RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Марк Фейгін: я бачу тільки один варіант для Романа Сущенка

Адвокати українського журналіста намітили план щодо його звільнення

Адвокати українського журналіста намітили план щодо його звільнення Адвокат українського журналіста Романа Сущенко Марк Фейгін Фото: УНІАН

У четвер, 27 жовтня, Мосміськсуд залишив у силі постанову Лефортовського суду про арешт українського журналіста Романа Сущенка, відхиливши відповідну апеляційну скаргу його адвоката Марка Фейгіна. Нагадаємо, кореспондент "Укрінформу" Роман Сущенко був затриманий у Москві 30 вересня співробітниками ФСБ, після чого йому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві. МАРК ФЕЙГІН в інтерв'ю "Апострофу" розповів, які подальші дії буде вживати захист, а також в яких умовах утримують журналіста.

- Марк, розкажіть, як пройшло засідання суду?

- Я б не сказав, що засідання проходило якось особливо. Сторона захисту в моїй особі назвала низку аргументів процесуального характеру, які, з точки зору захисту, повинні були стати підставою для зміни запобіжного заходу. Наприклад, я пропонував домашній арешт у квартирі його двоюрідного брата, який проживає в Москві та є громадянином Росії. Також я вказував на те, що були порушені права Романа Сущенка при затриманні, пов'язані з розбіжністю часу затримання і складанням відповідного протоколу. Лунали аргументи і про неналежну консульську підтримку 30 вересня, в день його затримання, ну і деякі інші доводи, пов'язані з самим Романом Сущенком. Зокрема, йшлося про те, що він - журналіст, у нього сім'я і маленька дитина. Але суд не прислухався до альтернативних варіантів, керуючись вагою інкримінованої йому статті 276 КК РФ ("шпигунство", - "Апостроф"). Ще є три дні до того, як ми отримаємо остаточне рішення.

- Які ваші подальші дії в цьому процесі?

- Будемо звертатися до Європейського суду, продовжуватимемо участь у процесі, будемо надавати докази невинності Роману. Будемо виконувати всі необхідні процесуальні дії, якщо йдеться суто про юридичну сторону. А з приводу політичної, то я маю намір у понеділок бути в Києві та продовжити переговори щодо перспектив обміну Романа Сущенка. Я уявляю, що справу можна вирішити саме таким чином. Інших варіантів я просто не бачу.

Український журналіст Роман Сущенко (зліва), якому раніше російське слідство висунуло звинувачення в шпигунстві, під час закритого засідання Московського міськсуду Фото: facebook.com/RomanTsymbaliuk

- В яких умовах утримують Романа та який його стан?

- Він перебуває в двомісній камері з одним з уже засуджених учасників забороненої в Росії організації Хізб-Ут-Тахрір. Він з Таджикистану. У них невелика камера на третьому поверсі. У камері є телевізор, який належить таджикові. У Романа є все необхідне - їжа та одяг. От у нас сьогодні сніг пішов, купили йому пуховик. З побутовими умовами проблем немає. Є умивальник, відхоже місце, раз на тиждень водять у душ, крім іншого, після цензури йому принесли 20 книг, є і художня література. Тож загалом він освоївся і почувається нормально. Хоча камера маленька, тому, звичайно, важко.

- А як настрій у Романа?

- Нормальний настрій, він має намір продовжувати процесуально протиборствувати. Він не визнає свою провину і збирається боротися далі. Дуже розраховує на підтримку колег-журналістів.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр