RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Захарченко бреше, щоб не довелося тікати в Росію: топ-5 фейків ватажків ДНР-ЛНР про Україну

Бойовики зривають перемир'я та супроводжують це безліччю фейків про ЗСУ

Бойовики зривають перемир'я та супроводжують це безліччю фейків про ЗСУ Фото: EPA/UPG

Наприкінці березня учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську домовилися про чергове, вже тринадцяте, перемир'я на Донбасі, яке цього разу охрестили великоднім. Режим припинення вогню повинен був вступити в дію 30 березня, однак бойовики недовго протримали порох сухим, за кілька годин все ж не втрималися та відкрили вогонь по позиціях українських військових. Ватажки терористів звинуватили в зриві перемир'я Збройні сили України, що було цілком очікувано. Але зовсім несподіваним стало те, чим саме бойовики дорікають українським військовим. Легенди та міфи "молодих республік" зібрав "Апостроф".

Великоднє перемир'я відрізняється від всіх попередніх тим, що ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко відчайдушно приписує собі ініціативу щодо його встановлення (за словами першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, перемир'я було запропоноване українською стороною) і практично в кожній новині сепаратистів, де мова йде про припинення вогню, нагадується, що перемир'я "ініційоване головою ДНР".

З того, як Захарченко виряджається в тогу миротворця, можна було би просто посміятися. Але насправді це черговий пропагандистський трюк, вигаданий для того, щоб мати можливість вішати тонни фейків на вуха місцевих жителів. Мовляв, голуб миру Сашко Захарченко з останніх сил пурхає, пропонуючи "карателям" жити дружно, але "укрофашисти" з мінометів і важкої артилерії раз у раз цинічно присмалюють цьому голубу хвіст.

Отже, що ж нового вигадали бойовики?

На першому місці сепаратистського чарту фейків опинився так званий "заступник командувача оперативного командування ДНР" Едуард Басурін зі своїм нетлінним хітом "Фашисти наступають". За версією Басуріна, ЗСУ не просто порушують перемир'я, а ще й посилили розвідку непідконтрольних територій за допомогою безпілотників. Все б нічого, але один з таких БПЛА збили "захисники" Донбасу. І яким же було їхнє здивування, коли на крилах літака бойовики розпізнали Балкенкройц - хрест Вермахту, який наносили на крила своїх літаків льотчики Люфтваффе. Ну а чого ще чекати від "укрофашистів"?

Фото: dan-news.info

Пікантність всієї цієї історії в тому, що з початку пасхального перемир'я представники ОБСЄ кілька разів заявляли про обстріл своїх БПЛА, які моніторять ситуацію на непідконтрольній Україні території.

"З огляду на те, що Мінськими угодами передбачено застосування СММ ОБСЄ безпілотних літальних апаратів та інших технічних засобів дистанційного спостереження, закликаємо підписантів угод не перешкоджати та не втручатися в роботу цих технічних засобів погрозами, стріляниною чи іншим способом", - намагався урезонити бойовиків заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг.

Фото: скріншот

На другому місці фейкочарту розташувався так званий "представник народної міліції ЛНР" Андрій Марочко з хітом "Київські влаштовують безлад". За його запевненнями, протягом усього кількох годин після настання перемир'я українські силовики в зоні конфлікту почали несамовито обстрілювати свої власні позиції. Для чого? Для того, щоб поділити сфери впливу на фронті. Адже після офіційного завершення АТО, якою формально керувала СБУ, законом №7163 вводиться новий формат захисту країни: відсіч і стримування збройної агресії Російської Федерації. Цим форматом вже керуватимуть військові й об'єднаний оперативний штаб. Тому, за версією Марочка, щоб розібратися, хто кому Рабинович, в рознос пішли ЗСУ, Нацгвардія, СБУ та навіть добровольчі батальйони.

Далі - більше. Виявляється, накосивши гори трупів і поранених, "карателі" повиганяли з лікарні населеного пункту Щастя хворих пацієнтів, щоб самим зайняти їхні ліжка.

Фото: скріншот

Третю сходинку хіт-параду фейків упевнено посідає так званий "начальник прес-служби збройних сил республіки" Данило Безсонов з композицією "Фашисти і французи". За словами Безсонова, 4 квітня під Авдіївкою позиції ЗСУ відвідували представники групи з міжпарламентських зв'язків "Франція-Україна" Національних зборів Франції. Щоб не вдарити в бруд обличчям перед французькими гостями, ЗСУ напередодні візиту щосили поливали вогнем позиції бойовиків у надії викликати вогонь у відповідь і показати іноземцям, які погані сепаратисти. Безсонов додає, що у "карателів" нічого не вийшло, адже бойовики, як відомо, свято шанують дух і букву перемир'я, "ініційованого главою ДНР Олександром Захарченком". За такий грандіозний провал командування ЗСУ отримало стягнення і після від'їзду французів "карателі" "щоб помститися, обстріляли територію ДНР з автоматичних і ручних гранатометів", - зазначив Безсонов.

Фото: скріншот

Але якщо французи ще легко відбулися, то на данців незабаром чекає справжнє пекло. За словами того ж Безсонова, у квітні-травні прифронтову зону з боку України відвідають члени неурядової організації "Данська група з розмінування", щоб провести роботи з очищення території від мін. Данці ще не приїхали, а в Києві вже дана команда обстріляти іноземців і представити цей жахливий акт агресії як справу рук ДНР.

Четверте місце чарту також закріпилося за Данилом Безсоновим. Тільки в цьому випадку на своїй прес-конференції він виконав сингл "Не точки, а майданчики". У цьому фейку йдеться про те, що розвідка ДНР нібито отримала секретні документи ЗСУ, в яких сказано, що при завданні вогневих ударів по непідконтрольних територіях українські військові повинні розглядати будь-які цілі для ураження не як точкові, а як майданчикові. "Щоб завдати максимального ураження, в тому числі цивільним об'єктам", - запевняє Безсонов.

Фото: скріншот

Нарешті п'ята позиція, і знову товариш Басурін з композицією "Морські вовки". За інформацією Басуріна, щойно сторони домовилися про перемир'я, українські військові тут же скористалися режимом тиші і під шумок провели навчання з висадки десанту на берег Азовського моря, щоб у разі відмашки напасти на ДНР з моря.

"Каральні війська, скориставшись перемир'ям і в порушення Мінських угод, провели навчання з відпрацюванням висадки на берег із використанням надувних човнів, знищення супротивника і заняття району оборони", - розповідає Басурін.

Фото: скріншот

"Вже огидно слухати всю цю пропаганду четвертий рік, - скаржиться "Апострофу" мешканка Донецька Світлана. - Я навіть не знаю, на кого такі повідомлення розраховані. Хто в це вірить? Таке відчуття, що Захарченко з Басуріним вечорами міцно обкурюються, шліфують цю справу горілкою та змагаються, хто яку байку краще придумає. Вони вважають, що ми не спілкуємося з друзями і родичами в Україні? Вони думають, що ми не знаємо, яке життя за межами цього гетто? Але з іншого боку їхню логіку зрозуміти можна: на фейках заснована їхня фейкова влада".

"Нашій "владі" потрібно підтримувати панічні настрої, поки це можливо і поки Росія накачує регіон зброєю. А коли Путін згорнеться або загнеться, то самим швиденько зібрати речі та втекти в Росію, якщо пустять, звичайно. Хоча, напевно, дядько Вова обіцяє, що пустить. Але він їм уже обіцяв включити ДНР до складу Росії", - додав "Апострофу" донеччанин Антон.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію