RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Інструктори з НАТО: що дасть поява західних військових в Україні

У Європі розуміють, що без "продуманої ескалації" проти Кремля вже не обійтися

Французькі військові Розмови про французьких інструкторів в Україні стають все більш реалістичними Фото: Anadolu

Заборона на участь військових з країн НАТО у війні РФ проти України і на території самої України була однією з жирних "червоних ліній" Кремля щодо колективного Заходу, але тепер схоже, що в Європі всерйоз замислилися над тим, щоб проігнорувати попередження росіян. Гучніше за всіх цю позицію озвучує влада Франції, на тлі якої США і Німеччина діють обережніше і з боку може здатися, що дещо нерішуче. Водночас Париж не може діяти в односторонньому порядку, щоб не підривати консолідовану позицію США та ЄС при обговоренні методів та засобів відбиття російської агресії проти України. Одним із прикладів такого консолідованого рішення може бути створення європейської коаліції військових інструкторів для ЗСУ. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Узгоджено з іншими країнами НАТО?

Президент Франції Еммануель Макрон має намір створити коаліцію європейських військових інструкторів для навчання українських військовослужбовців.

Згідно з недавніми повідомленнями Le Monde, остаточне рішення ще не ухвалено, але відправка французьких та інших європейських інструкторів в Україну може відбутися протягом кількох тижнів або навіть днів.

Французький уряд прагне зібрати коаліцію країн для тренування українських військових. Згідно з джерелами Le Monde, консультації з цього питання мають прискоритися найближчими днями, щоб оголошення могло бути зроблене під час візиту президента України Володимира Зеленського до Франції в рамках 80-ї річниці висадки в Нормандії, що відбудеться 6 та 7 червня.

Читайте: Питання в грошах: що робитимуть в Україні французькі інструктори

Як наполягають експерти, за такою інформацією може стояти дещо більше, ніж ініціатива Парижа щодо формування вказаної коаліції іноземних інструкторів для ЗСУ.

Президент Макрон міг заявляти про намір ввести західні війська на територію України тільки після погодження з партнерами по НАТО. При цьому формат участі – військові інструктори, участь в охороні державного кордону та інші допоміжні функції, які не передбачають прямої участі у бойових діях – це всі другорядні деталі, зазначив у коментарі "Апострофу" військовий аналітик Дмитро Снєгирьов.

"Відповідно, коли спочатку президент Франції публічно озвучує варіант відправки військ до України, а за кілька тижнів у європейських ЗМІ з'являється інформація, що Париж має намір зібрати європейську коаліцію інструкторів для підготовки українських військових, то це означає, що питання з такою коаліцією чи вже обговорювалося з іншими країнами НАТО або перебуває на стадії обговорення", - сказав Дмитро Снєгирьов.

Якщо такі плани оприлюднені, то Макрон фактично окреслив настрої усього Альянсу. Якщо раніше відправлення військ НАТО в Україну було "червоною лінією", накресленою Москвою, то позицію Макрона, яку він, до речі, озвучував публічно, слід сприймати так, що жодних кремлівських "ліній" для всього НАТО не існує. Значення мають конкретні рішення і, відповідно, можливу ціну, яку доведеться заплатити у разі реалізації зазначених рішень, додав експерт.

Не політичний хід

Згідно з інформацією Reuters, офіційне оголошення Франції про відправку військових інструкторів в Україну може відбутися наступного тижня під час візиту українського президента Володимира Зеленського до країни.

Анонімні дипломатичні джерела вказують, що Париж прагне організувати та очолити коаліцію країн, які готові підтримати Київ у військових аспектах, навіть усупереч побоюванням деяких його партнерів про можливе пряме зіткнення з Росією.

Дипломати, які розмовляли з кореспондентами Reuters, зазначили, що Франція спочатку відправить невелику групу для оцінки можливостей місії, після чого можуть відправити кілька сотень інструкторів. Зазначається, що навчання фокусуватиметься на розмінуванні, підтримці у робочому стані військової техніки та технічних аспектах військової авіації.

Крім того, Париж планує фінансувати, озброювати та тренувати українську моторизовану бригаду.

На перший погляд може здатися, що такі ініціативи Парижа є переважно політичним кроком, оскільки українські військові через об'єктивні причини самі можуть навчати західних колег, як саме воювати з росіянами, але такі висновки на практиці можуть виявитися поверховими.

Як зазначив у коментарі "Апострофу" керівник військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, у цій ситуації першорядне значення мають логістичні та організаційні аспекти. Насамперед неможливість "вирвати" із зони бойових дій більшу кількість сержантів і офіцерів для направлення їх до навчальних центрів як інструкторів.

"Коаліція, яку пропонує Париж, дуже актуальна, оскільки відправка нам сюди інструкторів країн НАТО дозволить збільшити пропускну спроможність навчальних центрів, навчити військових використовувати західні озброєння, а також навчити тактикам бою, коли наші солдати не стикаються віч-на-віч з росіянами, щоб вони цьому не вчилися прямо на передовий. І наступний момент у тому, що відправка інструкторів до України – це більш зручний, з точки зору логістики, хід, ніж відправлення наших воїнів на навчання до країн НАТО", – пояснив Микола Сунгуровський.

З початку відкритого вторгнення РФ відносно невелика частина українських військових (близько 15%) пройшла навчання за кордоном, але для потреб ЗСУ цього мало. Аналогічно система навчальних центрів (так званих "учебок") дісталася Україні у спадок від СРСР, і здебільшого вона годилася для умов мирного часу. Наразі центри через цілий комплекс причин не справляються з потоком мобілізованих.

"Відправка в Україну західних інструкторів – вкрай раціональне рішення. Ми не можемо вплутуватися у війну на виснаження, тому що в РФ просто більше людей та ресурсів, але й воювати західною зброєю радянськими методами також не можемо. Мало перекласти на українську західні навчальні матеріали та технічну документацію. Потрібні досвідчені фахівці, які тут в Україні навчать наших воїнів тактиці застосування західної зброї, яка базується на маневруванні, вишукуванні слабких точок у силах супротивника та у нанесенні по них комбінованих ударів", - зазначив у коментарі "Апострофу" капітан першого рангу, екс-заступник начальника штабу ВМС України Андрій Риженко.

Обмежена участь

Наприкінці травня президент Франції Еммануель Макрон оголосив про те, що вже найближчим часом офіційно представить план щодо можливого розгортання французьких військових інструкторів в Україні. Потім головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, 27 травня, повідомив після переговорів з міністром оборони Франції Себастьєном Лекорню, що Франція готова направити в Україну інструкторів для підготовки українських військовослужбовців, але в Міноборони України уточнили, що дискусії з цього питання тривають і Україна наразі готує необхідні документи, щоб уникнути затримок, пов'язаних з бюрократичними процедурами, щойно буде ухвалено остаточне рішення.

"Позиція Макрона, коли йшлося про відправку французьких військових до району Одеси, будується на тому, що наразі не Кремлю позначати НАТО кордони "дозволеного", а самим країнам Альянсу креслити перед Москвою "червоні лінії" - одна з яких полягає в тому, що НАТО не тільки політично, але реальною справою не допустять краху України, щоб війна не перекинулася на території ЄС. Тут позицію Франції не можна протиставляти позиції ФРН. Просто Париж і Берлін використовують різну тактику, але завдання вирішується одне й те саме – посилення оборонного потенціалу України задля прикриття самої Європи", - зазначив у коментарі "Апострофу" політолог-міжнародник Володимир Воля.

З точки зору військового управління, введення в Україну коаліції військових інструкторів НАТО також можна розглядати як "обмежену участь", але зі суттєвими політичними сигналами Кремлю, що НАТО не допустить краху українського фронту і, відповідно, втрати Україною державності. Разом з дозволами на нанесення ударів західною зброєю по території Росії поява інструкторів з країн-членів НАТО є дуже зрозумілим меседжом для Кремля: попри спроби інформаційних і політичних диверсій з боку Росії Захід посилює свою підтримку України.

Читайте: Допомога від сусіда: Польща сформує підрозділ з українців та відправить на війну

Читайте також

Новини партнерів