RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Україна поверне Донбас наступного року: розкрито сценарій

Утримання ОРДЛО стає занадто дорогим для Росії в усіх сенсах

Утримання ОРДЛО стає занадто дорогим для Росії в усіх сенсах Москва може прийняти рішення про виведення військ з Донбасу вже в наступному році Фото: EPA/UPG

Заступник міністра з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак, коментуючи підсумки зустрічі в Мінську спецпредставника США з питань України Курта Волкера та помічника президента РФ Владислава Суркова, заявив, що, на його переконання, Москва вже прийняла рішення про виведення військ з Донбасу. З чого був зроблений такий висновок і за яким сценарієм Україна поверне ОРДЛО, Гримчак пояснив "Апострофу".

Наступного року Росія не планує платити за утримання окремих районів Донецької і Луганської областей - така в мене є інформація. З неконтрольованої території почали вивозити окреме - особливо цінне - військове обладнання. Частина керівництва ОРДЛО шукає собі житло деінде... І так далі - такої інформації дуже багато.

Сьогодні та ситуація, яка склалася навколо ОРДЛО, в РФ і загалом у світі, не залишає Росії іншого шляху, окрім як "вийти" з неконтрольованих територій. Кожного місяця треба викидати величезні кошти. А якщо врахувати, що на сьогоднішній день головне підживлення бюджету РФ фактично зупинилося, валютні фонди майже вичерпані, вони на сьогодні знаходяться на стадії фактичного дефолту, що може призвести до дуже багатьох неприємних для них ситуацій... Тому іншого варіанту зараз просто не залишається. Він був у 2015 році, 2016-му, але сьогодні його вже немає.

Скорочується фінансування пропагандистських телеканалів, закриваються пропагандистські програми. Цілий пропагандистський телеканал Life закрився повністю. За 10 років вперше РФ офіційно заявила про скорочення військового бюджету. І питання навіть не в тому, наскільки він скоротився. Треба розуміти й інше: на те, що там написано, не факт, що взагалі є гроші. Переоснащення армії так само практично зупиниться. Як каже пан [блогер Олег] Пономар, "анаконда" тихо і непомітно душить РФ, щоб вона прийняла те рішення, яке давно прописане і під яким вона підписалася. Відкриваємо Мінські домовленості і читаємо: "Виведення іноземних військ"...

Думаю, що в наступному році вся ця територія під назвою ОРДЛО перейде під контроль України. Далі буде якийсь етап, коли будуть відновлені органи державної влади, правоохоронні органи, забезпечена безпека на цих територіях. Ми повинні розуміти, що, наприклад, Слов'янськ, якщо мені не зраджує пам'ять, чистили від агентури і озброєних бойовиків десь впродовж року. На цих територіях просто повинна функціонувати держава у вигляді виконання законів. А після встановлення безпеки територія просто повернеться до нормального життя і буде жити так, як і вся інша Україна.

Світ розробив деякі варіанти, як працювати з населенням після деокупації: є досвід, який сьогодні використовується в Хорватії на території [вже не існуючих сепаратистських республік] Сербської Країни і Східної Славонії. Ми його будемо використовувати для реінтеграції населення в соціальне, інформаційне, політичне, фінансове поле тих людей, які перебували на тимчасово неконтрольованих територіях.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі