RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У Парижі загасили Нотр-Дам-де-Парі: хроніка подій, подробиці, фото і відео

У столиці Франції, Парижі, сталася масштабна пожежа у світовому пам'ятнику історії та архітектури, соборі Паризької Богоматері.

Всі подробиці з Парижа - фото і відео - в хроніці подій на "Апострофі".

Пожежа почалася близько 20:00 на горищі Нотр-Дам-де-Парі, потім полум'я перекинулося далі.

Пожежу в Нотр-Дамі гасили більше 14 годин. З вогнем боролися 400 осіб, а також спеціальний робот для боротьби з вогнем при надзвичайно високих температурах. В результаті пожежі постраждали три людини: пожежний та двоє поліцейських.

Завдяки злагодженій роботі були врятовані стіни і башти собору. Також вціліли християнські реліквії, що зберігалися в соборі: зокрема, терновий вінець Ісуса Христа. Неушкодженими також залишилися головний дзвін, а також головний орган собору.

Реконструкція собору займе 15-20 років. Президент Франції Еммануель Макрон обіцяє впоратися з реставрацією ще раніше - вже до 2024 року. До вечора 16 квітня для цього вже зібрали 700 млн євро.

Версія з підпалом собору на даний момент виключається. Ніяких фактів, що вказують на це - немає.

Дивіться відео з Парижу

21:20 Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країна має намір відбудувати Нотр-Дам за 5 років. Він зазначив, що напередодні французи показали, що можуть об'єднуватися заради спільної мети.

21:00 Нові фото того, як Нотр-Дам виглядає через добу після пожежі. Всі фото - instagram.com/lanasator

20:50 Ситуація навколо пожежі в Соборі зараз виглядає вже не так лякаюче, як здавалося. Ірена Карпа розповіла "Апострофу" про ситуацію в Парижі, а також про те, що показало Європі спільне горе.

19:40 Тим часом роман Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері", написаний 1831 року, очолив список найбільш продаваних книг Amazon France.

19:34 Правоохоронці Парижу заявили, що наразі немає фактів, які б могли свідчити про навмисний підпал собору. Над справою працюватимуть п’ятеро слідчих. У прокуратурі прогнозують важке та довге розслідування.

19:05 У мережі опублікували вражаюче панорамне фото наслідків пожежі, а також перші знімки, зроблені всередині собору після пожежі.

18:00 "Апостроф" поспілкувався з одним з очевидців пожежі в Парижі. Українець Ігор Карумов розповів подробиці трагічних подій.

17:35 Для реставрації собору Паризької Богоматері також може бути корисним 3D-скан собору, який був зроблений мистецтвознавцем Ендрю Теллоном в 2015 році.

16:20 Також у мережі пригадали, як Собор зазнав обстрілу у 1914 році. Тоді також було знищено дах, стародавні вітражі та частково понівечено статуї.

16:10 Тим часом в мережі порівнюють фото із Парижу з одним з кадрів з серіалу "Гра престолів".

15:55 Знаменитий валлійський і британський романіст Кен Фоллет, автор бестселера "Стовпи Землі", епопеї про будівельника собору, прокоментував для видання Le Figaro пожежу в Нотр-Дамі:

"У моєму романі "Стовпи Землі" є розділ, де горить Кінгсбріджський собор. Щоб написати цю сцену тридцять років тому, я провів невелике дослідження, щоб зрозуміти, як відбувається пожежа в соборі. Вона має починатися з даху, бо там є дерево, а інша частина будівлі кам'яна. Як правило, спочатку руйнується рама, свинцевий шар на даху тане і руйнує сховище, яке зроблено з дрібніших каменів. Сотні тонн сміття потрапляють до церкви, що може привести до руйнування веж. Велика церква схожа на павутину. Елементи підтримують один одного, зазвичай, коли щось руйнується, то розвалюється і все інше.

Я прокинувся у вівторок вранці і здивувався, що стіни Нотр-Дам де Парі залишалися в вертикальному положенні. Середньовічні будівельники були справжніми майстрами!"

15:31 Держсекретар при МВС Франції Лоран Нуньєз заявив, що пожежникам вдалося запобігти обвалення собору, коли до моменту катастрофи залишалося не більше півгодини.

"Будівлю було врятовано, коли залишалося не більше 15-30 хвилин", - сказав він журналістам.

Вирішальну роль зіграло гасіння всередині собору. Пожежникам вдалося взяти під контроль вогонь в районі веж. При цьому пожежні, що зайшли в собор, серйозно ризикували життям.

Роботи щодо забезпечення безпеки в соборі триватимуть близько 48 годин. Тільки після цього фахівці отримають доступ до тих творів мистецтва, які ще залишаються в будівлі.

14:56 Одні з найстрашніших фото

14:35 Регіон Овернь-Рона-Альпи виділяє 2 мільйони євро на реконструкцію собору. "Нотр-Дам де Парі - це Франція. Громади повинні допомогти його відновленню", - заявив глава регіону Лоран Вок'є.

13:58 З'явилась карикатура від російського художника Сергія Йолкіна.

13:47 З'явилися зняті з висоти фото собору після пожежі.

13:33 Пожежа в Нотр-Дамі розслідується як нещасний випадок, а не як підпал. Про це заявив прокурор Парижа.

13:08 У Франції зроблять нову партію пам'ятної медалі, яку випустили в 2013 році на честь 850-річчя собору Паризької Богоматері. Виручені гроші підуть на його реконструкцію.

12:11 Вікарій Філіп Марсі розповів журналістам, що пожежа почалася ще до закінчення вечірньої служби: "Її не було видно, про неї ніхто не знав...". Тільки після завершення меси, коли люди вже переважно покинули будівлю, з'явився запах диму. Парафіяни, що залишалися на вулиці, тоді вперше побачили вогонь на даху.

11:52 І ще одна ранкова світлина.

Фото - Ірена Карпа

11:38 Уцілів один з унікальних вітражів - велика Роза дю Міді з видом на Сену, шедевр XIII століття.

10:58 Пожежу загасили. Про повну ліквідацію вогню заявили пожежники. Виходить, що собор горів більше 12 годин.

10:54 Ректор собору Патрік Шове розповів, що під час пожежі вдалося врятувати не всі цінності: "Ми врятували терновий вінець, туніку святого Людовіка. Усередині вдалося також врятувати кілька картин, але великі полотна винести було неможливо".

10:47 Художниця Caroline Miousse, яка брала участь у створенні гри Assassins Creed Unity, може надати цінну допомогу при реконструкції Нотр-Даму. Вона два роки створювала комп'ютерну модель собору, вивчивши кожну його цеглинку.

10:37 Так зараз виглядає собор. Без шпиля і годинника, збереглися вежі та несучі стіни.

Фото: Kamil Zihnioglu / AP

10:13 При пожежі отримали легкі травми двоє поліцейських і один пожежний.

10:08 Як виглядала пожежа з борту літака:

09:59 Всі твори мистецтва, які зберігалися в соборі, перенесено до мерії.

Міністр культури Франції Франк Рістер заявив, що основну структуру собору вдалося врятувати. Мер Парижа Анна Ідальго запропонувала скликати міжнародну конференцію зі збору коштів на відновлення Нотр-Дама.

09:44 LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy, французька компанія, виробник предметів розкоші) і сім'я Арно оголосили про внесення пожертвування в розмірі 200 мільйонів євро для участі "в реконструкції цього незвичайного собору, символу Франції, її спадщини і єдності". До цього про виділення 100 мільйонів євро для Нотр-Дама заявила сім'я Піно.

09:35. Регіон Іль-де-Франс виділить 10 мільйонів євро "надзвичайної допомоги, щоб допомогти архиєпархії виконати перші роботи" з реконструкції собору. Про це заявила у вівторок керівник регіону Валерія Пекресс. "Реконструкція, яка, очевидно, коштуватиме великих грошей, мобілізує цілу країну, найкращих архітекторів, найкращих майстрів у Франції, можливо, у всьому світі. Ми займемося цим зараз", - сказала Пекресс в ефірі Radio Classique

09:21. Журналіст Le Monde, що знаходиться біля Нотр-Даму, розповів про вікна Собору. Деякі з них вибухнули під час пожежі, але велика Роза дю Міді з видом на Сену, шедевр ХІІІ століття, схоже, збереглася

08:23. Сім'я французьких бізнесменів-мільярдерів Піно пообіцяла направити 100 мільйонів євро на реконструкцію собору.

08:08. Президент Франції Емануель Макрон заявив, що від завтрашнього дня починається відбудова Собору, а також закликав усі таланти світу долучатися до цього.

07:59. Еквадорська художниця Христина Коррайя Фрейл зробила малюнок, котрий вже став вірусним в соцмережах - їм ділиться величезна кількість людей.

07:42 Нотр-Дам потрапив сьогодні на обкладинки багатьох газет

02:35. пожежу ще не локалізовано. Тим часом, з'явилися перші фото Собору зсередини

00:55. майже 5 годин триває пожежа. Полум'я поки не вдалося загасити

00:45. Макрон додав, що Собор буде відновлено

00:41. президент Франції Еммануель Макрон на місці НП. Він сказав наступне: "Нотр-Дам де Парі - це наша історія, наша література, це епіцентр нашого життя, це джерело мистецтва, це так багато книг і картин. Це собор всіх французів, навіть тих, хто ніколи тут не був. Це наша історія"

00:38. дивовижна атмосфера на острові Сен-Луї. Люди аплодують пожежним

00:27. боротьба з вогнем триває. Французькі журналісти пишуть, що пожежникам вдалося врятувати будівлю від обвалення

00:06. поки рано говорити про наслідки. Вогонь намагаються загасити понад 400 пожежників

00:04. вже більше чотирьох годин горить Собор. Пожежні продовжують боротьбу зі стихією

23:55. прес-аташе міністра внутрішніх справ Лоран Нуньєс повідомляє, що "пожежа потроху вщухає". "Ми можемо думати, що структура будівлі збережена, включаючи дзвіницю на північній вежі", - сказав Нуньєс, додавши, що треба залишатися "надзвичайно обережним у прогнозах"

23:35. вид на палаючий Нотр-дам з поліцейського дрону. Пожежу намагаються загасити понад 400 пожежників, повідомляє Le Monde

23:24. невпинні молитви біля Собору. Люди вірять в диво

23:21. люди продовжують молитися неподалік від Собору. Пожежні ж кажуть, що Нотр-дам не врятувати

23:13. пожежники продовжують боротьбу з вогнем

23:11. загиблих і постраждалих під час пожежі немає - заявили в МВС Франції. Разом з тим, пожежники не впевнені, що зможуть зупинити поширення вогню в соборі. Є загроза, що може зірватися дзвін

23:04. за словами архієпископа Реймса, для відновлення собору будуть потрібні роки роботи

23:03. у Франції побачили символічне значення в пожежі. "Падіння стріли має значне символічне значення, воно являє собою палець, протягнутий до Бога, громовідвід, який несе до нас благодать Божу", - сказав глава французької конференції католицьких єпископів Ерік де Мулен-Бофор

22:57. вже відомо, що в результаті пожежі крім шпиля і покрівлі постраждали старовинний годинник і вітражі собору

22:53. парижани співають неподалік від собору

22:51. Ще одне відео з Парижу

22:49. Пожежники не впевнені, що впораються з поширенням вогню в Нотр-Дамі

22:42. Неподалік від собору, на площі Сан-Мішель зібралося близько тисячі людей. За повідомленнями кореспондентів, деякі з них тримаються за руки і неголосно співають

22:35 З вогнем борються близько 400 пожежних

22:28 Реліквії собору Паризької Богоматері в безпеці, заявив представник собору Андре Фіно

У Нотр-Даму зберігається терновий вінець Ісуса Христа. За словами Фіно, "все священні предмети знаходяться в ризниці, їм нічого не загрожує"

22:24 Світові лідери і мери найбільших міст висловлюють слова скорботи і співчуття парижанам.

22:15 Пожежні намагаються врятувати твори мистецтва із залишків собору.

У соборі могли також перебувати Терновий Вінець і частина Хреста, з якого зняли Ісуса - великі християнські реліквії.

"Всі частини дерев'яного інтер'єру в вогні" - представники собору.

Онлайн трансляция телеканала "Громадське":

21:50 Президент США Дональд Трамп написав, що боляче дивитися, як горить Нотр-Дам і радить гасити його з повітря. Але екстрені служби вважають, що якщо скинути воду, то можуть постраждати люди навколо і вцілілі конструкції будівлі.

"Зараз пріоритет відданий тому, щоб захистити прилеглі території, місцевих жителів і туристів від можливих обвалень", - говорять в мерії.

21:45 Замість тисячі слів.

21:35 Собор тушать.

21:32 "Там нічого не залишиться" - заявив представник Собору в інтерв'ю BBC. У минулому році Католицька Церква Франції просила у держави додаткових субсидій на реставрацію собору, який, за їхніми словами, "розвалювався".

21:20 Президент Франції Емманюель Макрон виїхав на місце пожежі в соборі Паризької Богоматері. Він відклав телевізійне звернення до нації, в якому збирався підвести підсумки тримісячних національних дебатів, які пройшли в зв'язку з протестами "жовтих жилетів".

21:05 Впав шпиль собору. Також повністю обвалився дах.

Трансляція в Facebook української письменниці Ірени Карпи:

Трансляція телеканалу BFMTV:

Охоплена вогнем вся дах Нотр-Дама. Горить шпиль собору, деякі його вежі вже впали.

Французькі ЗМІ повідомляють, що пожежа в Соборі почався, за попередніми даними, через необережність під час ремонтних робіт.

Інформації про постраждалих поки немає. Туристи і парафіяни евакуйовані з собору. Навколо будівлі збудований кордон безпеки, за який не пускають роззяв.

Собор Паризької Богоматері - одна з найвідоміших символів Парижа і світова пам'ятка. Також є найважливішим пам'ятником середньовічної готичної архітектури. Зводився в період 1163-1345 років.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 13 квітня в канадському місті Гамільтон в провінції Онтаріо сталася пожежа в Українському культурному центрі.