RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Операція "Наступник": хвороба Кернеса шокувала Харків

У другому за розмірами місті України намічаються "гойдалки"

У другому за розмірами місті України намічаються "гойдалки" Михайло Добкін та Геннадій Кернес Фото: УНІАН

Ще місяць тому вважалося, що результат місцевих виборів в першій столиці України вирішений. Однак серйозна хвороба мера Харкова Геннадія Кернеса і його госпіталізація в німецьку клініку "Шаріте" привнесли тінь інтриги туди, де цього ніхто не чекав. А висунення колишнього мера Михайла Добкіна, який раніше збирався йти на вибори в Києві, додало виборам нових фарб.

"Кернесу потрібно просто дожити"

Головне питання, від відповіді на яке залежить дуже багато чого в Харкові: який справжній стан Кернеса? Один з анонімних телеграм-каналів написав 23 вересня, що він все ще нестабільний, а німецькі лікарі категорично проти повернення Кернеса в Україну в найближчі півтора місяця. Щоправда, його друг, бізнесмен Павло Фукс категорично спростував цю інформацію.

"Я перебуваю на постійному зв'язку з лікарями клініки "Шаріте". Стан Геннадія Адольфовича стабільний. Спостерігається поліпшення стану легень", - написав він у своєму телеграм-каналі в той же день.

Немає жодних сумнівів у тому, що Фукс володіє достовірною інформацією про стан здоров'я Кернеса. Питання тільки в тому, чи говорить він правду або ж просто допомагає не сполохати електорат свого друга і союзника. До того ж бентежить відсутність відео з Кернесом, який нібито одужує. Хоча це був би найпростіший спосіб довести, що справи у нього зовсім не такі погані.

"Харків до хвороби Кернеса був абсолютно передбачуваним регіоном, але його захворювання стало таким собі "чорним лебедем". Я знаю, що в команді Кернеса налаштовані йти поки йдеться. Тільки якщо вже зовсім все погано буде зі здоров'ям, то він вирішить зніматися з виборів. Але це вже крайній варіант. В такому випадку, швидше за все, піде Терехов як перший заступник", - сказав "Апострофу" харківський політолог Микита Трачук.

Як би там не було, але партія Кернеса зареєструвала його кандидатом в мери Харкова. Згідно з останніми опитуваннями, він має величезний відрив від нардепа і бізнесмена Олександра Фельдмана, що йде другим і висунувся від опозиційної партії "Опозиційна платформа - За життя!".

Ще кілька тижнів тому заклятий ворог Кернеса, з яким вони воювали за ринок "Барабашово", відставав від нього приблизно в три рази. Чи може хвороба харківського голови зменшити цей розрив настільки, щоб повернути інтригу в гонку?

"Його хвороба привносить інтригу, яка може тривати до кінця голосування. Адже переможець повинен буде з'явитися та скласти присягу. А ось з точки зору рейтингів, то не думаю, що це кардинально похитнуло позиції Кернеса. Він фізично для своєї компанії тут не потрібен. Машина агітаційна працює, все місто в бігбордах. Йому потрібно просто дожити, якщо говорити грубо", - сказав в коментарі "Апострофу" харківський політолог Антон Авксентьєв.

Однак і варіант з форс-мажором виключати не можна, адже меру Харкова вже 61 рік, шість років тому його важко поранили з снайперської гвинтівки і ходять чутки, що у нього є серйозні проблеми з серцем. Тому страховка була потрібна і шукати її довго не довелося.

Допа знову рветься в бій

В останні кілька років колишній мер Харкова і нардеп Михайло Добкін не брав участі у великій політиці. Весь цей час він активно вів соцмережі, ганяв на мотоциклах і періодично заходив на канали пулу Медведчука в якості запрошеного гостя. За словами Кернеса в інтерв'ю "Страні", приблизно в цей період їх дороги з Добкіним практично розійшлися. "Він недавно був у мене в гостях, але я не побачив, щоб він хотів працювати... Він сказав, що хоче кататися на мотоциклах. Прийшов до мене з перснем, я запитав, що це? А він відповів, що це спеціальний байкерський знак" , - говорив Кернес в листопаді 2019-го.

Михайло Добкін Фото: dobkinmm / Instagram

При цьому Добкін в інтерв'ю "Апострофу" пояснював, що серйозних конфліктів між ними немає. Просто "життя їх так розкидало".

"Ні, конфліктів таких глобальних, звичайно ж, не було. Дрібних теж не було, ми ж не живемо з ним в побуті", - розповідав колишній нардеп.

Схоже, що з наближенням місцевих виборів Добкін вирішив повернутися в гру. При цьому ще в червні він заявляв про те, що збирається боротися за крісло мера Києва, куди переїхав кілька років тому, і навіть записав проморолик, в якому їхав вулицями столиці на байку і в шкіряній куртці. Однак вже 23 вересня Добкін заявив, що зареєструвався кандидатом в мери Харкова.

І в зв'язку з цим виникає питання - чи збирається він боротися проти Кернеса або ж стане запасним варіантом на випадок, якщо справи зі здоров'ям у чинного градоначальника підуть зовсім погано? На думку відомого харківського журналіста і редактора ІА "Хроніки" Сергія Єрмакова, мова про протистояння не йде.

"Особисто я вважаю, що це запасний варіант. Добкін і Кернес публічно ніколи не лаялися. На мій погляд, якщо проблеми зі здоров'ям Кернеса і позначаться, то в позитивну сторону. Представлять його як страждальця, який переживає наслідки того фатального пострілу", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Втім, є й інша думка. Добкін міг висунутися сам, щоб спробувати отримати вигоду від ситуації, що склалася.

"Є варіант, що це договірняк з Кернесом. Але наскільки мені відомо, то це була особиста ініціатива Михайла Марковича, а в штабі у Кернеса цим були дуже незадоволені. Якщо навіть подивитися на коментар Терехова, то він був явно злий, сказавши, що це рішення потрібно залишити на совісті Добкіна. Це явно не було погоджено. Але все залежить від стану здоров'я Кернеса. Я прогнозую, що в разі, якщо Кернес все ж йде, то Михайло Маркович знімається, а нинішній мер перемагає в першому турі", - сказав політолог Трачук.

"Якщо ж стан здоров'я дуже поганий, то тут з'являється інтрига. Ймовірно, висунуть Терехова або якось домовляться з Добкіним, хоча це малоймовірно. Тоді з'являється велика інтрига за другий тур. Від Кернеса дуже багато залежить. Не тільки в Харкові і регіоні, але і в принципі по східній Україні на нього дуже багато процесів зав'язані. Так що це загрожує дестабілізацією регіону", - додав експерт.

Владу можуть передати "наступнику?"

Одним з можливих наступників Кернеса на його посаді може стати його перший заступник і "права рука" Ігор Терехов. Він відповідає в мерії Кернеса за безліч питань, включаючи фінансові, і може керувати містом у відсутності шефа. Однак якщо говорити про перемогу на виборах, то тут вже все далеко не так однозначно.

Ігор Терехов Фото: facebook.com/igor.terehov.kh

Так, підтримка того ж Кернеса і просування Терехова в якості його наступника точно зробила першого заступника мера фаворитом виборів, але особистий рейтинг Кернеса передати йому у спадок не вийде. А значить частина електорату неминуче "втече" до конкурентів. Тим більше, що штаби того ж Фельдмана, губернатора Кучера та інших теж не втрачають часу дарма, намагаючись використовувати несподіваний шанс. Тому соратники Кернеса прагматично вирішили, що краще робити ставку на хоча й відсутнього, але мера, ніж ризикувати з розкручуванням наступника. А вже після виборів буде не так вже й важливо, хто прийматиме оперативні рішення щодо керівництва містом.

"Якщо він обирається, але при цьому стан здоров'я не дозволяє йому керувати, то почнеться переділ сфер впливу. Судячи з усього, на користь Терехова, який стане секретарем міськради. Якщо мер не може виконувати роботу, то виконуючим обов'язки стає саме він. Ранній "кернесанс" починався саме з цього", - пояснив місцевий політолог Авксентьєв.

"Конячці" Зеленського нічого не допоможе

На виборах в Харкові Офіс президента формально робить ставку на чинного губернатора Олексія Кучера. Однак навіть якщо там і розраховували на те, що він буде здатний нав'язати боротьбу за крісло мера, то вже повинні були розчаруватися. Рейтинг Кучера - не більше 6%. Він не яскравий і не ініціативний і не може знайти спільну мову з місцевими елітами. Найімовірніше, після виборів Банкова буде шукати йому заміну.

У місті теж не вірять в те, що у губернатора є хоч якісь шанси навіть на вихід у другий тур. "На сьогодні я б не сказав, що Кучера хтось підтримує. За всього бажання, партію "Слуга народу" в Харкові сильною не назвеш, та й взагалі там підбір кандидатів досить дивний, як то кажуть,"я тебе зліпила з того, що було", - каже нам журналіст Єрмаков.

"У Кучера я взагалі не бачу якихось перспектив. Максимум, що йому світить - третє місце. Ще недавно за опитуваннями "Рейтингу" у нього було 6%. Може медійно його накачають до 10-15%, але не більше того", - зробив прогноз політолог Трачук.

Тому Зеленському нічого не залишається, як домовлятися з Кернесом. Тим більше, що той традиційно не любить вступати в конфронтацію з главою держави, вважаючи за краще обережний нейтралітет. Завдяки такій стратегії він вже "пересидів" двох президентів.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати