RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кілька причин, з яких не буде великого вторгнення Росії в Україну

Москва навряд чи може зараз зважитися на наступ на Україну

Москва навряд чи може зараз зважитися на наступ на Україну Фото: flickr.com/anapaulahrm

Голова Служби безпеки України Василь Грицак в ефірі одного з українських телеканалів звернувся до керівника ФСБ Російської Федерації Олександра Бортникова. За словами керівника СБУ, у російській спецслужбі були "готові підірвати в себе своїх російських громадян", щоб створити підставу для вторгнення РФ на територію України. Російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський розповів "Апострофу", чи могла Москва керуватися такою логікою, і назвав відразу декілька причин, з яких РФ не піде на велике вторгнення в Україну.

Заяву начальника Служби безпеки України в такій редакції (Росія готувала теракти на своїй території) я інакше, як жарт, сприймати не можу. Жарт невдалий, з моєї точки зору. Я не вважаю, що СБУ має можливості контролювати ФСБ на території Росії. Досить дивна заява без зазначення часу, місця, хоч якихось подробиць: які теракти, де, коли, яким чином запобігли. Якщо ти робиш таку відповідальну заяву, то хоч якийсь фактаж приклади – назви хоч одну дату, хоч одне місце, хоч одне ім'я...

Навіщо говорити, звертаючись до Бортникова, що "ви були готові" організувати якісь теракти, яких не організували, і "будете відповідати"? За що відповідати? За теракти, яких не було?

Що стосується ідеї, що Росія планувала теракти на території Росії, щоб звинуватити в них Україну і мати привід для масштабного вторгнення, то це мені теж здається повною нісенітницею. Сьогодні (якщо мова йде про сьогоднішній час) ні про яке вторгнення – масштабне або немасштабне – мови йти не може, ні з точки зору економічного стану Росії, ні з точки зору політичної. Це занадто дорого і страшно небезпечно для Росії в міжнародному плані. І це дуже божевільна поведінка напередодні голосування за Путіна-президента (2018 року, - "Апостроф").

Якщо мова йде про те, що це планувалося "багато років тому" – припустимо, у 2014 році – я в цьому теж дуже сильно сумніваюся. Щоб ввести великі військові підрозділи на територію України, могли б знадобитися теракти на території Росії, але це можна було зробити набагато простіше: за досить вмілої роботи російського телебачення пожежу в Одесі (у травні 2014-го, - "Апостроф"), абсолютно реальну історію, можна було використовувати як привід для вторгнення в Одесу на прохання "доведених до відчаю одеситів, яких знищує "український нацистський режим". Це ніяк не відповідало б дійсності, але цілком могло би прокотити як ідеологічний привід для вторгнення.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників