RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Конфлікт України з найближчим союзником: Росія вже вставляє ногу в двері

Україна має реагувати на це тільки в рамках дипломатичного протоколу

Україна має реагувати на це тільки в рамках дипломатичного протоколу Фото: kalisz.naszemiasto.pl

У 2018 році до сторіччя незалежності в Польщі планують випустити паспорт у новому дизайні: на його сторінках може з’явитися зображення Меморіалу орлят (львівські орлята - учасники польських збройних формувань, які під час конфліктів 1919-1921 років воювали проти армії ЗУНР та підрозділів радянської армії), розташованого на території Личаківського цвинтаря у Львові. Такі дії польської сторони вже викликали протест в Україні. У Міністерстві закордонних справ вручили ноту протесту послу Польщі в Україні Яну Пеклу, повідомивши, що дії Варшави негативно вплинуть на відносини двох держав. Політолог Максим Михайленко пояснив "Апострофу", з чим пов'язані дії офіційної Варшави і чому Україні потрібно стримано відреагувати на такі ініціативи.

Та політична сила, яка сьогодні в Польщі перебуває при владі, партія "Право і справедливість", у неї однопартійна більшість. І, хоча не в ключових, але у певних моментах вона покладається на підтримку ультраконсервативних кіл у Польщі. Зокрема, це такі організації кресов’яків - це нащадки депортованих у ході обміну населенням між Україною і Польщею, які відбулися в 40-ві роки. І польська влада час від часу робить такі аванси їм.

Це швидше гра, ніж якась реальна переконаність. Для нас це неприємно, нічого тут не скажеш, але, враховуючи ту роль, яку Польща зараз грає в українській зовнішній політиці, я вважаю, що нам розумно не розігрівати емоції з цього приводу. Слід реагувати максимально коректно, у рамках дипломатичного протоколу, що, за великим рахунком, Україна й робить.

Крім того, потрібно звернути увагу, що у нас в Інституті національної пам'яті працюють люди, в яких переконання, можна сказати, абсолютно такі ж, як і у польських націоналістів, тільки зворотні. Тому що наш Інститут національної пам'яті практично повністю скопійований з польського інституту національної пам'яті, тільки польський інститут ще має повноваження спецслужби. І ця пікіровка, яка відбувається вже десь рік, вона не в інтересах обох держав тому що у обох держав є спільний ворог - це Росія. І, природно, скрізь, де можна, російські агенти впливу вставляють ногу в двері таких конфліктів.

Це більше двостороння ситуація, її неможливо уникнути, Україні потрібно дуже жорстко дотримуватися своєї лінії, але ввічливо. Важко не помітити, що ще за Кучми і Квасьнєвського, за Ющенка і Качинського, Україна, на мій погляд, зробила абсолютно все для примирення з Польщею, з поляками. Це і відкриття цвинтаря орлят у Львові, це і взаємні вибачення з приводу Волинської трагедії, тобто насправді, все, що відбувається - це така фішка правлячої нині в Польщі партії, з якою ми змушені багато в чому просто миритися.

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки