RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія "закриває" ДНР-ЛНР: на Донбасі говорять про нову велику війну

Яких провокацій чекати від проросійських бойовиків під час ЧС-2018

Яких провокацій чекати від проросійських бойовиків під час ЧС-2018 Фото: EPA/UPG

З 14 червня по 15 липня в Росії пройде чемпіонат світу-2018 з футболу. Ватажки донецьких бойовиків вже попередили жителів окупованих міст, що до цього часу Збройні сили України начебто готують масштабні провокації по всій лінії фронту і ледь не наступ у регіоні. Але, згідно військової прикмети, коли бойовики кажуть, що ЗСУ підуть у наступ, потрібно чекати кривавих провокацій від самих терористів. Як розвиватиметься військова ситуація напередодні головного футбольного форуму світу і чому Росія на час його проведення хоче "закрити" окупований Донбас, розбирався "Апостроф".

У бій під прикриттям НАТО

Загостренням "провокацій ЗСУ" напередодні чемпіонату світу жителів Донбасу налякав так званий "заступник командувача оперативного командування ДНР" Едуард Басурін.

"Спостерігається збільшення кількості диверсійних груп, які будуть як засилатися вглиб "республіки", так і діяти по лінії зіткнення... Думаю, всі ці речі будуть посилюватися ближче до чемпіонату світу з футболу", - сказав він.

Цілу конспірологічну теорію про прорив ЗСУ в той час, як в РФ будуть грати у футбол, висловив і придворний кремлівський політолог Сергій Марков.

"Вони (на думку Маркова, США, - "Апостроф") керували Майданом у Києві, який пішов на збройний переворот у дні закриття Олімпіади в Сочі. У надії, що Росії буде не до України. Тепер вони готові здійснити провокацію під чемпіонат світу з футболу. Дуже все сходиться. У цей час, мабуть, буде розгорнута нова війна на Донбасі. Росію ставитимуть перед жорстким вибором: або здати Донбас, або зірвати чемпіонат світу з футболу", - інтригував пропагандист.

А тут ще й навчання НАТО, які 1 червня стартували в Балтії, підлили масла у конспірологічне полум’я та змусили панікувати навіть депутатів РФ. Мовляв, українські війська точно підуть у наступ напередодні чемпіонату світу, а якщо будуть пробуксовувати, то війська альянсу підсоблять, адже "НАТО і українська армія керуються з єдиного центру", - заявив член Ради Федерації Росії Франц Клінцевич.

А тепер тримайтеся. На думку деяких російських "експертів", Україна може навіть застосувати хімічну зброю на Донбасі, щоб звинуватити в цьому РФ.

Загалом, якщо включити російські канали та зайнятися читанням російських ЗМІ, то можна дізнатися, що в ЗСУ грандіозні плани на червень-липень.

Сидіть вдома

Для чого ж у самій Росії розганяється така істерія?

"Істерія нагнітається для внутрішнього споживання в РФ, - запевняє "Апостроф" військовий експерт Олег Жданов. - Між вежами Кремля зараз спостерігається період божевільної турбулентності, йде розкол еліт, який може призвести до палацового перевороту навіть до початку чемпіонату світу в Росії. Тому потрібно максимально залякати суспільство, адже чим страшніше жити, тим спокійніше люди поводяться, менше виходять з дому і більше довіряють новинам з телевізора".

Водночас в окупації лякають людей наступом ЗСУ для того, щоб якось виправдати закриття "кордону" між Росією і самопроголошеними "республіками" на час проведення чемпіонату світу.

Нагадаємо, що днями в Міноборони з посиланням на розвідку повідомили, що жителям територій, окупованих РФ і бойовиками так званих Л/ДНР, з 1 червня заборонений в'їзд на територію Ростовської області до завершення футбольного форуму. Пізніше цю інформацію побічно підтвердили в так званому "Мінтрансі ДНР", попередивши жителів про "зміни в роботі міжнародних маршрутів, які прямують до Російської Федерації в період проведення чемпіонату світу з футболу", і посилення контролю з боку МВС Росії.

"Погодьтеся, що для людей, які виступають за братський союз з Росією, або взагалі вважають себе частиною РФ, закриття кордону самою ж Росією – це приниження, - сказав "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. - Тому на окупованій території і вкидається інформація, що кордон закривається, оскільки українські війська будуть на нас наступати".


Жителів окупованих територій не пустять на чемпіонат світу (фото з сепаратистських ресурсів)

Експерт підкреслив, що Росія зовсім не хоче пускати до міст, що приймають Мундіаль, жителів "молодих республік".

"Хто такі "жителі Л/ДНР"? Це люди, яких неможливо нормально контролювати, вони виявилися непотрібними і зайвими для Росії, - додав Тишкевич. - Для РФ головне - отримати хорошу картинку на чемпіонаті світу. А жебраки, вбогі та юродиві, а саме так керівництво РФ сприймає жителів Донбасу, на цій картинці не потрібні. Росії не потрібні на час проведення чемпіонату люди з прапорами ДНР, якісь акції типу "злісні америкоси, почуйте Донбас" тощо. Це цілком звична російська політика".

Втім, самі "жителі ДНР" і не збираються на чемпіонат.

"Ви смієтеся. У мене зарплата 5 тисяч рублів, і це єдиний дохід. З такими грошима тільки на чемпіонати роз'їжджати. Але проблема в тому, що багато хто їде в Ростов на заробітки, і як тепер їх пропускатимуть і чи пропустять взагалі, гадки не маю", - скаржиться "Апострофу" донеччанка Ірина.

Переговори під залпи гармат

У випадку з Росією і її найманцями диму без вогню не буває. І якщо за поребриком і у так званих Л/ДНР розганяють хвилю істерії у зв'язку з наступом ЗСУ, то загострити ситуацію можуть самі бойовики.

"Але насправді наступ як з нашого, так і з їхнього боку – це найменш ймовірний сценарій дій на найближчі два місяці, - сказав Олег Жданов. - Росії невигідно саме зараз допускати різку конфронтацію, адже це може відлякати західних уболівальників, і вони не отримають того потоку приїжджих, який очікується".

Читайте також: ЗСУ оточують з трьох боків важливі міста на Донбасі: в бойовиків ДНР істерика

"І почати широкомасштабний наступ бойовики не в змозі, навіть якщо піднімуть свої найкращі, як вони вважають, підрозділи, наприклад, "Сомалі", "Спарта", - додав "Апострофу" екс-замначальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

"А у нас великою мірою немає ні сил, ні коштів для широкомасштабної наступальної операції. Та й президент Петро Порошенко не відмовився від свого мирного плану, відповідно, підхід до вирішення питання Донбасу в нього не змінився", - резюмував Жданов.

Правда, російські найманці здатні піти на локальні загострення.

"Зараз вирішуються питання, пов'язані з подальшими перспективами окупованих територій України: відновлення нормандського формату, введення миротворчих підрозділів ООН, їхній мандат", - сказав Романенко.

"А Росія завжди під час подібних переговорів підвищує ставки і підсилює військову складову, - запевняє Тишкевич. - Я просто не пам'ятаю жодного випадку, коли б РФ спочатку припинила вогонь, а потім домовилася про мирний варіант. Росія завжди спочатку намагається піти на більше загострення, а потім шукає компроміс. Тому активізація бойових дій цілком можлива".

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням