RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець епохи Меркель: чого чекати Україні від виборів в Німеччині

Від результатів виборів в Німеччині залежить багато для Старого світу

Від результатів виборів в Німеччині залежить багато для Старого світу Ангела Меркель Фото: Getty Images

Вибори в німецький парламент відбудуться 26 вересня. Слідом за ними посаду федерального канцлера покине Ангела Меркель, яка беззмінно очолювала уряд Німеччини протягом 16 років. Україна спостерігає за німецьким електоральним процесом, а деякі українські політики дуже часто навіть не соромляться підігравати деяким політичним силам в ФРН. "Апостроф" розповість про німецькі політичні розклади, а також про те, що обіцяють Україні результати парламентських виборів в Німеччині.

Одні вибори - варіантів коаліції багато

За підсумками виборів в бундестаг, які відбудуться 26 вересня, стане зрозуміла нова конфігурація влади в Німеччині. Зокрема, в німецькому парламенті буде створена коаліція, яка висуне кандидатуру федерального канцлера Німеччини. Наразі є три фаворита на цю посаду: Армін Лашет від правлячої партії ХДС/ХСС, Олаф Шольц від партії СДПН - на даний момент найбільш сильних конкурентів правлячої партії, а також Анналена Бербок від партії "Союз 90/Зелені".

В цілому така поліваріантність цілком логічно вписується в картинку перехідного періоду після завершення епохи Меркель і домінування в Німеччині християнських демократів, вважає політолог-міжнародник Віктор Савинок.

Зараз соціологи віддають перше місце німецьким соціал-демократам, яких підтримують 25-26%, на другому місці Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз з 21-20% підтримки населення, і на третьому місці йде "Союз 90/Зелені" з 15-16%, на четвертому місці - Вільна демократична партія, якій соціологи дають 13-14%, на п'ятому місці - праві популісти з партії "Альтернатива для Німеччини" з 10-11% голосів, а замикає рейтинг ліві популісти "Die Linke" з 6-7% електоральної підтримки.

"Варіантів на формування коаліцій в таких умовах дуже багато. Арифметично набирається більшість і для продовження нинішнього складу, тобто так званої "великої коаліції" СДПН і ХДС. Правда, тепер домінувати будуть соціал-демократи. Також необхідна кількість голосів є і для того, щоб сформувати коаліцію і без соціал-демократів за участю "зелених", Християнських демократів і Вільної демократичної партії. Крім того, набираються голоси і для формування так званої "світлофорної коаліції" з соціал-демократів, вільних демократів і "зелених". Є також можливість набрати голоси для так званої "червоно-червоно-зеленої" коаліції, тобто соціал-демократів, "зелених" і партії Лівих", - повідомив "Апострофу" політолог-міжнародник Віктор Савинок.

Як би там не було, але багаторічна першість ХДС/ХСС перебуває під великим знаком питання. У зв'язку з цим примітно те, що в німецькі політичні ігрища були залучені навіть українські політики. Так, ще 24 травня, в момент підйому рейтингів партії "Союз 90/Зелені", президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі співголовою цієї партії Робертом Хабеком, під час якої звернув увагу на позитивну динаміку електоральної підтримки партії виборцями, а також висловив надію на подальшу плідну співробітництво з усіма політичними силами Німеччини, зокрема і з партією "Зелених".

Осторонь від німецьких виборів не залишився і мер Києва Віталій Кличко, який 4 вересня відвідав з'їзд молодіжної організації ХДС в Ганновері, де в той день виступав кандидат у канцлери від ХДС Армін Лашет.

Свого часу, Кличко активно виступав в Німеччині, довго жив в Гамбурзі, і має серйозні зв'язки з ХДС - він не раз бував на з'їздах партії Ангели Меркель. Найімовірніше Кличко був запрошений як відомий колишній чемпіон з боксу, щоб підняти рейтинг Лашета серед молоді.

Армін Лашет Фото: Getty images

З двох зол?

Як раніше розповідав "Апострофу" німецький політолог і професор Боннського університету Андреас Хайнеманн-Грюдер, проблема трійки лідерів на виборах - ХДС, Соціал-демократи і "Зелені/Союз 90" - полягає в тому, що коли мова йде про голосування за внутрішньополітичні питання, то різниця між ними досить розмита.

"Всі три партії борються за один і той самий електорат - досить заможний середній клас і "сині комірці", які отримують хорошу зарплату. США не є спірним питанням, а ось Росія - так. Соціал-демократи традиційно виступають за "умиротворення" Путіна, не в останню чергу тому, що колишні голови цієї "партії працівників" - Герхард Шредер, Зігмар Габріель і Маттіас Платцек - люблять заробляти гроші на німецькому великому бізнесі, пов'язаному з Росією. ХДС розділені в ставленні до Росії, а у "Зелених" позиція - принципово антиросійська", - зазначив експерт.

У свою чергу, експерт Українського інституту майбутнього і співробітник Стокгольмського центру по східноєвропейським досліджень Андреас Умланд зазначає, що трійка лідерів партій в своїх офіційних зовнішньополітичних доктринах за великим рахунком не особливо відрізняються. Проте, зараз склалася така ситуація, що на тлі відверто проросійських соціал-демократів християнські демократи все ж виглядають більш зручними партнерами для України.

"Мені важко передбачити, як соціал-демократи себе вестимуть, якщо вони стануть провідною партією зі своїм канцлером в особі Шольца, який не має такого тісного біографічного зв'язку з Шредером, як той же Штайнмаєр, або інші політики, які з кола Шредера. Тому поки що важко передбачити, яку він буде вести зовнішню політику, зокрема щодо України", - сказав він.

Що ж стосується "Союзу 90/Зелених", то вони по темі "Північного потоку-2" мають аналогічну з Києвом позицію - категорично проти будівництва скандального газопроводу.

"Звичайно, зараз як ми бачимо, партія "Зелених" не має великих шансів поставити свого канцлера, однак якщо вони увійдуть в коаліцію, то можливо, вони будуть більш послідовними в тих питаннях, які будуть пов'язані, наприклад, з введенням "Північного потоку -2" в експлуатацію, сертифікацією його діяльності та іншими питаннями, пов'язаними з цим газопроводом. Але тут є багато невідомих. Можливо, Російська Федерація буде використовувати по максимуму перехідний період, поки йтимуть коаліційні переговори і підрахунок голосів, для того щоб якимось чином швидко сертифікувати "Північний потік-2" і запустити по ньому прокачування газу щоб уникнути можливих ризиків, пов'язаних, наприклад, з присутністю "Зелених" у коаліції, або якоюсь зміною настроїв у інших партій", - вважає Віктор Савинок.

При цьому потрібно розуміти, що увагу майбутнього канцлера - особливо в перший час - буде прикута на внутрішні проблеми. Йдеться і про боротьбу з пандемією, і про економічні наслідки для держави. І Україна тут знаходиться на периферії німецьких інтересів.

"Крім іншого, Німеччина як один з ключових економічних локомотивів Європейського Союзу буде займатися узгодженням Європейського Фонду Відновлення та розподілом коштів з нього. До того ж, в Німеччині будуть займатися подоланням наслідків липневих повеней, які торкнулися західної і центральної частини ФРН. Тобто є багато питань, і перш за все це внутрішньополітичні, або ж європейські питання, які дуже швидко відвернуть увагу майбутнього німецького канцлера. До того ж треба буде подивитися якою буде конфігурація майбутньої коаліції, і чи не почнуть партнери дуже швидко сваритися між собою, а таке може статися", - вважає експерт.

Фото: Getty images

Чим цікава Україна Німеччини?

І хоча будь-який майбутній німецький уряд буде виконувати спільну декларацію Меркель і Байдена щодо "Північного потоку-2", яка, зокрема, стосується гарантій Україні, однак певні нюанси можуть виникнути в залежності від того, який саме буде розклад в новій коаліції.

Як зазначив експерт Віктор Савинок, згідно з американо-німецькою декларацією, хоча і передбачено мільярд доларів компенсації, але ця сума далека як від розміру тих втрат України, які вона може потенційно зазнати від припинення транзиту, так і від тієї суми, яка може знадобитися Україні для модернізації ГТС.

"Але навіть виділення цієї суми буде обставлене низкою передумов і вимог, які будуть стосуватися боротьби з корупцією та прозорого управління в Україні", - вважає експерт.

Отримати якісь бонуси від Берліна можна буде тільки, якщо максимальний вплив на процеси матимуть "Зелені".

"Якщо" Зелені "гратимуть велику роль в коаліції, то можна очікувати на велику підтримку майбутнього німецького уряду щодо України. Наскільки це буде виражатися в фінансовому відношенні, зараз складно сказати, але "зелена" партія, мабуть, найбільш проукраїнська, і якщо вона матиме вагу в новому уряді, то це буде на користь Україні. Але щось більш конкретно зараз сказати неможливо, тим більше що, по правді кажучи, Україна не грає якоїсь значущої ролі в поточних німецьких передвиборних баталіях", - говорить Андреас Умланд.

Кількість тем, що можуть зацікавити німців в Україні, дуже обмежена. За словами Умланда, найімовірніше у Німеччині буде інтерес до всякого роду зелених проектів, які стосуються використання технологій, що знижують забруднення екології.

"Це буде явним пріоритетом будь-якого нового уряду, навіть якщо він буде сформований без" Зелених ". І подібні теми гратимуть більш значну роль в українсько-німецьких відносинах ніж зараз. Мені здається, що в цьому є певний шанс для України", - повідомляє експерт.

Водночас політолог-міжнародник Віктор Савинок зазначає, що проекти можуть стосуватися й інших напрямків.

"У німців є бажання працювати в області економіки - розвивати гуманітарні контакти, підтримувати реформи, фінансувати відновлення звільнених територій на Донбасі. Нагадаю,"Зелені" пропонують надати Україні летальну зброю і підвищувати наші оборонні спроможності, і це записано у них в програмі. Тобто ми бачимо, що певна рамка задана. Подивимося, що буде в результаті", - підсумував експерт.

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7

Новини партнерів