RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

За що взимку українців можуть залишити без газу

За яких умов українці можуть залишитися без блакитного палива

За яких умов українці можуть залишитися без блакитного палива Фото: segodnya.ua

З 1 листопада уряд підвищив тарифи на газ на 23,5%. Нові платіжки почнуть приходити в грудні, тому толком "зрадіти" українці ще не встигли. Але незважаючи на мільярдні вливання бюджетних грошей на субсидії, проблеми з оплатою блакитного палива будуть тільки посилюватися, і, як наслідок, газівники зможуть відключати неплатників від труби. Наскільки це законно, і чи ризикують українці залишитися в розпал опалювального сезону без тепла, розбирався "Апостроф".

Відключати не можна

В середині листопада віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко зробив жорстку заяву: "Встановили пряму заборону на відключення і обмеження енергопостачання теплопостачальних підприємств від газу в опалювальний період", - підкреслив чиновник.

За його словами, це дозволить забезпечити оселі українців взимку теплом без оглядки на фінансове становище.

Що й казати, ініціатива обнадійлива, але не все так однозначно. Дійсно, згідно з відредагованою постановою Кабміну №867 від 19 жовтня "Нафтогаз" не може в опалювальний період просто перекрити вентиль місцевим теплокомуненерго, які подають газ населенню.

"Правда, дана постанова Кабміну входить в протиріччя з законом про ринок природного газу і кодексами, які приймалися в рамках цього закону і дають право" Нафтогазу "за відсутності номінацій не поставляти газ теплокомуненерго навіть взимку, - пояснює "Апострофу" співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. - А в тих містах, де, як то кажуть, зірвали пломби, (наприклад, місто Сміла на Черкащині, - "Апостроф") відбувається бездоговірне несанкційоване споживання газу. Договору зі "Сміла Енергоінвест" не існує. Цей відбір "Нафтогаз" вішає на "Черкасигаз" та рахує коефіцієнт за комерційним тарифом. І це повністю в рамках чинного законодавства, і ніхто "Нафтогаз" до відповідальності не притягне".

У підсумку, місцеві теплокомуненерго, отримуючи газ, але, не маючи можливості за нього заплатити, будуть скочуватися в боргову яму. У цьому впевнений експерт "реанімаційному пакету реформ" з питань енергетичної ефективності Святослав Павлюк.

"З одного боку, це дає якусь безпеку споживачам, але з іншого боку нарощуються неплатежі в системі поставок газу. Фактично "Нафтогаз" кредитуватиме теплокомуненерго і заборгованість зростатиме, а на неї ще буде нараховуватися пеня. Таким чином, ми вганяємо теплокомуненерго в боргову яму, адже гроші, якщо повинні бути, значить повинні бути", - каже "Апострофу" Павлюк.

Відключати можна

Але той факт, що "Нафтогаз" не зможе в опалювальний період відключити від труби місцевих операторів газу, зовсім не означає, що місцеві оператори не зможуть перекрити доступ до блакитного палива для простих українців.

Згідно з постановою НКРЕ №2494 "Про затвердження Кодексу газорозподільних систем", оператор має право припинити постачання газу на об'єкт споживача (зокрема, побутовому споживачу), якщо останній несвоєчасно або не в повному обсязі сплатив за газ. І цю постанову ніхто не скасовував. Виходить, що уряд застрахував міста від опалювальних колапсів, але в кожному окремому випадку порятунок замерзаючих є справою рук самих замерзаючих.

Як розповіли "Апострофу" в "Київоблгазі", сума заборгованості, після якої у споживача почнуться проблеми з поставками газу - 4 тисячі гривень.

"Спочатку буде попередження. Воно може бути в усному вигляді: попередить контролер, буде дзвінок, або прийде смс-повідомлення. Може прийти і лист. Це вперше. Вдруге буде дзвінок з повідомленням про суму заборгованості та ще раз надішлють лист. Якщо після всіх цих попереджень і нагадувань оплати не буде, тоді газ буде відключений", - розповіли в "Київоблгазі".

Коли рішення про відключення прийнято, абонента письмово попросять самостійно припинити споживання газу. Якщо боржник цього не зробив, або не пустив в свою квартиру газовиків, щоб ті перекрили вентиль, оператор має право вимагати компенсацію, але звичайно ж, через суд. Такі реверанси - не атракціон небаченої гуманності, а цілком прагматична необхідність. Адже навіть якщо в будинку знайдеться хоча б один злісний неплатник, якому і годилося б відключити газ, технічних можливостей для цього немає.

"Відключити квартиру окремо неможливо. Потрібно тільки перекривати цілий стояк. Тому якщо вимикати газ, то по всьому стояку", - розповів "Апострофу" газівник одного зі столичних ЖЕКів.

До речі, такі масові відключення далеко не рідкість: у місцевих ЗМІ повно історій, коли через одного боржника, який, можливо, давно і не живе в належній йому квартирі, відключають всіх абонентів по стояку.

Очевидно, що коли в грудні українцям прийдуть перші квитанції за блакитне паливо за новим тарифом, рівень неплатежів почне рости, а разом з ним і кількість потенційних претендентів на відключення від газової труби.

"Тарифи - не найважливіша складова. У населення з'являються проблеми, коли високі тарифи стикаються з високим споживанням газу. Важливий ж не сам тариф, а платіжка. Якщо суму в цій платіжці ми зменшуємо за рахунок споживання енергоносіїв, наприклад, зменшуючи тепловтрати в будинках, то платіжки не виростуть. Але при тих величезних тепловтратах, які у нас є, ми ніколи не виграємо війну за платіжки простим регулюванням тарифів. Так чи інакше, вартість енергоресурсів у всьому світі постійно збільшується", - резюмував Святослав Павлюк.

Читайте також