RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У радіусі 500 метрів відчувався жахливий жар: очевидець про пожежу в Нотр-Дам-де-Парі

Через сильний вітер у Парижі, пожежники далеко не відразу змогли приборкати полум'я

Через сильний вітер у Парижі, пожежники далеко не відразу змогли приборкати полум'я Фото: GettyImages

У понеділок, 15 квітня, весь світ був вражений жахливою пожежею в знаменитому Соборі Паризької Богоматері (Нотр-Дам-де-Парі), Полум'я, яке вдалося приборкати лише до ранку 16 квітня, спричинило собору серйозні пошкодження. Один з очевидців пожежі, українець ІГОР КАРУМОВ, розповів "Апострофу" подробиці цих трагічних подій. Ігор Карумов - з Одеси. Зараз він живе в Парижі, є президентом аматорського футбольного клубу FC Bandera Paris, а також має відношення до будівельного бізнесу.

- Що ви можете сказати про пожежу в Соборі Паризької Богоматері? Що там сталося?

- Там велася реставрація. Бригада робітників з 6 осіб працювала на дуже великій висоті. В 17.00 вони завершили свій робочий день та пішли. Імовірно хтось із них кинув недопалок, через який і сталася пожежа. До 6 години вечора полум'я розгорілося. На біду, в цей день в Парижі був дуже сильний вітер. Якби цього вітру не було, як знати, можливо пожежа і не була б такою сильною.

- А як відбувалось гасіння пожежі? Чому полум'я вдалося приборкати з таким великим трудом?

- О шостій годині вечора навколо Нотр-Дам зазвичай дуже великі пробки. Поки пожежники дісталися до місця подій цими заторами - пройшло ще близько години. Вони приїхали, розгорнули свої драбини, але виявилося що максимальна довжина драбин - 30 метрів, але ж тільки перша стіна собору має висоту в 90 метрів. Деякий час вони були змушені просто стояти та дивитися, як все це палає. Спроба гасити полум'я водою також вийшла не надто вдалою - вітер був настільки сильний, що просто збивав струмінь води. Це ефектно виглядало для камер, але фактично перший час гасіння взагалі не відбувалося.

Фото: GettyImages
1 / 1
Фото: GettyImages
1 / 1
Фото: GettyImages
1 / 1
Фото: GettyImages
1 / 1
Фото: GettyImages
1 / 1
Фото: GettyImages
1 / 1

- Були рекомендації, зокрема, від президента США Дональда Трампа, гасити пожежу з повітря.

- Я чув ці ідеї. Але це абсолютно неможливо. Адже Собор - це архітектурна пам'ятка і якщо на неї зверху скинути 2-3 тонни води, то можна просто проламати перекриття.

Версія щодо кинутого недопалка - це ваше припущення чи є вже якісь офіційні підсумки?

- Це моя версія. Ми також маємо відношення до будівництва, займалися ремонтом дахів, хоча і не реставрували пам'ятки архітектури. Хтось кинув недопалок. Хто це зробив, з'ясувати доволі просто. До місця, де проводилися реставраційні роботи, доступ обмежений. Щоб туди потрапити, необхідно мати відповідну кваліфікацію та спорядження. Зараз вже допитують команду, яка вела ці роботи, а також директора цієї фірми і архітектора. Крім того очікується висновок від рятувальників. Річ у тім, що камінь нагрівся від вогню та розширився. Зараз він почав охолоджуватися, а тому в стінах ще можуть з'явитися тріщини. Отже зона навколо собору поки що не дуже безпечна. Коли рятувальники дадуть "добро", до роботи приступлять експерти-криміналісти.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

- Ви були біля собору, коли почалася пожежа? Бачили, що там відбувалося?

- Так, наш офіс знаходиться в півтора кілометрах від Нотр-Дам. Температура біля палаючої будівлі була такою високою, що на відстані метрів в 500 відчувався жахливий жар. Коли я прийшов, біля Собору зібралися прості люди, вони стояли та співали молитви.

Річ у тім, що, якраз у понеділок, президент Франції Еммануель Макрон мав робити звернення з приводу руху "жовтих жилетів". У нас проходив міні-референдум, уряд збирав думки людей про те, які потрібні реформи. Макрон повинен був повідомити про результати. Але через пожежу, він скасував своє звернення і тричі приїжджав до Собору. Взагалі, події минулого понеділка дуже згуртували французів. Всі розмови про "жовті жилети" вщухли. Колишній міністр культури запропонував усім скинутися по одному євро, щоб вся нація брала участь у відновленні собору. Французький олігарх Піно заявив, що вже готовий перерахувати на ці потреби 200 мільйонів євро; ще один бізнесмен заявив, що готовий дати 100 мільйонів, мерія Парижа вже виділила 50 мільйонів євро. Паризька область дала ще 10 мільйонів. Так що я думаю, грошей зберуть стільки, що можна буде відновити три Нотр-Дама.

Насправді катастрофа тут не виглядає такою вже страшною. Я чув розмову зі священиком. Він сказав, що це все лише камінь, а найголовніше - це віра і спілкування з Богом.

Читайте також

Кожен українець є мобілізаційним резервом: хто має йти воювати

Важлива деталь - на сьогодні в Україні немає потреби мобілізовувати абсолютно всіх

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО