RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Послати України подалі: що Росія чекає від другого туру виборів

Головна мета - відвернути Україну від інтеграції в ЄС та НАТО

Головна мета - відвернути Україну від інтеграції в ЄС та НАТО Фото: UNIAN

Головною метою Кремля є погіршення відносин України із Заходом. Тому в Росії хочуть бачити президента Володимира Зеленського, оскільки думають, що при ньому Україна розверне свій курс на Схід. Якщо ж залишиться президент Петро Порошенко, то Москва оголосить вибори і нову українську владу нелегітимними. Таку думку висловив "Апострофу" російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

З Володимиром Зеленським у Росії будуть пов'язані великі надії: на те, що політика та курс України принципово зміняться. Тому що президент Зеленський навряд чи буде прийнятним для Заходу через його близькі зв'язки з Ігорем Коломойським, якого, схоже, буде визнано міжнародним злочинцем. Якщо це станеться, а Коломойський повернеться в Київ і стане "українським Плахотнюком" (Влад Плахотнюк – молдовський олігарх, президент Демократичної партії Молдови, – "Апостроф") – це саме те, що Москві треба.

Це означає, що в Росії сподіватимуться, що Україна в результаті стане країною-вигнанцем.

Тоді про інтеграцію в НАТО і ЄС можна буде забути і подітися Україні, на їхню думку, буде нема куди, крім як в обійми Москви. Кремль сподівається на повернення часів Януковича.

Читайте: Який президент України вигідний Путіну і чому: у Росії дали відповіді

Зрозуміло, що Зеленський буде не самостійною фігурою, а ширмою. З іншого боку, такий поворот подій викличе в Україні великий внутрішній спротив, яке призведе до дестабілізації. Це влаштовує Росію, яка все сподівається, що Україна розвалиться, тому спочатку буде вичікувати.

Якщо раптом переможе Петро Порошенко, Москва оголосить вибори і нову українську владу нелегітимними. Але якщо переможе Зеленський, напевно, тоді цього не станеться. Надії будуть серйозні. Цього ніхто не приховує: Москва - за Зеленського.

Так що при будь-якому варіанті Україну нічого хорошого не чекає.

Напевно, Зеленський зустрічатиметься з Путіним, якщо стане президентом. Інше питання, що вимоги Москви дуже жорсткі: відмова України від інтеграції в ЄС і НАТО, статус неприєднання. Визнання анексії Криму теж необхідно, але в Москві розуміють, що досягти цього буде складно, і починати з цього не будуть. Зеленський пропонує організувати референдум з питання вступу до НАТО. Але якщо його правильно підготувати, референдум може дати і негативний результат. Для Москви відмова України від НАТО буде визначальною.

І взагалі Москва дуже б хотіла погіршення відносин України із Заходом. Якщо Ігор Коломойський буде відігравати серйозну роль у майбутній конфігурації української влади, нехай, навіть неофіційну - це зробить Київ "нерукопожатним" для значної частини західних країн. Думаю, особисто Дональд Трамп буде дуже задоволений тим, що, нарешті, зможе послати Україну подалі – вона його і без того абсолютно не цікавить. А ситуація з Коломойським дасть на те підстави. І навіть той факт, що Коломойський і Путін були в дуже великій сварці, вже не є таким важливим - головне стратегічно розвернути Україну.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників