RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мир без Росії: для чого Україна проводить консультації у Саудівській Аравії

5-6 серпня в Джідді пройдуть консультації щодо мирного врегулювання війни в Україні

5-6 серпня в Джідді пройдуть консультації щодо мирного врегулювання війни в Україні Фото:

Як стало відомо, 5-6 серпня у Саудівській Аравії пройдуть консультації щодо мирного врегулювання війни в Україні. У заході окрім України та наших західних союзників візьмуть участь ще й делегації країн, що розвиваються. Росію на саміт не покликали. Про те, чому консультації про майбутній мир пройдуть саме в Саудівській Аравії і що на них ще обговорюватиметься, читайте у матеріалі "Апострофа".

Останнім часом Україна помітно активізувала міжнародні контакти із арабськими країнами. Минулої п'ятниці, 28 липня, прем'єр-міністр Катару шейх Мохаммед бін Абдулрахман Аль Тані, який також обіймає посаду міністра закордонних справ, приїхав із візитом до Києва. Він оголосив про виділення 100 млн. доларів на подолання гуманітарної кризи в Україні та 20 млн. доларів для забезпечення африканських країн продовольством.

Уже в неділю ввечері глава Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що радники з національної безпеки та політичні радники лідерів держав зустрінуться у Саудівській Аравії, щоб "обговорити ініціативи України щодо відновлення сталого та справедливого миру".

За словами Єрмака, керівництво України переконане, що в основу врегулювання має лягти саме український план.

Як розповів Єрмак, наша країна розраховує реалізувати Формулу миру у три етапи.

Читайте також: Захід наполягатиме на переговорах із РФ: експерт назвав песимістичний сценарій для України

На першому з них відбудуться зустрічі із послами, акредитованими в Україні. На другому — зустрічі радників із національної безпеки "у пошуку оптимальних формулювань та механізмів імплементації плану".

"Першу таку зустріч ми організували в партнерстві з датськими колегами. Вона відбулася в Копенгагені в червні. Наступна зустріч відбудеться незабаром, її прийматиме саудівське місто. Ми дякуємо обом королівствам за лідерство та рішучу підтримку українських ініціатив", - сказав Єрмак.

На третьому етапі заплановано установчий глобальний саміт на рівні лідерів держав, який міг би відбутися до кінця року.

Стало відомо, що зустріч відбудеться у місті Джідда 5–6 серпня. На неї Саудівська Аравія та Україна запросили близько 30 країн, зокрема держави ЄС, США, а також Індію, Бразилію, Індонезію, Єгипет, Мексику, Чилі та Замбію.

Чому Саудівська Аравія?

"Я думаю, зустріч у Саудівській Аравії - це прямий наслідок візиту президента Зеленського до цієї країни в травні, де він взяв участь у саміті Ліги арабських держав і провів низку переговорів з лідерами цих країн", - каже у коментарі "Апострофу" політолог Володимир Фесенко.

Під час саміту Ліги арабських держав спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Сальман Аль Сауд заявив, що Ер-Ріяд підтримує міжнародні зусилля щодо врегулювання російсько-українського військового конфлікту та готовий виступити посередником.

"Швидше за все, там були домовленості і про цей захід. Крім того, керівництво Саудівської Аравії теж вирішило зробити свій внесок у встановлення миру в Україні. Чому ні?", - зазначає Фесенко.

За словами політолога, Саудівська Аравія має добрі стосунки як із Москвою, так і з Вашингтоном, але це не означає, що саудити – союзники Росії.

"Між іншим, Саудівська Аравія заявила про свій нейтралітет у війні, але вона допомогла минулого року звільненню наших військовослужбовців, які перебували в російському полоні, і обіцяє допомогти у звільненні вкрадених Росією українських дітей", - каже Володимир Фесенко.

"Саудівська Аравія – одна з великих економік світу. Ця країна має авторитет у Китаю, Індії та африканських держав. Водночас Саудівська Аравія є і лідером країн Перської затоки, а тому до її думки прислухаються", - сказав у коментарі "Апострофу" політичний експерт-міжнародник Володимир Воля.

"Очевидно, що арабські країни займають активнішу позицію і хочуть мати місце і брати участь у формуванні архітектури безпеки після закінчення війни", - зазначив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Для чого потрібна зустріч у Джідді?

"Зараз світ глобалізований та економіки всіх країн, за рідкісним винятком, інтегровані, - пояснює Володимир Воля. - У наших західних партнерів є розуміння, що війна в Україні затягується і це призводить до негативних наслідків світової економіки. Тому провідні країни світу і проводять ці консультації з Україною, щоб знайти точки дотику та визначити майбутні параметри закінчення війни. І, природно, Росії як агресору на цих консультаціях робити нічого”.

Крім того, країни Перської затоки мають ще й серйозні економічні види на Україну, розраховуючи на великі інфраструктурні об'єкти.

"Для нас арабський світ — це насамперед торгово-економічний партнер. До повномасштабної війни Україна була одним із головних постачальників зерна в цілу низку арабських країн, - зазначив політолог Володимир Фесенко, - але на майбутній зустрічі в Джідді будуть і представники країн Африки, які були присутні на нещодавньому саміті у Петербурзі з Путіним та представники ЄС".

"Саудівська Аравія купувала продовольство в Україні не тільки для себе, вона відправляла його до бідних мусульманських країн Африки, але тепер Путін заблокував зернову угоду і цим викликав невдоволення у тієї ж Аравії", - констатує Володимир Воля.

На думку експертів, консультації ще потрібні і для того, щоб переконати так звані нейтральні країни в тому, що Росія програє війну і щоб вони, якщо не приєднувалися до санкцій, то хоча б впевнено підтримували мирний план України.

"Я думаю, що якихось глобальних документів за підсумками консультацій підписано не буде, та вони й не передбачаються у цьому форматі, але я не виключаю, що може бути погоджена якась спільна заява щодо розблокування зернової угоди", - резюмував Володимир Воля.

Читайте також: Що означає візит Зеленського до Саудівської Аравії для України: думка експерта

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів