RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війна на Донбасі: чим ризикує Україна, відводячи війська з пілотних зон

Головред "Інформаційного спротиву" розповів, чому не вірить в успіх розведення сил

Головред "Інформаційного спротиву" розповів, чому не вірить в успіх розведення сил Відведення збройних сил у другій пілотної зоні в районі села Петрівське Донецької області успішно завершився Фото: EPA/UPG

У п'ятницю, 7 жовтня, представник України в тристоронній контактній групі Євген Марчук заявив про успішне розведення сил в районі села Петрівське - другій пілотній зоні з трьох, передбачених укладеною 21 вересня рамковою угодою. Цю ж інформацію підтвердили і в Міноборони України, зазначивши водночас, що в третій пілотній зоні – в районі Станиці Луганської, відвід провести неможливо через обстріл бойовиків. Головний редактор сайту "Інформаційний опір" Юрій Карін розповів, чому він не вірить в успіх розведення сил і чим воно може обернутися для України.

Я вважаю, що бойовики будуть продовжувати спроби дестабілізації. Ми чекаємо провокацій на розведених ділянках, причому бойовики будуть нахабно робити свою справу з тим, щоб потім звинуватити в порушеннях Збройні сили України, якщо буде хоча б найменший прецедент.

Я не вірю в розведення сил у трьох пілотних зонах і не бачу в ньому сенсу. Ризик втратити пілотні зони після розведення сил я б оцінив у 150, а може навіть в 200 або 900 відсотків. Я думаю, що ворог їх спробує зайняти, і нам, швидше за все, доведеться вибивати його звідти. Тоді це буде взагалі нікому не потрібна кров.

Цей відвід сил, я вважаю, нам абсолютно не на руку. Люди, що проживають в населених пунктах, які залишаються в так званій сірій зоні, деморалізовані. Адже там немає ніякої влади, там неможливо отримати послуги. На відміну від визволених територій, де українська влада реально сильна – працює з населенням з головних моментів, не дає взяти реванш сепаратистам, попереджує спроби дестабілізації. А тут, виходить, що ми цим розведенням заводимо частину населення в зону безвладдя, залишаючи людей без нашого захисту. Це дуже погано і дуже негативно.

Що стосується моєї оцінки перспектив Мінського процесу в цілому, то давайте згадаємо візит панів Штайнмайєра і Еро, які приїхали в Україну з тим, щоб заявити: "Давайте зробимо мир, як Володимир Путін хоче реалізувати Мінські угоди, - проведемо вибори, а потім вже виведемо російські війська".

Бойовики вже провели так звані "праймеріз", для того щоб показати – "Ось, дивіться, відбулися праймеріз. Нічого страшного в зв'язку з тим, що росіяни з автоматами бігають, і кордон не під українським контролем, не сталося. А значить, давайте проводити вибори".

Тобто вони демонструють якісь а-ля поступки, а-ля розсудливість у переговорному процесі у складі мінських груп, що от "ми йдемо на якісь угоди, а українська сторона не хоче нас слухати, і не хоче проводити вибори, брати на себе фінансування ОРДЛО, так, як цього хочемо ми, для чого, власне, ми все це і затівали". Я вважаю, що в тому ж дусі буде тривати залякування, продовжуватимуться провокації, буде продовжуватися дипломатичний тиск. В такій ситуації Україні, як завжди, залишається одне: бути готовою до наступу і всіляко демонструвати цю готовність.

Тому я вважаю, що нашому військово-політичному керівництву немає сенсу йти з раніше заявлених позицій: вибори згідно українського законодавства після повного виведення російських військ і техніки і отримання контролю над кордоном.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ