RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Головні аналізи країни: як Порошенко і Зеленський здавали тести

Попередній результат отримав тільки Порошенко

Попередній результат отримав тільки Порошенко Фото: UNIAN

Сьогодні, 5 квітня, кандидати в президенти Володимир Зеленський і Петро Порошенко здали аналізи на наявність наркотиків і алкоголю в крові. Це було необхідно для того, щоб між політиками, нарешті, відбулися довгоочікувані передвиборчі дебати. За процесом спостерігали кореспонденти "Апострофа".

Молода кров

Вимога здати аналізи була частиною умов Володимира Зеленського, які він висунув задля проведення дебатів з Петром Порошенко. Причиною цього стали звинувачення на адресу шоумена в тому, що комік нібито серйозно "сидить" на кокаїні. Ще однією вимогою Зеленського було проведення дебатів на київському стадіоні НСК "Олімпійський", в присутності десятків тисяч глядачів. Після того, як Порошенко прийняв всі умови, він в свою чергу запропонував Зеленському пройти обстеження в медпункті "Олімпійського".

Але шоумен не прийняв пропозицію Порошенко. Мовляв "Олімпійський" підприємство все державне, а тому не виключено, що в медичній лабораторії стадіону можуть підіграти гаранту і "потопити" Зеленського. Тому в команді коміка виступили із зустрічною заявою: пройти тест в незалежній лабораторії. Такий, на думку Зеленського, є лабораторія клініки Eurolab в Солом'янському районі столиці.

Правда, до незаангажованості лабораторії у журналістів виникли питання, адже одним із власників клініки є підприємець Андрій Пальчевський, який підтримує Зеленського на цих виборах. З іншого боку, Пальчевський був ведучим на телеканалі "Прямий", який пов'язують з президентом, отже тут рахунок 1:1.

Але ось цікава деталь: команда Зеленського анонсувала обстеження на 8:00, коли, власне, відкривається лабораторія. Але шоумен зайшов в двері клініки рівно о 7:38, отже лабораторію відкрили спеціально до приїзду Володимира Зеленського. А чи відкрили б її раніше не для кандидата в президенти? Набираємо call-центр Eurolab.

- Добрий день, можна у вас аналізи здати?

- Так, це можливо. Працюємо з 8 ранку, на аналізи приходьте без запису, - відповів оператор.

- А можна раніше приїхати? Мені треба встигнути на роботу до 8? - цікавимося у оператора.

- Лабораторія починає з 8 працювати, тому ні.

Але якщо лабораторія відкрилася виключно під потреби Зеленського, складно стверджувати, що вона є повністю незаангажованою. Але опустимо цей момент ...

Поява коміка, викликала небувалий ажіотаж серед преси. Журналісти почали збиратися під дверима клініки ще з 7 ранку. Тут же чергував і патрульний автомобіль поліції. На початку восьмого з автомобіля вийшла співробітниця поліції зі службовою собакою, щоб обстежити прилеглу територію щодо наявності підозрілих предметів і вибухових речовин. Поки журналісти чекали кандидата, службова собака стала головною "зіркою" ЗМІ, потрапивши в об'єктиви камер центральних телеканалів. Пізніше до медзакладу підтягнулися ще два патруля і навіть автобус Національної гвардії.

В 7:37 приїхав Зеленський. Пройшовши повз натовп журналістів в оточенні бодігардів, комік відмовився від коментарів, мовляв спілкування звичайно ж буде, але тільки після проходження тесту. Опинившись в медустанові, Володимир Зеленський пройшов на стійку ресепшена, де йому дали заповнити стандартну анкету: прізвище, ім'я по батькові, скарги на здоров'я, які тести пацієнт збирається проходити. Написавши все, що від нього вимагалося, лідер президентських перегонів попрямував в маніпуляційний кабінет для забору крові. З ним пройшли лише двоє журналістів, решті довелося тіснитися у вузькому коридорі, контролюючи час процедури.

шоумен зашел в двери клиники в 7:38 фото: Александр Гончаров / Апостроф

До речі, кров для аналізу у телезірки брала інша телезірка - Владислав Кірякулов, який брав участь в кулінарному шоу "Майстер шеф". "Владислав виготовляє ортопедичні устілки, робить масаж та, звісно, відмінно готує", - повідомляє про медика сайт телепроекту. У соцмережах вже почали жартувати, мовляв якщо президентом стане Зеленський, то Кірякулов буде міністром охорони здоров'я.

Вся процедура зайняла не більше 10 хвилин, після чого Зеленський відповів на кілька запитань, пожартувавши, що брифінг після аналізів дає вперше в житті.

"Кров з мене викачали, але, слава Богу, її в мені багато. Кров молода ... Через три дні - глибокий аналіз, ми отримаємо результат на електронну пошту, всім покажемо, все буде офіційно", - пообіцяв шоумен.

развернутый анализ крови Владимира Зеленского на наличие наркотиков может занять до семи дней фото: EPA

Також Зеленський прокоментував свою відмову здавати аналізи разом з президентом на стадіоні.

"На "Олімпійському" немає лабораторії ... У мене ж не просто взяли кров, а тут є лабораторія", - пояснив Зеленський і оперативно покинув територію клініки на авто.

Як розповіла "Апострофу" лікар-лаборант клініки Антоніна Шолох, розгорнутий аналіз крові Зеленського на наявність наркотиків може зайняти до семи днів.

"Якщо все буде добре, то попередні аналізи будуть готові через 5 годин. Це лабораторна діагностика, скринінговий текст, а решту тестів ми видамо протягом 7 днів. За результатами попередніх аналізів буде зрозуміло, чи приймалися наркотичні засоби в період від 1 до 3 днів. Дослідження, яке триває до 7 днів, покаже факти прийому наркотиків до 4 місяців ", - пояснила медик.

"Відкритий" Порошенко

На НСК "Олімпійський" Петро Порошенко обіцяв бути о 9 ранку, але затримався на 20 хвилин. Лікарі підготували кабінет для здачі аналізів, а журналісти встигли пересваритися в боротьбі за місце для гарного кадру. Багатьох представників ЗМІ не внесли до списків акредитованих, і вони не змогли пройти блокпост охорони.

На стадіоні ніхто не розумів, як саме буде проходити експертиза. Багато журналістів сумнівалися, що Порошенко дозволить показати хоч щось. Відкритість - не найсильніша сторона чинного президента. Але, цього разу все було інакше

Порошенко з'явився близько 9:20. Бадьоро він не виглядав, але намагався посміхатися. Привітався з медиками і відразу ж пішов до окремої кімнати. Туди пропустили лише оператора з прес-служби президента. Решта ж спостерігали за процесом з екрану.

Порошенко появился около 9:20. Бодро он не выглядел, но старался улыбаться фото:UNIAN

Перед здачею аналізів Петру Порошенку запропонували підписати документи на згоду щодо проведення експертизи, а також розповіли, в яких саме лабораторіях будуть вивчатися аналізи. Президент активно розпитував, коли ж будуть перші результати.

"Протягом декількох хвилин ми можемо забезпечити конкретні показники, пов'язані з вживанням наркотичних речовин", - розповів головний лікар столичної наркологічної клініки Володимир Ярий. Також він попередив, що більш точні результати президент зможе дізнатися через дві години, а деякі доведеться чекати навіть кілька тижнів. Це неприємно здивувало Порошенко. У якийсь момент він навіть задумався, чи варто взагалі підписувати згоду.

"Будь ласка, повідомте перші результати поки я тут", - наполягав президент. Забігаючи наперед скажемо, що Петро Порошенко все ж поїхав до оприлюднення інформації.

Гаранта змусили зняти піджак, закатати рукава сорочки та присісти на кушетку. Кілька хвилин лікар розглядав вени на руках президента. Президент уважно спостерігав за кожним рухом, зберігаючи спокій. Навіть під час уколу його обличчя не здригнулося, він тільки скоса підглядав за процесом. А проходив він мабуть нелегко: підставку для руки заміняв звичайний стілець, з яким президентові було незручно. Але врешті-решт він сам обрав держустанову для здачі аналізів.

Після непростої процедури забору крові Порошенко з втомленим, але задоволеним виразом обличчя пішов для проходження інших аналізів. Рівно через чотири хвилини президент повернувся з охороною і радісно повідомив, що він виконав усі умови Зеленського.

"Я сьогодні на стадіоні. Я так розумію, що Володимира Олександровича не було. Я прийшов, тебе нема", - пожартував Порошенко рядком з відомої української пісні.

Йому так сподобалося проходити медекспертизу, що він запропонував це робити всім кандидатам в президенти: "Я би вніс необхідні зміни в законодавство, зробивши цю процедуру обов'язковою".

Я сегодня на стадионе. Я так понимаю, что Владимира Александровича не было. Я прийшов, тебе нема", - пошутил Порошенко строчкой из известной украинской песни фото: UNIAN

Порошенко вирішив, що відсутность алкогольної і наркотичної залежності у кандидатів в президенти - є питанням національної безпеки. За його словами, якщо подібні зміни будуть внесені, можна сміливо говорити, що умови Зеленського щодо медекспертизи виявилися корисними для суспільства.

З НСК "Олімпійский" експертизи президент поїхав задоволений. Адже він зробив перший крок назустріч дебатам, де, за ще одним проханням Володимира Зеленського, може виступити арбітром Юлія Тимошенко. Але вона поки що відповідь не дала. Втім "Апострофу" вдалося запитати у Порошенка, чи готовий він до такого повороту подій.

"В першу чергу це неповага до Юлії Тимошенко, як до політика, який посів третє місце в першому турі президентських виборів, а також до її виборцям", - сказав Порошенко, забувши згадати, про те, що перед першим туром кампанії його команда теж не демонструвала особливої поваги до Тимошенко.

Після від'їзду президента з'ясувалося, що організм Порошенко "чистий". "З дозволу людини, який проходив це обстеження, ми використовували кілька способів виявлення психоактивних речовин в організмі. Зокрема, це були швидкі тести. Їх результати я вже можу оприлюднити - жодного психоактивної речовини знайдено не було", - повідомив Володимир Ярий.

Але сам Петро Порошенко, напевно, дізнався про це вже постфактум.

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році