RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пожежа у "слуг": чому партія Зеленського тоне в скандалах в регіонах

Президентську політсилу трясе

Президентську політсилу трясе Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Відома американська приказка говорить, що "верблюд - це кінь, розроблений комітетом". Вона означає, що колективна творчість, що сполучає в собі протилежні смаки, засоби і підходи, приводить до самих несподіваних результатів. Президентська партія "Слуга народу" (СН) з самого початку нагадувала саме "розробку комітету".

Політичну силу, до якої увійшли гравці з різних бекграундом та ідеологічними поглядами, продовжують стрясати гучні скандали. Цього разу основним каталізатором протиріч стали місцеві вибори. Частина регіонального активу партії обурена тим, що їх відсунули від формування списків. Партійних кураторів на місцях звинувачують у політичній корупції та передвиборчих махінаціях. "Апостроф" з'ясовував, чому у "Слуги народу" почалися проблеми на регіональному рівні та як довго ще президент Зеленський буде здатний тягнути партію за рахунок власного рейтингу.

"Все місця продані"

У президентській партії тривають гучні баталії. Днями народний депутат від СН Олександр Дубинський, якого спостерігачі відносять до "групи Коломойського", пригрозив колишньому соратнику по партії нардепу Миколі Галушку в'язницею за гучні заяви про політичну корупцію в "Слузі народу".

Тижнем раніше депутат Галушко, обраний по мажоритарному округу в Броварах, гучно заявив про вихід з партії "Слуга народу". У публічному зверненні він сказав, що за час, який минув з початку президентства Володимира Зеленського, суспільство не відчуло позитивних змін. Місцями навіть стало гірше.

Микола Галушко також заявив, що він та його команда відмовляються брати участь в місцевих виборах, оскільки всі місця в списках "Слуга народу" були продані.

"І заклик йти на вибори боротися з корупціонерами та старими елітами, на жаль, просто слова. Для цього достатньо відкрити список кандидатів від партії "Слуга народу" в моєму окрузі. В таких політичних виборах ні я, ні моя команда брати участь не будуть. Тому я, Галушко Микола Леонідович, офіційно заявляю про вихід з партії "Слуга народу", - заявив нардеп.

Шишки одразу ж посипалися на Олександра Дубинського, який є головою Київської обласної організації СН і навіть більше - став першим номером в списку партії президента до облради. Нардеп, назвавши слова Миколи Галушка брехнею, заявив про відкриття кримінальної справи за фактом можливих передвиборчих махінацій. Олександр Дубинський також звинуватив Миколу Галушка в зв'язках з тими самими "старими елітами".

"Але наскільки мені відомо, Галушко ніяких фактів не надав, на допит не з'явився. З того, що я знаю, мала місце протилежна ситуація: пан Галушко неодноразово рекомендував штабу в Броварському районі людей, які пов'язані з діючою політичною елітою Броварів. Вони не мають відношення до "Слуги народу", і є опонентами нашої політичної сили. Коли ми встановили, що ці кандидати пов'язані з чинним керівництвом Броварського району та міста Бровари, з мером Сапожком, з яким Галушко неодноразово зустрічався (більш того - відвідував територіальну виборчу комісію, тиснув на її членів в своїх інтересах), тоді ми відмовили їм у реєстрації та у внесенні до списку. Після чого, власне, пішов цей демарш із заявами. Я сприймаю це як образу, незадоволення тим, що ми перевіряли кандидатів", - заявив Дубинський.

Виступаючи в ефірі одного з телеканалів, нардеп непрозоро натякнув, що якщо Микола Галушко не надасть реальних свідчень торгівлі місцями в списках СН, то він може сісти у в'язницю за неправдиве повідомлення про злочин. Втім, за інформацією "Апострофа", Дубинський має серйозні побоювання, пов'язані з тим, що в маніпуляціях зі списками "засвітиться" його кум, колишній глава Головного управління Держкомзему в Київській області Олександр Горбачов. "Через нього здійснювалися переговори за списками, називалися суми. В цілому, Горбачов виконував роль "касира", через якого проходили чимало фінансових рішень, що стосуються кандидатів", - розповів "Апострофу" один з кандидатів, якому відмовили у висуванні.

Олександр Дубинський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

На межі розколу

Микола Галушко - далеко не перший нардеп, що голосно залишив президентську політсилу. Раніше з "Слуги народу" зі скандалом пішли народні депутати Антон Поляков, Анна Скороход і Гео Лерос.

У спостерігачів є підстави вважати, що СН буде сипатися і далі.

"Скандали в "Слузі народу" продовжаться. По-перше, у політично недосвідчених нардепів починається "запаморочення від успіхів". Вони щиро впевнені, що опинилися в парламенті не завдяки високому рейтингу Зеленського, а виключно через власні заслуги та таланти. По-друге, частина депутатів думають про власні політичні проекти. Гео Лерос, якого зараз певні кола використовують як ударний інструмент, спробує створити свою партію. До Миколи Галушка навряд чи прийдуть з такими пропозиціями, але він спробує зберегти реноме принципового політика, щоб потім на цьому виїхати. Хоча в цьому ситуації все виглядає так, ніби його просто образили", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Партійний прейскурант

Як з'ясувалося, "образили" не лише Миколу Галушку. Народний депутат Костянтин Касай написав заяву про вихід зі "Слуги народу", а також з ради партійної організації Полтавської області. Як парламентарій вказав в заяві, мотивом для виходу з СН була незгода з діями партійного начальства Полтавщини. За словами Костянтина Касая, список кандидатів до місцевих рад від "Слуги народу" формує особисто глава обласної парторганізації Ольга Савченко.

Проблеми з формуванням передвиборчого списку виникли також в Херсонській обласній організації "Слуги народу". Кандидат на пост мера Генічеська Віктор Плохушко звинуватив керівництво СН Генічеського району в тому, що вони намагалися підмінити реальні списки кандидатів в депутати від президентської партії "фальшивкою".

Скандал з можливим продажем місць у передвиборчих списках "Слуги народу" вибухнув на Волині. Там в знак протесту з президентської політсили пішла відразу ціла міська парторганізація Володимир-Волинську. Один з активних учасників місцевої "Зе-команди" Павло Горошкевич заявив регіональним журналістам, що категорично не згоден з рішенням обласного штабу СН висунути кандидатом на пост мера Володимир-Волинська підприємця Миколу Юнака. Місцевий прихильники Зе вважають, що пан Юнак нібито не користується популярністю у городян і йде на вибори виключно заради захисту власного бізнесу.

"На Волині давно ходять чутки про грошові угоди в обласній організації, але ми відмовлялися в це вірити. Хоча прийнявши таке рішення (про висунення кандидатури Миколи Юнака - "Апостроф") ми глибоко замислилися. Адже цим рішенням обласного центру дискредитує політичну партію "Слуга народу" і політику партії", - заявив Павло Горошкевич.

Місцеві журналісти навіть з'ясували приблизні розцінки: місце в списку СН на вибори до міської ради Луцька коштують в межах 5-10 тис. доларів, в обласну раду - до 20 тисяч "баксів".

Волинська обласна рада Фото: volynrada.gov.ua

Як зазначив у розмові з "Апострофом" керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, факт торгівлі місцями в передвиборчих списках може мати місце в кожному регіоні. Особливо якщо мова йде про проходження до місцевих рад під прапорами президентської партії.

"Партійні керівники в областях завжди приторговували місцями в списках. І це стосується не тільки "Слуги народу", але й інших політсил. Особливо цим страждали партії влади, депутатство від яких багато хто розглядав як зручний трамплін до хлібної посади в місцевому самоврядуванні. Наступна причина того, що відбувається в "Слугу народі" (скандали з депутатами Касаєм і Галушкою - "Апостроф"), полягає в тому, що мажоритарники завжди були відносно незалежними. і якщо дозволити їм завести своїх людей в місцеві ради, то вони стануть ще більш "непокірними". Вважаю, що обласні партійні начальники саме так пояснювали керівництву "Слуги народу", чому мажоритарники на цих виборах повинні залишитися осторонь", - пояснив Віталій Бала.

Партія на один сезон

Чим ближче місцеві вибори, тим більше "Слуга народу" нагадує горезвісний "комітет" з американської приказки, який, створюючи коня, в результаті "розробив" верблюда. Президентську політичну силу "штормить" буквально кожен день. Народний депутат Гео Лерос, який раніше вже особисто нападав на президента Зеленського і керівництво його Офісу, викотив чергову порцію компромату. Політик наполягає, що нібито має записи бесіди нардепа від СН Миколи Тищенка та екс-депутата Київради Дениса Комарницького, в яких вони обговорюють напад на Лероса.

"З весни фракція СН дає близько 150-180 голосів за законопроекти. Фактично у них немає більшості. У фракції йдуть тектонічні зрушення, а місцеві вибори всього лише стали каталізатором. Мажоритарники ображені, що їх на округах позбавили квот у передвиборчих списках. Йде повільний, але впевнений відхід з партії. У фракцію входять же не тільки весільні фотографи і тамади, а й персони, які мають подальші політичні плани. Вони бачать, що рейтинг партії впав з 43% до 25-27% і буде падати далі. Деякі члени фракції (Дмитро Разумков або Олександр Дубинський) намагаються триматися особняком і вести власну лінію", - сказав "Апострофу" експерт Українського інституту політики Кирило Молчанов.

За словами експерта, "Слуга народу" з самого спочатку розглядалася засновниками як проект на один сезон. Тепер на тлі постійних суперечок і чвар СН в нинішньому вигляді ризикує не дотягнути до кінця нинішнього парламентського циклу.

Водночас частина спостерігачів наполягає, що гучні скандали ніяк не позначаться на результатах кандидатів від СН на майбутніх місцевих виборах.

"Не можна сказати, що чвари (в "Слузі народу" - "Апостроф") можуть істотно вплинути на результат партії на місцевих виборах, оскільки для більшості населення такі скандали непомітні. Такі історії більш цікаві політичній тусовці і тим, хто активно цікавиться ситуацій у влади, а таких менше 1% населення країни", - говорить в коментарі "Апострофу" керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко.

Утім, подібні історії все одно буквально щодня вимивають частки відсотків, такі необхідні для перемоги на виборах. Поки "слуги" тримаються на плаву завдяки Володимиру Зеленському, який її витягає за рахунок особистого рейтингу. В останні тижні робочі візити президента по регіонах перетворилися в передвиборне промо "Слуги народу". Але, незважаючи на всі старання глави держави, партія продовжує сипатися. Вона розвалюється як "зверху" - на рівні парламентської мега-фракції (зокрема, зараз активно мусуються чутки про недовіру багатьох депутатів голові фракції Давида Арахамія), так і "знизу", де в регіонах не припиняється внутрішня війна за місце під сонцем.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів