RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні в семи містах відбувся другий тур виборів: дані екзитполів і всі подробиці

Явка під час другого туру виборів склала 24%.

Явка під час другого туру виборів склала 24%. Фото: 112 Україна

У неділю, 15 листопада, другий тур виборів міського голови відбувся в семи містах України - Сумах, Одесі, Херсоні, Луцьку (Волинська область), Краматорську (Донецька область), Кам'янці-Подільському (Хмельницька область) і Українці (Київська область). "Апостроф" розповідає, як пройшло голосування і що відомо про його результати.

У Центральній виборчій комісії (ЦВК) заявили, що явка під час другого туру виборів склала 24%, що на 8% менше, ніж під час проведення місцевих виборів 25 жовтня.

Найвища явка 34,29% була в Кам'янці-Подільському Хмельницької області. У Київській області, де вибирали мера міста Українка, явка склала 31,46%. Другий тур виборів мера Луцька відвідали 25,96% виборців, а Одеси - 25,14%. Вибори мера Краматорська - 23,14% виборців. У Херсоні на виборах міського голови явка склала 20,89%, в Сумах - 19,02%.

Які були порушення

У Національній поліції заявили, що було зареєстровано 110 повідомлень, пов'язаних з місцевими виборами. Найбільше порушень в Одеській області - 35. У Херсонській - 27, в Київській - 20, у Донецькій - 9, в Сумській - 8, у Волинській - 6, у Хмельницькій - 5. Більшість повідомлень (19) стосувалося незаконної агітації. Також було відкрито сім кримінальних проваджень, пов'язаних з другим туром виборів.

Інфографіка: Нацполіція

Дані екзитполів

Одеса

За крісло мера Одеси у другому турі боролися чинний градоначальник Геннадій Труханов (партія "Довіряй справам") і народний депутат Микола Скорик ( "Опозиційна платформа - За життя"). За даними екзит-полу КМІС, перемагає чинний міський голова Геннадій Труханов з результатом 56,7%, представник ОПЗЖ Микола Скорик набирає 40,9%. Ще 2,3% виборців викреслили обох або зіпсували бюлетень.

Геннадій Труханов і Микола Скорик Фото: dumskaya.net

Херсон

За даними екзит-полу ГО НТЖ, Ігор Колихаєв результатом 67,03% перемагає в другому турі і стає мером Херсона. Його опонент Володимир Сальдо отримав 32,97%. Колихаєв балотувався від партії "Нам тут жити", Володимир Сальдо від "Блоку Володимира Сальдо".

Інфографіка: ГО НТЖ

Кам'янець-Подільський

У Кам'янець-Подільському перемагає Михайло Посітко, який ледь не вдвічі випередив свого конкурента Володимира Мельниченка. Результати екзит-полу оприлюднила місцева дослідницька компанія "Ю. С. С.".

Екзит-пол проходив на 20 виборчих дільницях, похибка не перевищує 3%. За даними Ю.С.С., Посітко від ВО "Свобода" у другому турі отримав 62,2% голосів виборців, його суперник-самовисуванець Володимир Мельниченко - 36,8%.

Інфографіка: Ю. С. С.

У Сумах, Луцьку, Краматорську та Українці екзитполів не проводили.

У Сумах у другому турі за посаду боролися чинний мер Олександр Лисенко (ВО "Батьківщина") і голова Сумської районного ради Вадим Акперов ("Європейська солідарність").

Олександр Лисенко та Вадим Акперов Фото: regionews.ua

У Луцьку громадяни робили вибір між радником міського голови Ігорем Поліщуком (партія "За майбутнє") і генеральним директором ДП "Волиньстандартметрологія", самовисуванцем Богданом Шибою.

Ігор Поліщук та Богдан Шиба Фото: 24tv.ua

У Краматорську за посаду боролися директор з маркетингу та збуту ПАТ "Енергомашспецсталь", самовисуванець Олександр Гончаренко та діючий мер, самовисуванець Андрій Панков.

Олександр Гончаренко та Андрій Панков Фото: hi.dn.ua

У місті Українка на пост претендували Оксана Кирилюк (від партії "Слуга народу") і Олександр Туренко (від партії "Європейська солідарність").

Оксана Кирилюк і Олександр Туренко Фото: 44.ua

Коли буде другий тур виборів в інших містах і коли чекати результатів

22 листопада другий тур виборів пройде в таких містах: Дніпро, Кривий Ріг, Слов'янськ, Дрогобич, Ужгород, Бровари, Бердянськ, Полтава, Львів, Рівне, Миколаїв, Черкаси.

29 листопада пройде другий тур виборів мера Чернівців. Повторні вибори голови Бориспільської територіальної громади в Київській області призначено на 31 січня 2021 року.

Результати голосування по другому туру місцевих виборів повинні бути встановлені не пізніше ніж на п'ятий день з дня повторного голосування.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів