RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бунт мерів: чим закінчиться достроковий вихід міст з карантину

"Парад суверенітетів" або підготовка до виборів

"Парад суверенітетів" або підготовка до виборів Мер Черкас Анатолій Бондаренко

Днями мери декількох великих міст - Мукачева та Черкас - вчинили бунт, вирішивши достроково послабити у себе дію карантину. Як це пов'язано з майбутніми місцевими виборами, і чому цей "парад суверенітетів" може закінчитися розгойдуванням ситуації в Україні, з'ясовував "Апостроф".

Скандал навколо Черкас, а також Мукачева та інших міст, де пішли врозріз з позицією Києва і самовільно заявили про послаблення карантину, свідчить про конфлікт між місцевою і центральною владою, який став загострюватися напередодні осінніх виборів. І в нинішніх умовах команді "Зе" доведеться або намагатися боротися, або добровільно прийняти свій програш в регіонах, або знайти спосіб, як втихомирити деяких місцевих царьків. Тим паче, дії центральної влади, спрямовані на протидію пандемії, незважаючи на непопулярність серед деяких груп населення, демонструють свою ефективність: завдяки жорстким обмеженням Україна проходить пандемію з мінімальними втратами.

Проте благодатний ґрунт для невдоволення є. "Всі тварини рівні, але деякі рівніші, ніж інші", - напевно, тільки ледачий за останні дні не згадував цю цитату Джорджа Оруелла після того, як з'ясувалося, що частина віп-ресторанів в Києві продовжує працювати під час карантину. Зокрема мова йде про заклади депутата від "Слуги народу" Миколи Тищенка. Часто з різкою критикою згадують у соцмережах і про інші підприємства, що належать нардепам. Наприклад, про мережу гіпермаркетів "Епіцентр" нардепа Олександра Гереги, який на відміну від інших будівельних магазинів не закрився на карантин.

На цьому тлі і почався, спочатку тихий, але з кожним днем все більш агресивний демарш місцевої влади, яка прекрасно розуміє, що, достроково знімаючи карантинні обмеження, вона не просто догодить своєму населенню, але ще й заробить собі електоральні бали напередодні осінніх виборів.

Першим "борцем з карантином" став харківський мер Геннадій Кернес, що на початку березня відмовлявся вводити жорсткий карантин, після чого пролунали заяви Зеленського про кримінальну відповідальність для градоначальника. Періодично бунтує проти центральної влади мер Дніпра Борис Філатов.

А новим "героєм" Facebook став мер Черкас Анатолій Бондаренко. Після того, як в місті, по суті, скасували карантин раніше за інших, на Бондаренко раптово зійшла слава. Президент у зверненні 1 травня передав меру "полум'яний привіт" (правда, забувши, при цьому передати такий же Миколі Тищенку). Пообіцяв "жорстко відреагувати" і міністр Арсен Аваков, після чого Бондаренка викликали на допит в поліцію. Хоча, з огляду на те, що, за інформацією "Апострофа", сам Бондаренко весь цей час пробув у відпустці за власний рахунок, спроба залучити його до відповідальності точно не увінчається успіхом.

Всю цю ситуацію мер Черкас явно має намір розіграти на виборах. По-перше, велика частина населення мера підтримала з його ініціативою пом'якшення карантину. По-друге, у конфлікті з Києвом він виступає свого роду в'язнем совісті. Тому не дивно, що сам Бондаренко активно роздає інтерв'ю і заочно вступає в полеміку з представниками центральної влади.

"Політтехнологи Бондаренка вже активно опрацьовують йому образ борця з режимом і навіть придумали гасло, що складається з одного слова "справедливість", апелюючи до її відсутності під час карантину", - розповіли "Апострофу" джерела в політичних колах Черкас.

Вирішили не відставати від мерів-бунтівників і на Закарпатті - давній вотчині нардепа Віктора Балоги. У Мукачеві, де мером є Андрій Балога, син "господаря Закарпаття", з 4 травня також планують значно послабити карантинні заходи. Тут варто нагадати, що Віктор Балога входить до групи "За майбутнє", яку відносять до орбіти впливу олігарха Ігоря Коломойського.

Мери об'єднуються

На тлі активізації місцевих еліт варто звернути увагу на чутки про можливе створення "партії мерів" під керівництвом Віталія Кличка на базі його партії "УДАР". Столичний мер ситуативно уклав перемир'я з Офісом президента, але все ж має далекосяжні амбіції і точно хоче знову бути обраним мером, не кажучи вже про те, щоб в подальшому спробувати себе на позиціях вище. І для цього вже щосили контактує зі своїми колегами з інших міст.

До слова, як стало відомо "Апострофу", одна така зустріч - в режимі онлайн - вже відбулася днями, на ній також був присутній Борис Філатов. Не виключено, що до політичної сили приєднаються мери Харкова і Одеси Кернес і Труханов, та згаданий "борець за справедливість" Бондаренко.

"Все це разом принесе центральній владі чимало клопоту, адже у президента, за великим рахунком, немає жодного свого представника в особі мера хоч одного міста-"мільйонника", - розповів співрозмовник "Апострофа", знайомий з ситуацією.

На Банковій за рік роботи не змогли налагодити діалог з більшістю мерів великих міст. Виняток - Кличко. Але і він, схоже, готовий йти ва-банк. І зараз завдання Офісу президента - загнати в стійло місцевих князьків і олігархів, які, граючись в політику, де-факто розколюють країну...

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою