RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Напад на бійця АТО: чи загрожує "російський світ" Дніпру

Зорян Шкіряк вважає, що латентні сепаратисти є скрізь

Зорян Шкіряк вважає, що латентні сепаратисти є скрізь Фото: УНІАН

Днями мережу сколихнув неприємний інцидент за участю воїна АТО. У Дніпровському театрі опери та балету жінка вдарила молотком по голові чоловіка, який у минулому служив на Донбасі. З'ясувалося, що нападниця була активною учасницею антимайдана і адептом "російського світу", яка активно допомагає бойовикам. На думку експертів, запобігти подібним поодиноким інцидентам неможливо, оскільки люди з сепаратистськими настроями є практично в кожному місті України.

Як з'ясувала дніпровська поліція, відвідувачка театру провокувала АТОшника Костянтина Кравченка, колишнього бійця батальйону "Дніпро-1", ображаючи солдатів, які воюють в АТО і викрикуючи проросійські гасла. В ході конфлікту жінка вдарила чоловіка молотком по голові, після чого бійця доставили в лікарню. За словами речника поліції Дніпропетровської області Ганни Старчевскої, крім молотка під час затримання в сумочці у нападниці також був знайдений ніж. Представник Нацполіції розповіла "Апострофу", що зараз щодо нападниці відкрито кримінальне провадження за ст. 125 Кримінального кодексу "умисне легке тілесне ушкодження", їй загрожує рік виправних робіт.

Також з'ясувалося, що жінка - активний учасник дніпровських антимайданів, проросійських мітингів і, окрім того, вона також фігурує в базі даних терористів та сепаратистів "Миротворець". Згідно з інформацією на сайті, нападниця Марина Меньшикова займається збором матеріальної допомоги для бойовиків.

За словами народного депутата, радника глави МВС Антона Геращенка, у базу "Миротворець" заносять тих людей, які є вже встановленими підозрюваними і знаходяться в розшуку, або тих, хто був помічений у антиукраїнських висловлюваннях.

"Що стосується жінки, то вона була на сайті "Миротворець", тому що раніше проявила себе як особа з антиукраїнськими настроями. Але ми не можемо заздалегідь знати, що у кого в голові. Індивідуальний терористичний акт передбачити дуже складно, проте далі ця жінка повинна понести покарання згідно із законодавством України", - розповідає Геращенко.

За словами депутата, порівняно з південними та східними містами в Дніпрі набагато менше проросійськи налаштованих громадян.

"Якщо порівнювати з Маріуполем чи Харковом, то там проросійські настрої набагато слабкіші, якщо порівнювати зі Львовом, то сильніші. Є соціологічні опитування, в яких задають питання про ставлення до Росії, і згідно таким дослідженням, найбільш проросійськи налаштовані громадяни живуть у південно-східних регіонах. А Дніпропетровська область - це вже центральна Україна", - додає нардеп.

За словами радника міністра внутрішніх справ України Зоряна Шкіряка, по одному такому інциденту не можна робити висновок, що в Дніпрі сильні сепаратистські настрої.

"Латентні сепаратисти є скрізь, є вони і в Києві, і, мабуть, у Львові. Тому один випадок не потрібно робити критерієм загальноукраїнської проблеми. На моє переконання, ображати і таким чином себе вести з воїном АТО, який, не шкодуючи життя, боровся за Україну, - неприпустимо і ганебно. Тому повинна бути надана належна правова оцінка цього інциденту і відповідні органи повинні цим зайнятися. Це дійсно сепаратистка, це людина, котра брала участь в антидержавних заходах, тому це треба розслідувати", - підкреслив Шкіряк.

Випадок у театрі викликав небувалий шум у соціальних мережах. Зокрема, жителі Дніпра попросили Службу безпеки України розібратися з ситуацією. В СБУ "Апострофу" сказали, що втручаються тільки у випадку, якщо дії людини або організації спрямовані проти інтересів України.

"Якщо йдеться про визнання анексії Криму, визнання окупації, визнання якихось інших речей, спрямованих на підрив територіальної цілісності України, то так — ми реагуємо, реагували і будемо реагувати", - заявив керівник апарату СБУ Олександр Ткачук.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга