RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін остаточно "всіх переграв": ядерна зброя не допоможе

Рабинович про дискваліфікацію збірної Росії і ядерній загрозі імені Хоркіної

Рабинович про дискваліфікацію збірної Росії і ядерній загрозі імені Хоркіної Фото: EPA/UPG

Відсторонення олімпійської збірної Росії від участі в Олімпійських іграх-2018 у Пхенчхані є вищою мірою справедливості у відповідь на ту державну програму допінгу, яка здійснювалася російською владою на чолі з Володимиром Путіним. Таку думку висловив "Апострофу" російський блогер і фінансист Слава Рабинович.

Дискваліфікація і відсторонення російської олімпійської збірної від Ігор в Південній Кореї є прямим наслідком державної програми допінгу. Це не індивідуальна дискваліфікація окремих спортсменів, які вживали і вживають допінг. Жодна держава в світі раніше не піддавалася подібним санкціям, щоб вся збірна була дискваліфікована за допінг окремих спортсменів.

В даному випадку РФ покарано цими санкціями за ту державну програму, яка була приведена в дію російською так званою владою. Ця програма включала в себе вказівки з самого верху, від Путіна. Вона йшла вниз, на той момент до міністра спорту Віталія Мутка, який після цього був підвищений на посаді і є віце-прем'єром російського уряду. У цьому брала участь ФСБ. На весь світ відомі ганебні історії з підміною баночок із сечею, де ФСБшники міняли допінг-проби аналізів спортсменів. І саме через державну політику допінгу російська збірна відсторонена від Ігор.

В цьому відношенні дивним чином була здійснена так звана #багатоходівочка і #Путінвсіхпереграв. Тому що потрібно було ще так примудритися - це не так просто зробити. Щоб спочатку провести власну Олімпіаду в 2014 році, між іншим, за 50 мільярдів доларів - а це гроші платників податків, 60 відсотків з яких були вкрадені. Потім на підставі цієї Олімпіади бути відстороненими від наступної зимової Олімпіади в 2018 році. І при цьому, повільним темпом, але, все-таки, програти Олімпіаду-2014 в командному заліку. І, фактично, не просто віддати (медалі), а наразитися на принизливу процедуру відбирання медалей за 2014 рік, "прославитися" на весь світ з цими баночками з сечею. При цьому на наступній Олімпіаді в Південній Кореї відбудеться урочиста церемонія нагородження медалями тих спортсменів, у яких ці нагороди були відібрані російськими злодіями.

Адже як зазвичай відбувається дискваліфікація. Спортсмен приймає допінг, у нього є тренер і лікар, їх ловлять на допінгу, після чого вони усуваються від змагань. І Міжнародний олімпійський комітет (МОК), а також національний олімпійський комітет, країну якого представляє спортсмен, вирішують, яка міра дискваліфікації застосовується конкретно до цього спортсмена. А зараз ми бачимо винятковий випадок, який ґрунтується на тому, що російську державу спіймали на державній програмі допінгу. Це не індивідуальні спортсмени, їх тренери та лікарі. Цим займалася російська держава, включаючи все вище так зване політичне керівництво і силовий апарат придушення в особі ФСБ.

Це колективна відповідальність, яка багато в чому несправедлива по відношенню до чистих спортсменів. Але по-іншому ніяк не зробити, по-іншому не покарати державну програму допінгу.

І при цьому не забуваємо, що у кожного чистого спортсмена є можливість поїхати на Олімпійські ігри в якості олімпійського спортсмена з Росії, не маючи російської символіки на формі. А якщо хтось, дай Бог, з них виграє якісь медалі, то на церемонії нагородження не звучатиме російський гімн. От і все. А все інше, я думаю, зроблено справедливо. І поки РФ не задовольнить всі вимоги, які накладає на неї МОК, вона і на подальші Олімпійські ігри не буде допущена.

Що стосується заяви Світлани Хоркіної про ядерну зброю (олімпійська чемпіонка з РФ нагадала про ядерну зброю у відповідь на гучну заборону, - "Апостроф"), то я можу сказати дві речі. Якщо титулований спортсмен завоював золоту, срібну або бронзову олімпійську медаль, це не говорить про те, що у нього в голові мозок, а не тирса. І коли не останні люди в спорті починають використовувати риторику Кім Чен Ина, то це принижує, перш за все, всю Російську Федерацію, від імені якої така ідіотка як Світлана Хоркіна несе таку маячню.

Я просто намагаюся збагнути. Ось якби еквівалент Світлани Хоркіної був би десь у США чи в якійсь інший ядерній державі і якась спортсменка зі США або Великобританії сказала б те ж саме. Цікаво, що з нею взагалі було б - як в публічному полі, так і в правовому? В цьому і полягає репутація, як самої Хоркіної, так і всієї Російської Федерації, яка не створює наслідків для таких висловлювань як з точки зору публічного осуду, так і з точки зору правової оцінки таким словам.

Якби олімпійський скандал розвивався б за іншим сценарієм з точки зору реакції російської сторони; якби Мутко був звільнений і притягнутий до відповідальності; якби був звільнений голова ФСБ [Олександр] Бортніков; якби були притягнуті до відповідальності посадові особи з ФСБ, РУСАДА, НОК Росії; якби був притягнутий до відповідальності і знятий з посади голова НОК Олександр Жуков і якби НОК Росії і РУСАДА співпрацювали б з МОК і ВАДА, то російська збірна поїхала б на Олімпіаду в Південній Кореї в складі чистих спортсменів, але це була б олімпійська збірна Росії. А оскільки реакція була така, що "ми все заперечуємо, а своїх не здаємо", але під геніальним керівництвом геніального стратега Путіна, то всі опинилися в одному місці, яке починається на літеру "д".

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою