RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Столиця Євробачення: чи є ризик зриву конкурсу в Києві

Чиновники і депутати про те, що може перешкодити Києву прийняти пісенний конкурс

Чиновники і депутати про те, що може перешкодити Києву прийняти пісенний конкурс МВЦ може не встигнути підготувати сцену та всі необхідні локації для проведення Євробачення в Києві Фото: EPA/UPG

До Євробачення, яке повинні провести в травні 2017 року в Києві, залишається все менше часу, а поки що виникають все нові проблеми з його підготовкою. Зокрема, післятого, як пост глави НТКУ звлишив Зураб Аласанія, котрий однією з причин назвав проблеми з бюджетом на Євробачення-2017, заговорили про те, що виділених грошей не вистачить на проведення такого масштабного конкурсу. Крім того, є побоювання, що МВЦ – основний майданчик, де планують проведення пісенного конкурсу, може не встигнути підготувати сцену та всі необхідні локації. "Апостроф" вирішив поцікавитися у людей, які мають відношення до організації конкурсу, чи немає загрози зриву конкурсу в Києві.

Зураб Аласанія, екс-глава НТКУ:

Про проблеми я можу говорити дуже довго, але всі вони робочі. Чи витримає підлога, адже у нас близько 100 тон обладнання важить? Чи потрібно тут пиляти, а тут ні? І так далі. Такого роду проблеми я описувати не буду, це робочий процес. У мене немає ані найменших сумнівів, що Євробачення пройде в травні в Україні. Остання з таких проблем, ось яка: МВЦ – це ж приватний бізнес, який періодично проводить виставки. І ось позавчора ми обговорювали з власником, що у нього впирається за термінами виставка, у нього буде п'ять днів проходити виставка дитячих товарів. І зараз ми разом з КМДА розмовляємо з людиною, яка влаштовує цю виставку, ми намагаємося трохи її пересунути назад по термінах, тому що нам треба трохи більше часу, ніж вони готові поступитися. Виставка буквально впирається в 20-ті числа березня, а нам треба на п'ять днів більше. Але, знову-таки, це робочі проблеми, нічого страшного тут немає.

Якщо говорити зовсім точно, то на наступному тижні, 9-10 листопада, тут буде вся наглядова рада Євробачення, вона складається приблизно з півтора десятка людей з різних країн, і вони сюди приїдуть з вирішальним візитом. Вони оглянуть всі місця, локації, червоні доріжки і сам МВЦ, щоб винести остаточний вердикт: так чи ні. В Україні проводити чи ні. Але я не сумніваюся ані секунди в їх вердикті. Звичайно, вони будуть тупотіти ногами на те, на це, але насправді за останні дні зроблено дуже багато, в тому числі і урядом, і оргкомітетом. Це включає в себе і постанову Кабміну, і початок лобіювання закону щодо спрощення тендерної процедури для Євробачення, який вніс Григорій Шверк. Тому змінилося дуже багато.

Дмитро Білоцерківець, народний депутат України, член оргкомітету з підготовки до Євробачення:

Якихось глобальних проблем з підготовкою до конкурсу на даний момент я не бачу. Київрада на останній сесії виділила 50 мільйонів гривень на підготовку до "Євробачення", так що з боку київської влади є повне сприяння в цьому питанні. Що стосується національного бюджету, то це скоріше до міністра культури. Що стосується МВЦ, то, за моєю інформацією, теж жодних проблем немає, є розуміння, знаходяться точки дотику між власниками і владою. Глобальних проблем ми поки що не бачимо.

Борислав Береза, народний депутат України:

Іноземні співвласники цього проекту чітко озвучували, що Київ не призначений для проведення Євробачення. Однак сили, які зацікавлені в тому, щоб бюджет залишився в Києві для своїх подальших інтересів, змогли пролобіювати, щоб саме Київ став столицею Євробачення. Ви знаєте, з точки зору політика, правильніше було б провести не в Києві, а в тому ж Дніпрі. З точки зору інфраструктури та комфорту проведення, і наші європейські партнери, і експерти говорили, що це Одеса. Море, клімат, певна аура, звичайно ж, краще будуть підходити для цього. Одеса стала візитівкою України в Європі, але корисливі інтереси і чиїсь приховані ігри перемогли. А тепер з'ясовується, що експерти мали рацію і дійсно, Київ не готовий до прийому Євробачення. Думаю, що все буде, як завжди, – з авралом, і це дозволить вкрасти ще більше грошей, ніж було заплановано спочатку.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами