RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

Вибори парламенту та президента можуть пройти наступної весни

Вибори парламенту та президента можуть пройти наступної весни Фото: з відкритих джерел

Незважаючи на повномасштабну війну та воєнний стан в Україні запахло виборами. По-перше, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук зробив заяву, в якій натякнув, що проведення виборів під час військового стану все-таки можливе. По-друге, на проведення виборів натякають наші західні партнери. І по-третє, в Україні заворушилася політичне життя: у ЗМІ та соцмережах політики та громадські активісти почали розкидатися компроматом один на одного, а в кулуарах говорять про законодавчі зміни щодо виборчого процесу. Тим не менш, проведення виборів під час війни викликає багато запитань та має безліч нюансів. Для чого розганяється тема виборів, наскільки їхнє проведення реальне в період воєнного стану, а також які можуть бути наслідки, читайте в матеріалі "Апострофа".

Стефанчук змінює думку

Чергові вибори Верховної Ради згідно із законом мали відбутися цієї осені, а саме, 29 жовтня. Проте парламентарі увосьме продовжили дію військового стану та загальної мобілізації ще на три місяці - до 15 листопада 2023 року. Відповідно до закону України "Про правовий режим військового стану", у цей період не можна проводити будь-які вибори та референдуми. Здавалося б, парламент щодо виборів поставив крапку – їх не буде. Але речник парламенту Руслан Стефанчук невдовзі після цього зробив заяву, що вибори можливі.

"Такої заборони у Конституції немає. Ця заборона міститься в законі України "Про правовий режим військового стану". І тому конституційної заборони проводити вибори під час військового стану немає", - сказав Стефанчук в інтерв'ю телеканалу "Рада" в ефірі телемарафону.

Читайте також: Мир без Росії: для чого Україна проводить консультації у Саудівській Аравії

У цьому ж інтерв'ю Стефанчук натякнув, що нічого неможливого немає, і закон можна змінити.

"І я думаю, що нам потрібно ухвалити якісь важливі рішення з цього приводу, щоб, з одного боку, забезпечити стабільність у державі, щоб держава не була розірвана виборами під час війни, але, з іншого боку, забезпечити ось цей потік демократії, за що Україна загалом і бореться", – зазначив речник Ради.

Відповідаючи на запитання, чи він підтримає зміни до закону про вибори з метою дати можливість їх проведення під час дії військового стану, Стефанчук сказав: "Давайте подивимося, як це питання вирішуватиметься. Але я думаю, що найближчим часом його буде актуалізовано".

Цікаво, що на місяць раніше Стефанчук був категорично проти проведення виборів під час війни.

"Законодавство України передбачає, що під час воєнного стану проведення будь-яких виборів неможливе. І це логічно. Тому що ми не знаємо, як організувати голосування для майже семи мільйонів, які перебувають за межами України. Ми не знаємо, як організувати голосування для тих регіонів, які тимчасово окуповані. Ми не знаємо, як забезпечити належне представництво, явку інших громадян під час дії воєнного стану і чи не будуть виборчі об'єкти атакуватися, тому, на мою думку, дуже мудре рішення закладено у законодавстві України, що під час воєнного стану вибори проводитися не можуть. Якби вибори під час війни були можливі, це могло б призвести до розриву держави, на що чекає наш ворог", - заявив Стефанчук в інтерв'ю "Українській правді".

Як відомо, Руслан Стефанчук представляє президентську партію "Слуга народу", за освітою юрист. Якщо ж говорити про випадковість його заяв, то слід розуміти, що самостійних висловлювань без узгодження з партійним керівництвом він не допускає.

Що говорять на Банковій

В Офісі президента публічно висловлюються проти проведення виборів під час дії воєнного стану.

"Йде війна, триває військовий стан. Про які вибори можна говорити, коли, за Конституцією, ми не можемо сьогодні проводити вибори", - заявив в одному з нещодавніх інтерв'ю глава офісу президента Андрій Єрмак.

І справді, як стало відомо "Апострофу" з джерел на Банковій, там відмашок на проведення виборів не давали, хоч і не проти їхнього проведення.

Можливо, що за допомогою Стефанчука Банкова все ж таки промацує настрої в суспільстві.

Наполягання західних партнерів

У згаданому інтерв'ю Стефанчук також зауважив, що проведення виборів під час військового стану не виключають наші західні партнери. І справді, Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс в інтерв'ю "Європейській правді" наполягав на проведенні парламентських та президентських виборів в Україні, наголосивши, що цьому перешкоджає Конституція. Але, за його словами, українська влада має вигадати, як відповісти на цей виклик.

"Це не наше питання – вказувати, як це зробити, але, звісно, Україна має організувати вільні та чесні вибори. Тому що це ваше зобов'язання щодо статуту Ради Європи. І, звичайно, ви це зробите", – наголосив Кокс.

На думку президента ПАРЄ, є приклади інших країн, які організовували належне голосування на виборах. Єврочиновник також зауважив, що є можливість голосування через інтернет.

"Не буде жодних претензій до України, якщо вибори будуть не ідеальними. Але якщо ви не проведете вибори – то у всіх будуть до вас питання. Демократія – це, звісно, не лише вибори. Але без виборів демократія неможлива", – наголосив Тіні Кокс.

"Справді, у Раді Європи закликали не відмовлятися від виборів, незважаючи на війну. І Стефанчук може чути подібні поради під час розмов із західними колегами", - зазначив політолог Володимир Фесенко.

"Думка Кокса - це думка Кокса. Я думаю, що Америка проти проведення виборів під час дії військового стану", - вважає політолог Віктор Небоженко.

Чи потрібні вибори владі та суспільству

Незважаючи на те, що нинішній парламент себе зжив, проводити вибори у нинішніх реаліях є вкрай ризикованим, вважають експерти.

"Суспільство зараз має запит на вибори. Людям набридла нинішня Верховна Рада, яка вже, по суті, не працездатна, - каже в коментарі "Апострофу" політолог Віктор Небоженко, - Але проводити вибори під час війни не можна з низки причин і навіть Конституція тут ні до чого. Наразі електорат розколото, деякі виборці знаходяться на окупованих територіях, багато закордоном. Крім того, в Україні знищено ЗМІ, все замінює, контрольований Банковою, телемарафон "Єдині новини". Під час війни не працює політична конкуренція, не можна вести політичну агітацію".

"Звичайно, на Банковій хочуть провести вибори, поки Зеленський має високі рейтинги і він здобуде перемогу зі своєю оновленою партією. Але зараз це ризиковано", - вважає Володимир Фесенко.

Про ризики говорять й інші політологи.

"На Банковій хочуть провести вибори і президента, і парламенту, тим більше, що на це натякають західні партнери, - каже в коментарі "Апострофу" Кулик, - Для влади доцільно провести вибори, які дадуть їй потрібний результат. Влада хоче очистити свої лави, позбутися попутників і завести до парламенту перевірених людей. Але, як завжди це відбувається в Україні, тут можуть бути несподіванки".

"Якщо вибори президента пройдуть після війни, то Зеленський не здобуде на них перемогу, - каже Віктор Небоженко, - Справа в тому, що Зеленський президент війни. Він не соціальний президент. Після війни будуть потрібні від глави держави інші якості, яких Зеленський не має. І Захід про це знає".

"Для проведення виборів під час військового стану потрібно вносити зміни до законів та Конституції - пояснює політолог Віталій Кулик, - Зміни до Конституції передбачають проведення референдуму. Влада, звичайно, може на це піти".

Проте зміни до Основного закону – це досить тривала процедура. До того ж, зараз, під час війни займатися цими питаннями, м'яко кажучи, неактуально, і це стане додатковим негативом для нинішньої влади.

Е-вибори

Як зазначалося вище, голова ПАРЄ Тіні Кокс натякав на проведення виборів в Україні в електронному вигляді. Такої можливості у принципі не виключив і голова Офісу президента Андрій Єрмак. За його словами, голосування можна провести через програму "Дія".

"Мені здається, багато дуже передових країн показали, що це можливо. Але дійсно потрібно, щоб сьогодні люди це підтримали. Ви знаєте, коли створювалася "Дія", люди не вірили, що це можливо. Сьогодні з нас беруть приклад багато країн", – заявив Єрмак.

Однак багато експертів скептично ставляться до подібної ідеї, згадуючи Росію, де свого часу запровадили подібну технологію.

"Вибори у смартфоні теоретично можливі, - каже Віталій Кулик, - але у їхній чесності та легітимності є сумніви. По-перше, не всі громадяни можуть користуватися "Дією", по-друге, може виникнути проблема зі сторонніми сервісами, по-третє, не виключені хакерські атаки. Крім того, неможливе голосування за відкритими списками і потрібна пропорційна система".

Політолог Віктор Небоженко вважає, що вибори в електронному вигляді неможливі: "Там будуть фальсифікації і плюс до того в них втрутяться наші російські сусіди".

Однак, якщо влада все ж таки вирішуватиме провести вибори в смартфоні, то, на думку політологів, результати таких виборів не задовольнять суспільство.

"Суспільство не схвалить таких переможців. У нас в Україні склалася своя політична культура, яка називається "Майдан". І ось черговим Майданом все може й закінчитися", - каже Віктор Небоженко.

У разі невдоволення суспільства результатами виборів не виключає чергового Майдану й Віталій Кулик.

Вибори все ж таки будуть

На думку політолога Володимира Фесенка, подібні розмови про вибори є просто словами. А от серйозно це буде варто сприймати, коли до парламенту почнуть подавати законодавчі ініціативи.

"Насамперед, коли до Ради надійдуть зміни до Виборчого кодексу, з якого буде зрозумілий формат виборів. Крім того, до Ради має надійти проект фінансування виборів", - зазначив експерт.

За словами Фесенка, у кулуарах тему виборів обговорюють та думають над сценаріями.

Політологи сумніваються, що вибори відбудуться цього року, але не виключають їх на початку наступного, навіть якщо на той час війна триватиме.

"Якщо ж війна не закінчиться до весни, то можуть спробувати, з посиланням на наших партнерів, провести всі вибори в березні, незважаючи на війну", - прогнозує Фесенко.

"Я думаю, що вибори відбудуться навесні наступного року, навіть якщо війна і не закінчиться. Для цього за посередництва США та європейських партнерів буде оголошено перемир'я, на час якого скасують військовий стан і проведуть вибори за прискореною процедурою", - каже Віктор Небоженко.

"За моєю інсайдерською інформацією, вибори парламенту та президента можуть відбутися у квітні. Я знаю, що під майбутні вибори вже готуються штаби та відповідні законопроекти", - зазначає Віталій Кулик.

"Президент Зеленський вже розпочав виборчу кампанію. Його поїздки на фронт - це і є частина виборчої кампанії", - резюмує політолог Небоженко.

Читайте: Росія готується до псевдовиборів: окупанти почали масово виселяти українців

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Новини партнерів