RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Безвізовий режим між Україною та ЄС відкладається: названі нові причини

Європейці хочуть розробити додаткові механізми захисту від нелегалів

Європейці хочуть розробити додаткові механізми захисту від нелегалів Упевненості, що вже цього літа українці зможуть їздити в Європу без віз в української влади немає Фото: УНІАН

Після того, як у квітні Європейська комісія запропонувала Європарламенту і Раді Європейського Союзу скасувати візи для громадян України, це питання здавалося вирішеним, оскільки справа, по суті, залишалося лише за формальними процедурами. Проте нещодавно стало відомо, що Україні, незважаючи на те, що вона виконала всі необхідні умови ЄС, знову доведеться запастися терпінням. 2 червня європейська преса повідомила, що Євросоюз вирішив відкласти рішення про скасування віз для Грузії і готує аналогічні рішення також щодо Туреччини, Косово і України. Головна причина – стурбованість Європи можливим збільшенням потоку мігрантів і необхідність виробити дієвий механізм для захисту від цієї проблеми.


3 червня під час прес-конференції президент Петро Порошенко заявив журналістам, що на сьогоднішній день немає впевненості у запровадження Євросоюзом безвізового режиму для українців цього літа, як очікувалося раніше. За словами президента, швидше за все, таке рішення буде прийняте у вересні. Але політика ЄС стосовно країн, для яких обіцяна відміна віз, свідчить, що це рішення може бути перенесено на більш пізній термін.

Як пише агентство Reuters з посиланням на джерела в дипломатичними колах ЄС, Європа вирішила відкласти питання про скасування віз для Грузії, оскільки проти цього виступили Німеччина і Франція. Пов'язано це з тим, що в ЄС стурбовані можливим збільшенням потоку мігрантів. Аналогічне рішення, зазначають європейські дипломати, може бути також прийнято і щодо Туреччини, Косово і України.

Вся справа в тому, що Євросоюз, намагаючись попередити ризики зростання кількості мігрантів, зараз зайнятий виробленням механізму скасування безвізового режиму для країн, що не входять в ЄС. Цю інформацію президент Петро Порошенко підтвердив на прес-конференції. "На сьогоднішній день дискусія йде лише про те, що ЄС розробляє механізм зупинення безвізового режиму не Радою ЄС, а Єврокомісією. Ми не маємо нічого проти, ми впевнені, що Україна здатна виконати всі взяті на себе зобов'язання", - пояснив президент.

У п'ятницю, 3 червня, в парламенті міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що в МЗС не бачать ризику для прийняття такого механізму і сподіваються, що європейці його розроблять і "він буде затверджений якомога швидше".

Однак аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ірина Івашко вважає, що ця процедура може затягнутися.

"Перш ніж давати безвізовий режим Україні чи Грузії, в ЄС повинні затвердити механізм скасування безвізового режиму. І, звичайно, це займе час, поки він буде розроблений, прийнятий на законодавчому рівні, пройде усі рівні узгодження в бюрократичній структурі ЄС. І тому очікуваний безвізовий режим, який ми повинні були отримати за всіма показниками в кінці літа, зараз переноситься на осінь, і це за найбільш оптимістичним сценарієм", - пояснила Івашко "Апострофу".

Крім того, навіть у разі введення безвізового режиму, для України виникає ризик того, що Європа може скасувати його в будь-який момент через проблеми з мігрантами з нашої країни.

"Вони (Євросоюз, - "Апостроф") хочуть розробити новий механізм швидкого скасування безвізового режиму для будь-якої держави, з яким він встановлений в разі міграційних ризиків. Якщо вони побачать, що кількість мігрантів з цієї держави різко збільшилася, то зможуть скасувати безвізовий режим. Вони хочуть убезпечити себе від ризиків, що виходять від таких країн, як Україна, Туреччина", - переконана Ірина Івашко.

За її словами, саме турецьке питання стало головною причиною вироблення такого механізму. Справа в тому, що Туреччина виторгувала обіцянку щодо безвізового режиму в обмін на свою згоду прийняти назад до себе тих мігрантів, які виїхали в ЄС. Але тепер в ЄС побоюються проблем, які можуть виникнути в результаті безвізового режиму з мусульманською державою. "І цей механізм скасування безвізового режиму буде поширюватися не тільки на Туреччину, але й на всі країни, для яких скасовані візи в ЄС", - зазначила Івашко.

Одним з аргументів України, за словами експерта, у переговорах з ЄС в цьому питанні стане приклад Молдови, кількість мігрантів в ЄС з якої після скасування віз не особливо збільшилася. Цю думку поділяє і народний депутат України, член комітету з європейської інтеграції Оксана Юринець ("Блок Петра Порошенко").

"За два роки війни (на Донбасі, - "Апостроф") в ЄС не помітно напливу українців, які бажають називатися біженцями в Європейському Союзі. Українці - це нація гідних людей, яка сьогодні намагається зробити все, щоб знаходити робочі місця в Україні і працювати тут", - зазначила Юринець "Апострофу".

Юринець не виключає, що рішення ЄС про відстрочення введення безвізового режиму може бути пов'язано з тим, щоб одномоментно скасувати візи для Грузії та України. "Я сподіваюся, що ті друзі-європарламентарі, які у нас є в Брюсселі, будуть робити все, що від них сьогодні залежить, тому що ми вже зробили все залежне від нас. Зараз, я думаю, що вони хочуть, щоб Україна і Грузія були разом у цьому рішенні", - сказала Юринець.

Україна, зі свого боку, завершила всі формальні процедури, потрібні для того, щоб візи були скасовані. Питання про надання безвізового режиму для України, можливо, буде обговорюватися в ЄС 14 червня. Найближча сесія Європарламенту, на якій може бути прийнято відповідне рішення про скасування віз, відбудеться вже на початку липня. Якщо рішення про скасування віз для українців не буде прийняте через процес вироблення механізму скасування безвізового режиму, його можуть перенести на вересень, коли відбудеться наступна сесія Європарламенту, або навіть на більш пізній термін. А поки що українці будуть, як і раніше, вистоювати черги в посольствах в надії на отримання візи.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики