RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Брюсселі закликали оголосити Путіна військовим злочинцем

Західні експерти говорять про необхідність максимального тиску на Кремль

Західні експерти говорять про необхідність максимального тиску на Кремль Чугуїв після обстрілу російськими окупантами Фото: Getty images

Учора, 25 лютого, у Брюсселі на заході Європейського політичного центру (ЄПЦ) була представлена доповідь, суть якої зводиться до необхідності оголосити Путіна військовим злочинцем та залучити до Гааги. Як повідомляє "Апостроф", на заході з доповідями виступили аналітик ЄПЦ Аманда Пол, старший радник Міжнародного Центру Перспективних Досліджень Василь Філіпчук, а також представники НАТО та ЄС.

Як заявила Аманда Пол — старший політичний аналітик програми "Європа у світі" в Європейському політичному центрі, санкції мають бути негайно посилені, а Путіну мають пред'явити звинувачення у військових злочинах за навмисне вторгнення Росії в Україну і напад на вільний світ.

"Вопючий акт агресії Путіна — не просто результат його маячних імперіалістичних амбіцій і бажання завоювати демократичну Україну. Виною тому також огидна нездатність Заходу адекватно відреагувати на Путіна або винести уроки з його попередніх вопиючих актів агресії, включаючи війну Україна в 2014 р. Хоча неможливо сказати, як довго триватиме ця війна, безсумнівно те, що вона матиме серйозні наслідки для України, Європи та світового порядку", - Заявила Аманда Пол.

Усі учасники заходу Європейського політичного центру визнали, що Захід робить недостатньо для допомоги Україні та підтримали тезу української сторони про необхідність збільшити постачання озброєння для української армії, включаючи щоденне постачання коштів ППО. Серйозним кроком мають стати справжні санкції щодо Росії – як відключення від всесвітньої платіжної системи SWIFT, а також виключеня РФ з ООН та інших міжнародних організацій. Також зараз дуже важливо надати допомогу українцям, які перебувають зараз на кордоні ЄС у кілометрових чергах.

За словами Аманди Пол, Росія має бути паралізована санкціями, які мають бути руйнівними, щоб мати хоч якийсь шанс послабити владу Путіна.

"Діючі санкції не тільки запізнилися, а й недостатні. Гвинти потрібно затягувати, і швидко. Особливо зараз, коли деякі країни вирішили стати на бік жорстокого диктатора. Прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан вирушив до Росії, щоб обговорити газову угоду з Путіним на день, коли Росія почала своє вторгнення. Більш того, рішення Китаю зняти всі обмеження на імпорт пшениці в Росію після оголошення Заходом про свої санкції ясно демонструє майбутні проблеми. Китай втратив можливість вчинити правильно. Можна і потрібно зробити набагато більше. Враховуючи серйозність ситуації, санкції повинні бути, принаймні, такими ж жорсткими, як ті, які були введені проти Ірану, це повинно включати вилучення Росії з SWIFT, глобальної платіжної мережі. Той факт, що цього ще не відбулося – насамперед через Італію, Німеччину, Угорщину та Кіпр – приголомшив українців".

Підсумовуючи свою доповідь в ЄПЦ, Аманда Пол зазначила, що вкрай важливо, щоб Путін і його поплічники, відповідальні за планування та ведення цієї війни не тільки зазнали санкцій, а й були звинувачені у військових злочинах. Неспровокована війна проти мирної суверенної держави, яка вже призвела до сотень смертей, у тому числі мирних жителів, заслуговує на не менше, зазначає експерт.

"Слід не лише провести масштабні скоординовані висилки російських розвідників з посольств по всій Європі та її союзникам, а й виключити Росію з правозахисної організації Ради Європи. Не менш важливим є те, що ЄС має негайно активізувати свої зусилля щодо зниження своєї залежності від російського газу. Незважаючи на газові кризи останнього десятиліття, ЄС досі суттєво не знизив цю залежність, і справді, співпраця Німеччини з Росією щодо будівництва гігантського газопроводу "Північний потік — 2" підірвала ці зусилля, хоча цей проект тепер викреслено, рішення продовжувати його було недалекоглядним і дурним. Знову і знову Росія використовує газ як зброю і майже напевно зробить це знову", - заявила Аманда Пол .

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Новини партнерів