RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Фаворит на лікарняному: чи зможе Кернес боротися за крісло мера Харкова

Погіршення здоров'я Геннадія Кернеса може змінити ситуацію з місцевими виборами в місті

Погіршення здоров'я Геннадія Кернеса може змінити ситуацію з місцевими виборами в місті Геннадій Кернес Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У зв'язку з погіршенням стану здоров'я чинного мера Харкова Геннадія Кернеса та його екстреної госпіталізації в берлінську клініку "Шаріте", постало питання, а чи зможе політик взяти участь у мерській гонці. Кернес вважається безперечним фаворитом, а тому його опоненти особливо і не намагалися вступати в боротьбу. Але тепер ситуація може кардинально змінитися, і основні претенденти на пост міського голови це розуміють. Хто може замінити багаторічного мера, розбирався "Апостроф".

Розмови про кому та екстрена госпіталізація

Чутки про те, що мер Харкова заразився коронавірусом, з'явилися ще на початку вересня, тоді прес-служба активно спростовувала таку інформацію. Однак пізніше журналісти зафіксували автомобіль Кернеса біля міської лікарні №17, в якій приймали хворих на коронавірус. Це породило ще одну хвилю чуток про стан міського голови.

В результаті, хворобу підтвердили в Харківській міськраді 14 вересня, зазначивши, що Кернес перебуває на лікарняному з 10 вересня. Через кілька днів в ЗМІ з'явилася інформація, що політик впав у кому, але підтвердження таким даним не було. Спростовували це і в близькому оточенні мера. А в міськраді ж офіційно заявили, що у Кернеса діагностований коронавірус і двостороннє запалення легенів, але він не перебуває в комі.

15 вересня на сторінці політика в Facebook навіть з'явилося повідомлення, де він повідомив, що сподівається на швидке одужання, а його плани щодо участі в виборах залишаються в силі.

"Всі плани в силі, не в перший раз я спираюся на довіру харків'ян і відчуваю вашу підтримку. Дякую! Разом ми сила", - написав він.

Щоправда, вже наступного дня стан здоров'я харківського мера погіршився. Тоді родичі та лікарі стали розглядати варіанти його перевезення на лікування в одну з країн Європи.

Увечері 16 вересня стало відомо про приземлення в аеропорту медичного борту авіакомпанії "FAI rent-a-jet". Літак цієї ж німецької чартерної авіакомпанії раніше транспортував до Берліна отруєного російського опозиціонера Олексія Навального.

Потім в аеропорт приїхала колона швидкої допомоги, яка ймовірно перевозила Кернеса, оскільки разом з ними журналісти помітили автомобілі з номерами 0202, якими користується охорона та оточення міського голови.

Близько 20:00 борт вилетів з України і пізніше сів в аеропорту Шенефельд поблизу Берліна. А вже наступного дня, 17 вересня, бізнесмен та друг Кернеса Павло Фукс повідомив, що той прилетів в клініку "Шаріте": "Стан важкий, але він в свідомості - обмінялися кількома словами з ним по відеозв'язку", - написав Фукс.

Також директор департаменту інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко повідомив, що у Кернеса на тлі коронавірусу загострилися старі проблеми зі здоров'ям, які з'явилися після замаху на його життя.

"Політ переніс нормально. Це може свідчити, що стан його здоров'я не такий вже поганий, як про це пишуть в мережі. Зараз мер проходить повне обстеження, після чого лікарі визначать, як вони будуть лікувати його в подальшому. Ми наполягаємо, що всі чутки про кому, про набряк мозку, про інсульт - є не більше, ніж фейком", - підкреслив Сидоренко.

У той же час, місцеві ЗМІ, посилаючись на власні джерела, пишуть, що в берлінській клініці Кернесу повинні провести складну операцію.

Що з виборами?

Природно, на тлі погіршення здоров'я міського голови, виникло питання, а чи зможе він взяти участь у виборах на пост мера Харкова, які відбудуться вже 25 жовтня. Звісно, він сам написав, що хвороба його плани на вибори не поламала, але цілком обґрунтовані сумніви все ж існують.

У місті почали обговорювати можливих кандидатів, які здатні замінити багаторічного голову Харкова. Серед найбільш вірогідних претендентів - перший заступник мера і його "права рука" Ігор Терехов, якого Кернес може висунути наступником замість себе.

Однак, відомий харківський журналіст і редактор ІА "Хроніки" Сергій Єрмаков вважає це крайнім варіантом, оскільки Терехов - доволі слабкий кандидат.

"Справді, такий варіант є, але це вже крайній випадок. Кернес завжди вирішував свої справи сам, і як розповідали мої співрозмовники, він вникав у кожну дрібницю, розбирався у всіх нюансах справи. Відповідно, його повноцінно може замінити тільки така ж людина, але Терехов не такий, і він явно слабкіший", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Другий претендент на пост мера - головний політичний опонент Кернеса, народний депутат та бізнесмен Олександр Фельдман, висунення якого підтримала фракція "Опозиційна платформа - За життя!".

Одним із найгучніших конфліктів між ними став скандал навколо планів Кернеса побудувати дорогу через ринок "Барабашово", яким володіє Фельдман. У грудні 2019 року Кернес, кажучи про ринок, пригрозив, що "видалить Фельдмана, як зуб". Нардеп же відповів, що "Харків сам видалить Кернеса, як гангрену".

Згідно з соціологічними опитуваннями, Фельдман займає друге місце в рейтингах кандидата в мери Харкова, але при цьому відстає від чинного глави вдвічі. Але якщо Кернес не зможе взяти участь у передвиборчій гонці, то у бізнесмена з'являються непогані шанси на перемогу.

Крім того, з огляду на тісний зв'язок керівництва партії ОПЗЖ з Кремлем, не виключено, що в РФ зроблять ставку на перемогу Фельдмана і негласно підтримають його кампанію на виборах в мери.

Ще невідомо, як скористається ситуацією президентська партія "Слуга народу", яка висунула кандидатом в мери Харкова колишнього нардепа від своєї фракції і нинішнього главу Харківської ОДА Олексія Кучера. Правда, за останніми соціологічними опитуваннями, він набирає всього близько 6% голосів.

"На сьогодні я б не сказав, що Кучера хтось підтримує. При всьому бажанні, партію "Слуга народу" в Харкові сильною не назвеш, та й взагалі там підбір кандидатів досить дивний, як то кажуть, "я тебе зліпила з того, що було", - говорить Єрмаков.

Розуміючи свою неминучу поразку, в "Слузі народу" зробили ставку на домовленості з Кернесом, щоб зберегти статус-кво. Тепер у президентській партії є варіанти або ж залишатися з чинним главою міста, посилювати кампанію з підтримки Кучера та напрацьовувати йому рейтинг, здатний затьмарити Кернеса, або домовлятися з найбільш ймовірними переможцями.

Олексій КучераФото: facebook.com/olexiykucher

Чи зміниться баланс сил

Згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", у Кернеса найвища підтримка городян серед всіх місцевих політиків: 60% опитаних заявили про те, що вони позитивно ставляться до Кернеса, 26% - сказали про нейтральне відношення і тільки 13% висловилися негативно.

За тими ж даними до Фельдмана позитивно ставляться 36% городян, 37% - нейтрально, 15% - негативно.

В середині серпня були опубліковані результати соціологічного опитування Центру суспільного розвитку "Інтер-акція", згідно з якими за Кернеса проголосували б 41,9% виборців, які визначилися з вибором. За Фельдмана віддали б голоси 18,6% респондентів, за позафракційного народного депутата Юлію Світличну - 14,5%. Кучера отримав би 6% голосів підтримки. За інших кандидатів проголосували б 10,1%.

Якби до другого туру виборів міського голови вийшли Кернес та Фельдман, то виборці проголосували б відповідно 58,9% і 31,2%. 9,9% респондентів поки не визначилися за кого віддадуть голоси у другому турі.

Таким чином Кернес зберігає значний відрив від свого найближчого конкурента. І найімовірніше, навіть перебуваючи на лікарняному ліжку в Німеччині, він збереже свої позиції.

"Вплив Кернеса може похитнутися тільки у разі його тривалої відсутності. За стільки років у нього сформувалася хороша команда, яка ще якийсь час за інерцією буде працювати в звичному режимі. А ось коли ця інерція закінчиться, і почнуть виходити особисті інтереси, ось тоді можна буде говорити, що вплив Кернеса похитнувся. Але і це буде залежати від того, наскільки він зуміє віддалено нагадати про себе та роздати вказівки", - говорить харківський журналіст Єрмаков.

Таким чином, все реально буде залежати від стану здоров'я чинного глави, і на даний момент говорити про те, що його госпіталізація здатна серйозно похитнути баланс сил, точно не варто. Втім, у місті не виключають сюрпризів у ході виборчого процесу на місцевих виборах, серед яких, поява ексмера Харкова Михайла Добкіна.

"У нас же є постійний кандидат, який, правда, трохи відірвався від своєї малої батьківщини, але завжди може повернуться на своєму мотоциклі - це Добкін. Тим більше, одного разу він вже був мером під патронатом Кернеса. І в цьому плані навіть все може непогано вийти для Кернеса, адже тоді Добкін був мером, а він секретарем міськради, але фактично керував містом. Чому б не повернути цю схему назад", - говорить Єрмаков.

Утім, сам Добкін ні в які соціологічні опитування по Харкову поки не потрапляв, а сам натякав на своє можливе висунення в мери Києва. Але в будь-якому випадку, у кандидатів ще є шанс зареєструватися до 24 вересня. До цього дня свою кандидатуру має подати і партія чинного мера "Блок Кернеса - Успішний Харків". Якщо цього не станеться - ситуація піде за абсолютно непрогнозованим сценарієм.

Український політолог, глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента", Володимир Фесенко вважає, що все вирішиться вже протягом тижня, оскільки останній день реєстрації кандидатури за планом встановлений на 24 вересня, і до цього часу команді Кернеса необхідно визначитися. І якщо партія висуне кандидатом свого лідера, у інших шансів не буде.

"Якщо його кандидатура буде представлена для реєстрації, то він залишиться головним фаворитом навіть на лікарняному ліжку", - говорить політолог.

"Якщо ж раптом він не буде балотуватися, тоді ситуація зміниться, і з'являться шанси у його головних опонентів - це Олександр Фельдман та Юлія Світлична (від "Блоку Юлії Світличної "Разом" висувається Ігор Черняк, хоча в соцопитуваннях більше фігурує сама Світлична, - "Апостроф"). Можливо буде висуватися політичний спадкоємець Кернеса. Кажуть, що це може бути його перший заступник Терехов, він також буде серед фаворитів, хоча він точно не візьме весь рейтинг Кернеса", - зазначив Фесенко.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві