RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Карантинний бунт в Черкасах: як мер міста розлютив офіс президента і порадував українців

Представники президентської вертикалі влади продовжують наполегливо вимагати від мера Черкас Анатолія Бондаренка, який послабив карантинні обмеження в обласному центрі з 1 травня, скасувати це рішення виконкому. Чергове звернення до міської влади з приводу передчасного ослаблення карантинних обмежень в місті було озвучено на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської ОДА. Обласна влада рекомендувала меру Черкас скасувати це рішення і закликала роботодавців продовжувати виконання встановлених Кабміном карантинних обмежень. "Апостроф" зібрав" всі подробиці скандалу.

Які обмеження скасували в Черкасах

Міська влада після численних звернень від підприємців, які через карантин опинилися на межі виживання, прийняла рішення, яким дозволено відновити діяльність:

  • магазинів з продажу непродовольчих товарів, будівельних матеріалів, електроінструментів, електрообладнання, інших електротоварів, сантехніки, канцелярських товарів, квітів, книжкової продукції та меблів;
  • майстерень по ремонту взуття, одягу, ремонту та встановлення вікон, дверей, воріт, огорож за індивідуальним замовленням, перукарень і салонів краси, салонів для надання послуг по догляду за домашніми тваринами, салонів ритуальних послуг, проектних організацій;
  • ринків, ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції та квітів;
  • літніх майданчиків закладів ресторанного господарства.

Заступник міського голови Юрій Ботнар також вніс пропозицію дозволити відвідування парків, скверів та атракціонів на їх території, а ще - об'єктів спортивної інфраструктури виключно для проведення тренувань.

Реакція міністрів і президента

В Кабінеті міністрів назвали невиправданим рішення міської влади в Черкасах послабити карантинні заходи в місті. У поліції з цього приводу відкрили кримінальне провадження, а глава МВС Арсен Аваков в публічному пості на Facebook попередив мера Ангатолія Бондаренко про жорстку реакцію на це рішення.

Також проти виступив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За його словами, рішення ставить під загрозу життя і здоров'я людей, а також може призвести до катастрофічних наслідків з розповсюдження коронавірусу.

Зрештою до мера Черкас звернувся в відеозверненні особисто президент Зеленський, закликавши місцеву владу "не займатися самодіяльністю, яка ставить під загрозу безпеку людей". Також глава держави пригрозив Анатолію Бондаренку юридичними наслідками таких дій.

Бондаренку вже вручили повістку. Згідно з документом, Бондаренку необхідно з'явитися 4 травня в 12:00 у відділення Нацполіціі в якості свідка.

Підтримка черкаського мера

У відповідь Бондаренко зазначив, що своїм дозволом про зняття карантину місто відновило "соціальну справедливість". Також він нагадав правоохоронцям про наявність в Черкасах багатьох інших кримінальних справ, які залишаються нерозкритими.

На підтримку ініціативи міської влади біля будівлі Головного управління національної поліції в Черкасах пройшов мітинг місцевих підприємців і представників національного корпусу. Люди просили дозволити малому і середньому бізнесу працювати і вимагали не "залякувати" членів виконкому Черкаської міської ради. На акцію прийшло близько сотні людей.

Погрози з Офісу президента

Бондаренко опублікував скрін повідомлення від представника ОПУ: "Це не погрози, а останнє попередження. Ми ніколи не погрожуємо, ми діємо. Завтра можете опинитися під картатим пледом, якщо свої таланти не заспокоїте"..

Мер прокоментував "послання": "Моя відповідь: Ви забули, в якій країні живете".

Пізніше в ОПУ заявили, що мер Черкас став жертвою пранкера - ніхто з ОПУ не писав йому ніяких СМС.

У соцмережах українці бурхливо сприйняли конфлікт. Більшість людей стали на бік мера. На тему вільного від обмежень міста Черкаси вже з'явилися перші фотожаби.