RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Для України готують летальну зброю, Росія відповість швидко - приватна розвідка США

Stratfor про ймовірність поставок Javelin для України

Stratfor про ймовірність поставок Javelin для України Фото: U.S. Army

Зі зростанням напруженості між Сполученими Штатами та Росією Вашингтон посилює підтримку України. Після візиту до Києва міністр оборони США Джеймс Меттіс оголосив, що США "активно аналізують" питання надання Україні летального озброєння. Глава Пентагону наголосив, що Вашингтон - на боці України і зацікавлений у нарощуванні потенціалу української армії. Цей прояв солідарності відповідає зростаючій підтримці Сполученими Штатами України на тлі посилення протистояння Вашингтона і Москви. І така підтримка може зайти ще далі, йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

У Вашингтоні вже кілька місяців циркулюють розмови про потенційну допомогу Києву летальною зброєю. Повідомлення вказують, що і Пентагон, і Державний департамент схвалили такі поставки, в той час як представники адміністрації президента – міністр оборони Джеймс Меттіс і спеціальний представник Держдепу щодо України Курт Волкер, як вважається, також підтримують подібні заходи.

Однак остаточне рішення – за президентом США Дональдом Трампом, а враховуючи його сприяння поліпшенню відносин з Росією, малоймовірно, що він підпише такий документ. (Навіть колишній президент США Барак Обама утримався від надання летальної зброї Україні, очікуючи, що це призведе до серйозної відповіді Росії). Але американський Конгрес обмежив право Трампа впливати на політичні рішення щодо РФ, і нещодавно американський президент підписав законопроект, що розширює санкції проти Росії, незважаючи на те, що виступав проти нього.

Як зазначив Меттіс, почасти мета його візиту в Україну – отримати інформацію про потреби оборонної сфери України, щоб він міг "повернутися назад і відстоювати" їх перед Трампом. Ці коментарі повторюють слова Курта Волкера після його недавнього візиту в зону АТО на Донбасі. А разом їх заяви, схоже, вказують на зростаючу ймовірність того, що США нададуть Україні летальну зброю, наприклад, протитанкові ракетні комплекси Javelin.

Якщо це станеться, то від Росії можна буде очікувати швидкої відповіді, можливо, шляхом ескалації конфлікту на Сході України – не виключено захоплення бойовиками нових територій в гарячих точках, наприклад, в Авдіївці. Також Москва може зіграти роль "шкідника" в Північній Кореї або Сирії. Більше того, Росія могла б посилити власну військову присутність на периферії країн НАТО та надати зброю таким угрупованням, як "Талібан", які зацікавлені в тому, щоб кинути виклик США. У будь-якому випадку ворожість у відносинах між Сполученими Штатами і Росією, схоже, не зникне найближчим часом.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі