йому відповів Арсен Аваков

Глава МВС, як відомо, за словом в кишеню не лізе. Можете запитати хоч у Міхеїла Саакашвілі. На цей раз він теж не стримався.

"Порошенко безсовісно бреше, виправдовуючи свою поразку на виборах тим, що проти нього "була робота поліції". Поліція, як і МВС в цілому не працювали на нього, а працювали на чесні вибори. Ми працювали на людей і на Україну! На жаль, для Порошенко брехати - як дихати - і тому він програє", - написав зокрема Аваков.

Він звинуватив екс-президента в тому, що Україну довели до такого стану, коли вона була готова повірити не Порошенко, а "будь-якій чесній людині".

Також міністр заявив, що зміни в Україні були "не завдяки йому (Порошенко, - "Апостроф"), а всупереч".

"Можна тільки уявити собі - чого можна було б досягти країні, не сконцентруйся він на боротьбі за владу і гроші", - додав міністр.

Фан-клуб проти Петі або Що сказав Коломойський

На початку травня, вже після другого туру президентських виборів і поразки Порошенка на виборах, український олігарх Ігор Коломойський розповідав про його з Аваковим "фан-клубі проти Петі".

Зокрема, відповідаючи на питання про те, чи привітав Аваков його з перемогою Зеленського, Коломойський відповів: "Ми з Аваковим постійно спілкуємося ... Тому ми вважаємо, що це спільна перемога".

Тоді ж він заявив, що разом з Аваковим вболівав не тільки за Зеленського, але і за Юлію Тимошенко.

"Ми вболівали проти Петі (Петра Порошенка, - Апостроф.)", - відповів Коломойський.

Коломойський також висловив думку, що у Авакова і Порошенка розійшлися шляхи, коли екс-президент сприяв роздуванню скандалу навколо "справи з рюкзаками Авакова" проти сина глави МВС.

Чи так все однозначно в словах Порошенка?

Порошенко дійсно міг би отримати кращий результат ще на виборах президента, якби поліція закрила очі на можливе використання адмінресурсу і більш строго боролася з акціями протесту в Києві, які вимагали покарати друзів президента. Чи винна в такому випадку поліція? Скоріше ні, ніж так.

Однак і сам президент сприяв тому результату, який отримав. Зокрема, політики з демократичного крила не раз говорили про авторитаризм Порошенка і бажанні підім'яти під себе всю владу. Зокрема, саме заради цього президент пішов на конфлікт з Арсенієм Яценюком і всім "Народним фронтом". Як результат - крах рейтингу НФ. Однак бумерангом до Порошенка повернулася втрата прихильників партії Яценюка, які могли б і допомогти рейтингу екс-президента.

Крім цього, тільки ледачий не говорив про те, що в президентській кампанії Порошенка занадто багато "я". Судячи з усього, тим, хто разом з "я" Порошенка відстоював країну в тяжкі часи, президентське его здалося не надто скромним. Як результат - втрата ще частини виборців.

Варто нагадати, що і сам Порошенко після першого туру виборів визнав безліч своїх помилок, і обіцяв виправитися ще до другого туру. Однак від слів до серйозних справ так і не перейшов.

Я армія, я віра, я мова. Головне гасло президентської кампанії Порошенка також багатьом видалося надто "вузьким" і спрямованим далеко не на всіх українців. Результат відомий.

Якщо ж згадати тролів скандального Шарія, то в боротьбі з ними Порошенко показав абсолютну відсутність залізних нервів, кілька разів непростимо публічно зірвавшись на них. Позначилася чи то втома на посаді президента, чи то виснажлива президентська гонитва. Як результат, "червоні кульки" Шарія дійсно потягнули за собою частину рейтингу президента.

Замість підсумків

Чи є Україні, за що дякувати Порошенкові? Звичайно ж, так. Чи правий він, що в провалі на виборах винні всі, крім нього - звичайно ж, ні.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів