RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Захоплення військового РФ на Донбасі: Росія зробила Україні гарний подарунок

Якщо для обміну фігура полоненого росіянина не матиме користі, Україна може використовувати Віктора Агєєва в судових процесах

Якщо для обміну фігура полоненого росіянина не матиме користі, Україна може використовувати Віктора Агєєва в судових процесах Фото: flickr.com/ministryofdefenceua

Україна знову отримала живі докази присутності кадрових російських військових у зоні збройного конфлікту на сході країни. Цього разу на Донбасі "заблукав" 21-річний розвідник Віктор Агеєв, якого взяли у полон українські військові. Як Україна скористається новим козирем у протистоянні з РФ і чи обміняють Агеєва на полонених українських вояків, розбирався "Апостроф".

Російський контрактник потрапив у полон поблизу села Жолобок, що в Луганській області, в суботу, 24 червня. "Це сталося вдень. На Луганщині наші хлопці виявили диверсійно-розвідувальну групу: двох ліквідували, а чотирьох заарештували. Зараз затриманими займаються в СБУ, наші хлопці передали їх", - розповів "Апострофу" подробиці спікер прес-центру штабу АТО Антон Миронович.

З документів Віктора Агеєва, фотографії яких потрапили в мережу, стало відомо, що військовий є жителем Алтайського краю, де йому і видали військовий квиток. У мирному житті Агєєв оволодів професією електрогазозварника, але родичі військового стверджують, що у березні цього року він підписав контракт з ЗС РФ.

У російському міноборони своїх не кинули, там їх просто не визнали. "Віктор Агеєв ніколи не проходив військову службу за контрактом у збройних силах РФ. Згідно з обліковими даними міноборони Росії, Агеєв проходив строкову службу у збройних силах РФ, після якої ще в травні 2016 року звільнився в установленому порядку в запас", - цитують позицію МО РФ російські ЗМІ.

Военный билет российского контрактника Фото: facebook.com/ulkisun
1 / 1
Документ задержанного был выдан в Республике Алтай Фото: facebook.com/ulkisun
1 / 1
Изъятое оружие Фото: facebook.com/ulkisun
1 / 1

Однак, позиція російського оборонного відомства, яка стала вже традиційною, "нас там немає" теоретично не закриває вікно для обміну Агеєва на українських полонених. Нагадаємо, що ГРУшників Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва в Росії також називали добровольцями і "ополченцями", але це не завадило їх обміну на українку Надію Савченко.

"Правда, тепер ми знаємо, хто така Савченко, - каже "Апострофу" волонтер організації "Патріот" (займається звільненням полонених) Олег Котенко, натякаючи на проросійську позицію Савченко. - Виходить, що ми зіграли на руку Москві, Росія зробила для себе подвійну вигоду в цьому питанні".

На думку Котенка, саме по собі затримання Віктора Агеєва не допоможе зрушити процес обміну полоненими з мертвої точки. "Для них різниці немає. Ми можемо взяти в полон навіть їх генералів, але, якщо Москві це нецікаво, вони не будуть торгуватися в цьому питанні, - запевняє волонтер. - Я не думаю, що Росія буде за нього (Віктора Агеєва, - "Апостроф") боротися, тому це не козир. Все буде зведено до Мінська, і всі питання будуть вирішуватися в Мінську, тому що жоден офіційний обмін без Мінська не відбувається, а людина офіційно заарештована на території України. Раніше нашій організації вдавалося міняти одну людину (кадрового російського військового) на десятьох. Але зараз, коли все перейшло в політичну площину, ці питання вирішують політики. Від Агеєва відмовляться точно так само, як відмовилися від Александрова і Єрофеєва. Але той факт, що затримання озвучили в ЗМІ, вже добре, тому що в 2014-2015 роках такі речі не афішувалися: багато росіян потрапляли в полон, а потім ми з подивом дізнавалися, що вони вже вдома".

Втім, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак більш оптимістичний. За словами чиновника, затримання Агеєва навряд чи допоможе звільнити українців, які утримуються в полоні самопроголошених "республік". "Єдине, чим це може допомогти, це звільнити людей, можливо кількох або одного, які утримуються в Російській Федерації, - говорить "Апострофу" Гримчак. - Щодо тих, хто йде згідно з Мінським процесом, а в нас на сьогоднішній день 132 заручники на території ОРДЛО, обмін заплановано на найближчий час. Верифікація, яка повинна була пройти в Україні, вже завершилася, і тепер просто чекаємо".

На питання, хто саме міг би повернутися в Україну в обмін на Агеєва, Юрій Гримчак припустив: "Карпюк, Сенцов, Сущенко... тобто будь-яка людина, що на сьогоднішній день утримується на території РФ за політично мотивованими злочинами".

Щоправда, друзі того ж Олега Сенцова в таке диво слабо вірять. "Таких версій вже було дуже багато за ці три роки. Кого б не брали, постійно говорили, що ось-ось, зараз поміняємо, але жодного разу, як ви знаєте, цього не сталося", - скаржиться "Апострофу" подруга українського кінорежисера Мар'яна.

У підсумку, якщо для обміну фігура полоненого росіянина не матиме користі, Україна може використовувати Віктора Агеєва в судах.

"Якщо для Гааги не вистачало доказової бази, то тепер вона з'являється, адже людина, що воювала на території (окупованій так званою, - "Апостроф") ЛНР, виявилася не просто росіянином, а кадровим військовим. Це, дійсно, гарний доказ", - впевнений Олег Котенко.

Але міжнародні судові процеси щодо російської агресії в Україні та окупації Донбасу - справа довгострокової перспективи, якої поки на геополітичному горизонті не видно. За словами аналітика Українського інституту майбутнього Ігара Тишкевича, використати фігуру Агеєва укупі з інформацією про інших "заблукалих" росіян Україна може вже найближчим часом, і не обов'язково в судах.

"Необхідно максимально отримати всю інформацію та документальні підтвердження. Зараз Україна активно обговорює варіант зміни формату АТО, і така інформація може бути корисною як зайвий аргумент, коли необхідно буде пояснити партнерам по переговорах чому Україна наполягає саме на понятті "окупація" стосовно ОРДЛО. Це хороший подарунок "ихтамнетов" для української влади, коли постане питання, ким окуповані території, відповіддю будуть документи цього товариша і ще десятка, які були затримані раніше", - резюмував експерт.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами