RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Аргентинське танго: навіщо Зеленський літав у Буенос-Айрес

Поїздка президента України може виявитися дуже корисною для Києва у стратегічному плані

Поїздка президента України може виявитися дуже корисною для Києва у стратегічному плані Фото:

Президент України Володимир Зеленський минулими вихідними відвідав Аргентину, де взяв участь в інавгурації новообраного президента Хав'єра Мілея. У рамках цього заходу Зеленський провів зустріч із лідерами трьох американських держав, а перед церемонією інавгурації досить емоційно поспілкувався із прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Про підсумки візиту Володимира Зеленського до Буенос-Айресу, читайте у матеріалі "Апострофа".

Мілей за Україну

Нагадаємо, що президентські вибори в Аргентині виграв праворадикальний лібертаріанець Хав'єр Мілей. У політиці він людина нова. Відомо, що Мілей понад 20 років викладав економіку та працював у фінансових компаніях. А популярності досяг як економічний коментатор на телебаченні, який різко і часом нецензурно критикував владу та своїх опонентів. У зовнішній політиці він підтримує Україну, Ізраїль та орієнтується на США.

Під час виборчої кампанії він пропонував зробити долар США національною валютою замість аргентинського песо та пропонував закрити Центробанк. Крім того, Мілей висловлювався за відмову від відносин із Росією, Бразилією та Китаєм.

Мілей підтримує Україну з перших днів повномасштабної війни. У лютому 2022 року він прийшов із українським прапором до парламенту Аргентини та носив український значок на піджаку.

Читайте також: Аргентинський Трамп: чому президент із бензопилою підтримує Україну

"Я був одним із перших, хто засудив вторгнення в Україну. Насправді посольство України позичило мені прапор, щоб я міг піти протестувати. І я це робив активно", – заявив Мілей у вересні 2023-го виданню The Economist.

Мілей-комунікатор

Хав'єр Мілей висловив готовність зустрітися з українським президентом Володимиром Зеленським у перші місяці свого перебування на посаді президента та Зеленський, скориставшись цим, приїхав на інавгурацію.

"Сьогодні взяв участь в інавгурації Хав'єра Мілея в Буенос-Айресі та привітав нового президента. Це новий початок для Аргентини, і я бажаю президенту Мілею та всьому аргентинському народу здивувати світ своїми успіхами. Я також впевнений, що двостороння співпраця між Україною та Аргентиною і надалі розширюватиметься", - повідомив Зеленський.

Церемонія інавгурації відбулася у Національному конгресі Аргентини у Буенос-Айресі.

Уже після інавгурації президент України провів зустріч із новообраним президентом Аргентини.

"У період війни складно знайти час і пролетіти пів земної кулі. Але ми почули вас, ваші сигнали в парламенті та вашу особисту енергію щодо підтримки України, наших людей, які борються проти російської агресії", - зазначив Володимир Зеленський.

"Це новий початок для Аргентини, і я бажаю Президенту Мілею та всьому аргентинському народу здивувати світ своїми успіхами. Я також впевнений, що двостороння співпраця між Україною та Аргентиною і надалі розширюватиметься", - наголосив Зеленський.

Експерти загалом позитивно оцінюють візит Зеленського до Аргентини.

"Цей візит Зеленського до Латинської Америки був дуже важливий. У нас у цьому напрямку, як і в Африці, був провал, - каже в коментарі "Апострофу" експерт-міжнародник Володимир Воля, - На інавгурацію президента Аргентини приїхали й інші лідери латиноамериканських країн, а тому Зеленський мав можливість зустрітися і з ними".

"Новий президент Аргентини Хав'єр Мілей хоч і специфічний політик, але він може бути одним із лідерів Південної Америки, який зможе прокласти нові комунікації з Україною", - зауважив у коментарі кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желиховський.

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ зазначив, що Аргентина є частиною "Великої двадцятки", має третю за величиною економіку Південної Америки – після Бразилії та Чилі. Донедавна "срібна країна" була глобальним кластером, де сильна була російська пропаганда. І Україні не вдавалося її мінімізувати.

"У результаті на самітах латиноамериканських країн тема російсько-української війни якщо і звучала, то розмито. А формулювання на підтримку України були вельми обтічні, беззубіші, ніж з боку того ж Заходу. По суті, у Південній Америці у нас був лише один серйозний адвокат – чилійський президент Габріель Борич. Він виступав проти російських неоімперіалізму, неоколоніалізму, активно підтримував Україну. І мало не примушував лідерів інших латиноамериканських країн підписувати підсумкові декларації у більш-менш проукраїнському ключі", – зазначає Олексій Кущ.

Прорив та протиріччя

Президент України, скориставшись нагодою, також неформально поспілкувався із головами ще трьох латиноамериканських держав, які прибули на інавгурацію Мілея.

Зеленський зустрівся з президентом Парагваю Сантьяго Пеньї, лідером Уругваю Луїсом Лакальє Поу та президентом Еквадору Даніелем Нобоа і, як повідомляється, обговорив з ними питання співробітництва у сфері безпеки та торгівлі, а також зазначив, що Україні дуже важлива підтримка коаліції країн Латинської Америки.

Зеленський запросив лідерів цих країн відвідати Україну.

"Ці країни відіграють дедалі помітнішу роль у міжнародній ситуації і нам потрібно шукати там потенційних союзників. Треба проривати ту, нехай непряму, інформаційно-політичну блокаду, яка сформувалася там і яка не відповідає українським інтересам", - зазначив у коментарі політолог Володимир Фесенко.

Окрему увагу на зустрічі Зеленського з лідерами трьох південноамериканських країн було приділено перспективі організації саміту Україна – Латинська Америка.

"Зеленський мав ідею провести якийсь, може, навіть неформальний саміт з лідерами країн Латинської Америки. Ця зустріч є певним кроком уперед", – зазначив Володимир Фесенко.

"Якщо це станеться (саміт Україна – Латинська Америка), то буде великим проривом для нас у цьому регіоні", – вважає Станіслав Желіховський.

"Мілей сам, звичайно, не зможе скоригувати політику країн Латинської Америки щодо Росії, але після розмови Зеленського з лідерами інших держав цього регіону можна буде активізувати інформаційну компанію, - пояснює Володимир Воля, - Завдяки візиту Зеленського Україна вже з'явилася в інформаційному полі цих держав".

За словами експерта, інавгурація президента Аргентини виявила протиріччя, які існують між країнами Латинської Америки.

"На інавгурації не було президентів Венесуели та Бразилії, і я думаю тому, що Мілей – прихильник проамериканської політики, а лідери згаданих країн проросійські. Також Росію на заході представляв лише працівник посольства", - зазначив Володимир Воля.

Відверта розмова з Орбаном

Хоча на інавгурації президента Аргентини не було лідерів сусідніх латиноамериканських держав, які орієнтуються на Росію, проте прихильник Путіна Віктор Орбан приїхав аж із Європи.

"По-перше, у Орбана всеядна зовнішня політика і я не виключаю, що він приїхав до Аргентини з якимись своїми цілями, - каже Володимир Воля, - По-друге, Орбан – політик правого штибу, як і новий президент Аргентини, а тому угорський прем'єр-міністр вважав за свій обов'язок підтримати правого лідера".

"Орбан користується можливістю комунікувати з різними країнами, оскільки Угорщина перебуває в дуже непростому становищі як у плані політики, так і в економіці. Я думаю, що Орбан хоче, щоб його уряд не був ізольований, а до цього все йде. Думаю, що для нього Латинська Америка служить хорошим приводом показати, що Угорщина відкрита", - вважає Станіслав Желиховський.

Присутністю Віктора Орбана користувався Володимир Зеленський. ЗМІ облетіли кадри та фото розмови двох лідерів, на яких видно емоції як першого, так і другого.

"На кадрах видно, що люди з різними політичними поглядами сперечаються, і це чітко написано у них на обличчях", - зауважив Володимир Воля.

Президент України Володимир Зеленський пізніше заявив, що з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном говорив "максимально відверто" та розмова була про європейські справи.

"Хоча ми й не чули розмови, але за промовистими кадрами було видно, що розмова Зеленського з Орбаном була досить гострою і присвячена, найімовірніше, майбутньому саміту ЄС, на якому Україні мають дати зелене світло на переговори про вступ. І лише Орбан уперто виступає проти початку переговорів. Не виключаю, що наш президент висловив Орбану все, що про нього думає", - резюмував Володимир Воля.

За словами експерта, боротьба з Угорщиною на нас ще чекає і в США, куди після Аргентини полетів Зеленський. Туди ж попрямували представники Орбану, щоб переконати республіканців не надавати допомогу Україні.

Читайте: Орбан лобіює у США припинення допомоги Україні: деталі скандалу

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів