RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Брудна" спадщина від Дубінського: що встиг "намутити" скандальний нардеп в "Слузі народу"

"Слугам народу" варто провести аудит діяльності Дубінського в Київській області

"Слугам народу" варто провести аудит діяльності Дубінського в Київській області Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У понеділок, 1 лютого, "слуги" після тривалого скандалу за участю президента Володимира Зеленського все-таки виключили зі своїх лав нардепа Олександра Дубінського. Приводом для цього рішення стало введення США санкцій проти соратника олігарха Ігоря Коломойського за втручання в президентські вибори за океаном. Утім, Дубінський встиг "відзначитися" не тільки на міжнародному рівні. Про те, чим займався скандальний політик в Київській області, де, незважаючи на виключення з фракції, досі є головою обласного осередку, а також про те, чим знаменитий кум Дубінського, дізнавався "Апостроф".

Вигнання з "Слуги народу" Олександра Дубінського вилилося в шоу загальнодержавного рівня. Втім, в цій історії виникло кілька нюансів, які залишилися за лаштунками. Справа в тому, що виключення з фракції у Верховній Раді абсолютно не означає, що Дубинський вигнаний з партії. Іншими словами, Дубинський досі залишається главою Київської обласного осередку "Слуги народу", яку він очолив у червні минулого року. За цей час нардеп, який в 2019 році переміг по мажоритарному округу №94 з центром в Обухові, встиг не тільки закріпитися в столичному регіоні, а й перетворити свою діяльність в свого роду "бізнес-проект".

Призначення Дубінського головою обласної партійної організації СН тоді збіглося з початком виборчої кампанії на місцевих виборах. Почали формуватися списки. Почалися скандали. Зокрема, в жовтні, буквально за лічені тижні до виборів, колега Дубінського, нардеп-"слуга" Микола Галушко звинуватив керівництво осередку в продажу місць, і у вигляді протесту навіть заявив про вихід з партії.

Про подробиці "обілечування" кандидатів від "Слуги народу" у виконанні кума Дубінського Олександра Горбачова активісту та головному редактору сайту руху "Чесно" Ірині Федорів розповів один з нардепів фракції СН.

"Є там такий собі Горбачов. Це людина Дубінського. Це чистого виду кумівство. Сидить він у штабі. І каже, кому за що скільки занести.І такі домовленості по всій області. Там мери, які не перший рік тримаються за крісло, чи кандидати в мери, які занесли, встигають бігати і купувати костюми для фото з Дубінським на презентацію. Це все вже інформація, яка потекла зі штабу. Проти цього повстали дійсно ті, хто підтримує Зеленського. Ми обурені цинізмом, з яким Дубінський веде в області кампанію", - переказує Ірина Федорів.

Підтверджували інформацію про продаж списків у виконанні Горбачова і джерела "Апострофа".

"Через нього здійснювалися переговори за списками, називалися суми. В цілому, Горбачов виконував роль "касира", через якого проходили багато фінансових рішень, що стосуються кандидатів", - розповів "Апострофу" один з кандидатів, якому відмовили у висуванні.

Хто такий пан Горбачов? В Інтернеті на нього інформації трохи, але вона дуже цікава. Уродженця Донбасу, Горбачова пов'язують з відомими персонажами часів президентства Віктора Януковича. Йдеться про покійного Василя Джарти. В результаті, Горбачов в червні 2010 року обійняв посаду заступника голови Республіканського комітету із земельних ресурсів Автономної Республіки Крим, де пропрацював два роки. Після цього "касир" Дубінського переїхав в Київську область. Подейкують, тут йому допоміг тодішній глава Київської обласної держадміністрації Анатолій Присяжнюк, чий син Олександр одружений на дочці Джарти - Ользі. Йому віддали посаду начальника ГУ Держземагентства України в Київській області. Чи варто говорити, що ця посада - один з "клондайків" з дерибану земельних ресурсів. З урахуванням того, що земля під столицею - "золота", можна тільки здогадуватися, скільки за час діяльності "підняв" кум Дубінського.

Після того, як режим Януковича упав, Горбачов вчасно встиг піти, залишившись при цьому, однією з найважливіших "тіньових" фігур в Київській області. Як розповіли "Апострофу" джерела в Київській облраді та облдержадміністрації, завдяки Дубінському, Горбачов займається і темами охорони здоров'я в області, і неформально продовжує бути "смотрящим" за Геокадастром області - структурою, на балансі якої залишається земля, яка не потрапила (часто спеціально) в земельні фонди, створені за результатами місцевих виборів об'єднані територіальні громади. Найбільше страждає від діяльності "схемника" земля під Києвом - свої люди у Горбачова сидять в Обухівському (Юрій Чурпіта) і Києво-Святошинському (Артем Сірик) районних Геокадастрів.

Ключиком до цих питань також є земельна комісія облради, яка теж після виборів, схоже, опинилася під неформальним контролем Горбачова. Яскрава ілюстрація - участь кума Дубінського в недавньому засіданні земельної коміссії облради без будь-якого статусу: Горбачов не є ані депутатом, ані чиновником з виконавчої вертикалі облдержадміністрації. Більш того, Горбачова часто бачили в кабінеті голови облради Олександра Склярова. На якій підставі людину, фактично, "з вулиці" пускають до облради і дозволяють брати участь в ухваленні рішень? Відповідь на це питання - на поверхні.

Олександр Горбачов - на засіданні земельної комісії Київської облради

"Дубінський і Горбачов - знаменита пара в Київській області. Менше ніж за рік діяльності вони де-факто монополізували всі партійні потоки в Київській області. Під час місцевої кампанії вони домовлялися і з мерами, і з кандидатами. У ЗМІ можна знайти суми, за які людей "запрошували" в партію. Якщо на Банковій хочуть зберегти партію в Київській області, після виключення з фракції Дубінського, його людей варто було б не тільки прибрати від керівництва партійної структури в Київській області, а й провести аудит. При цьому, було б цікаво, якби центральне партійне керівництво все-таки запросило людей, яких "кинув" цей тандем - взяв гроші, але залишив за бортом. Таких людей - десятки", - зазначив "Апострофу" політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Варто відзначити, що найближчим часом в Києві відбудеться з'їзд "Слуги народу", на якому очікують низку кадрових перестановок. Як повідомила журналістам нардеп Ірина Верещук, питання по Дубінському і виключення його з посади голови обласної організації СН фактично вирішене. "Щодо кураторства Дубінського по Київській області - зніматимуть", - зазначила Верещук. Попередньо з'їзд має відбутися 10 лютого. Втім, президентської політсили варто було б поспішити з долею Дубінського: і справа навіть не в тому, що Дубінський має заплямовану репутацію в Київській області, а в санкціях, введених проти нього США. Партійний осередок є юрособою, рахунки якого можуть заморозити через океан.

"Зрозуміло, що Дубінський в будь-якому випадку буде намагатися втриматися в Київській області, і можливо, навіть нанести пару хворобливих ударів по партії "слуг". Зокрема, він цілком може влаштувати демарш за допомогою своїх людей у фракції в облраді і спробувати розвалити більшість, створену там "на тоненьку". Чи зуміє Банкова закінчити справу з Дубінським, а також розібратися, чим займався в партійному осередку пан Горбачов - стане зрозуміло під час з'їзду", - резюмував Ігор Петренко.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою