RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Зміна керівника військової операції на Донбасі: навіщо це потрібно

Операцію Об'єднаних сил очолить герой Дебальцева

Операцію Об'єднаних сил очолить герой Дебальцева Фото: UNIAN

У понеділок стало відомо про прийдешню зміну командувача Операцією Об'єднаних сил (ООС). Замість Сергія Наєва ним стане генерал Олександр Сирський. Ймовірні причини і наслідки такого рішення "Апострофу" прокоментував військовий експерт Михайло Жирохов.

Олександр Сирський - це гідний командир. Він командував 72-ю окремою механізованою бригадою, потім відправився на підвищення в Генштаб, де опікувався миротворчими операціями. Після початку війни, його призначили начальником штабу АТО. Потім він став начальником сектора "С".

Коли взимку 2015 року почалися бої під Дебальцевим, Сирський фактично взяв на себе командування. Був з Віктором Муженко в самому Дебальцевому. Повертаючись через Логвинове 7 лютого він потрапив під обстріл.

З тих, хто тоді перебував в Артемівську (зараз - Бахмут) Олександр Сирський створив оперативну групу "Барс", яка зайняла панівні висоти за Логвиновим і почала допомагати виходити українським бійцям з Дебальцевого.

Читайте: Наступ Росії на Азовське узбережжя: як не пропустити момент.

У 2016 році він отримав звання генерал-лейтенанта, а з 2016 року він є другою людиною в Краматорську. Це права рука Сергія Наєва - штабний начальник, який просто добре виконує свою роботу.

Сам же Сергій Наєв опинився на своєму місці. Всі ті завдання, які перед ним ставилися, він виконав. Можна, звичайно, що завгодно казати про ті 24 кв. км "сірої зони", які були зайняті за його каденції, але насправді, це доволі велика територія. Створено два плацдарми для можливого наступу на Горлівку, а також в районі Старобешева.

Саме тому сенс проведення цієї кадрової ротації мені не дуже зрозумілий. Навіщо її робити саме зараз, якщо дуже скоро президентом стане нова людина – Володимир Зеленський, у якого буде своя команда. Чи буде Сирський "весільним генералом" або ж його призначення пов'язане з якимось таємними домовленостями - покаже час. У військовому відомстві з цього приводу поки не дуже розповсюджуються.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу