RU  UA

Питання в грошах: що робитимуть в Україні французькі інструктори

Французькі інструктори, яких мають направити в Україну, мають оцінити полігони з підготовки та почнуть навчати військових одразу в Україні – це суттєво зекономить фінансові ресурси та час.

Про важливість цього рішення Франції та ймовірну "ланцюгову реакцію" від інших країн в етері Апостроф TV розповів керівник безпекових програм центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук.

Читайте також: Країни Балтії і Польща допустили відправку військ в Україну: названо умову

Він зауважив на тому, що французькі інструктори не замінять бійців на полі бою, а мають допомогти саме в процесі навчання українських військовослужбовців:

"Захищати Україну замість нас ніхто не буде. А от допомога з навчанням наших військовослужбовців – це реальна допомога, яку надають нам наші партнери, і не тільки французи".

За його словами, відряджання українських бригад на навчання за кордон вартує значно більше, ніж візит іноземних інструкторів одразу в Україну, що дозволяє економити не лише фінансові ресурси, а й час:

"Уявіть собі, якщо ціла українська бригада їде до Німеччини, Франції, Америки готуватися – це одні витрати. Інша справа – коли до України прибуває невелика група інструкторів, які готують цих військовослужбовців на нашій території. Це й час, і витрати, і можливості. На останньому Рамштайні обговорювалася підготовка наших військовослужбовців, французи і не тільки продовжують цей цикл".

Лакійчук бачить подальші події наступним чином: спеціалісти ознайомлюються з ситуацією на полігонах в Україні та визначають пріоритети – керівник безпекових програм вважає, що цей процес має досить швидко розпочатись:

"Що зараз мається на увазі – очевидно французькі офіцери, спеціалісти, подивляться наші полігони, визначать, що там є, визначать, що їм потрібно. Я думаю, що це процес розпочнеться доволі швидко".

Проте, за його словами, "крім людей потрібна відповідна техніка, матеріальна база, яка невдовзі почне поступати до України".

Він також розглядає можливий варіант запуску "ланцюгової реакції", коли подібні групи інструкторів вирішать направити також інші країни:

"Що стосується ланцюгової реакції в контексті можливого направлення груп інструкторів з різних держав до України, це цілком можливо, і своїми заявами президент Макрон взагалі відкрив вікно можливостей щодо до того, чому б не з’явитися іноземним військовослужбовцям на території України".

Нагадаємо, раніше Макрон зробив нову заяву щодо введення західних військ до України.

  • Вас також може зацікавити:

Україна отримала нову систему ППО Iris-T: на що вона здатна

США мають дати дозвіл: спікер Джонсон висловився про удари України по військових цілях у РФ

Якщо Росія нападе на країни НАТО: скільки доведеться чекати допомоги від Альянсу