RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стріляють у все, що рухається: як бойовики лякають жителів Донбасу

Пропагандистам окупованого Донбасу стає все складніше придумувати виправдання для обстрілів українських військ

Пропагандистам окупованого Донбасу стає все складніше придумувати виправдання для обстрілів українських військ Фото: gettyimages.com

Бойовики окупованих територій Донбасу в черговий раз зірвали перемир'я, не протримавши порох сухим і пару днів. А ось на інформаційному фронті ні про яке перемир'я мови взагалі не було. Навпаки, на тлі оновлення влади в Україні окупанти тільки наростили інформаційне бомбардування мирних жителів ОРДЛО, пустивши в хід фейки, страшилки й відверту брехню. В останніх трендах пропаганди, розбирався "Апостроф".

Як зривали перемир'я

Нагадаємо, що безстрокове перемир'я формально вступило в силу 21 липня, однак через кілька днів бойовики вже почали готувати інформаційний ґрунт для зриву домовленостей.

Спочатку пропагандисти поширили новини про те, що в ЗСУ створили спеціальні мобільні групи для зриву перемир'я. За версією бойовиків, діяти групи мали дуже банально: переміщатися уздовж лінії розмежування і обстрілювати позиції окупантів, провокуючи їх на вогонь у відповідь. Звичайно, вищий пілотаж - обстріляти "захисників" Донбасу з території дитячого садка або, на худий кінець, лікарні та швидко втекти (на те вони й "мобільні групи"), втім, будинок мирного жителя в якості щита також підійде.

Потім бойовики повідомили про якийсь секретний наказ, який прийшов у ЗСУ. Згідно з цим "наказом" в зону ООС для зриву перемир'я були направлені снайпери, яким командування дозволило стріляти в усе, що рухається.

"Снайперам надано право, цитую: "самостійно вибирати мету для ураження, яка загрожує безпеці України, незалежно від її приналежності - член збройних формувань чи цивільна особа", - заявив так званий начальник прес-служби управління фейкової народної міліції ДНР Даниїл Безсонов.

Втім, коли стало зрозуміло, що мобільні групи і безпринципні снайпери - банальщина, і з таким підходом виправдовувати обстріли українських військ і населених пунктів вільної України не виходить, пропагандисти придумали дійсно талановитий фейк.

Отже, за версією бойовиків, українські військові самі нашпигували свій тил окопними зарядами, запросили на передову "пропагандистів із укроЗМІ" і здійснили серію керованих вибухів, представивши їх як артилерійську атаку окупантів на позиції армії України.

За версією бойовиків, українські військові самі нашпигували свій тил окопними зарядами Фото: gettyimages.com

А щоб каверзу "карателів" з неба не змогли викрити безпілотники СММ ОБСЄ, штаб ООС наказав командирам частин радіоелектронної боротьби збивати всі європейські БПЛА. Більше того, за погану роботу з примусової посадки "пташок" ОБСЄ в ЗСУ навіть встановили дисциплінарну відповідальність.

"У вказівках окупантів вперше прописана дисциплінарна відповідальність командирів підрозділів РЕБ ЗСУ в разі виявлення СММ ОБСЄ за допомогою БПЛА забороненої техніки, позицій чи іншої інформації, що дискредитує ЗСУ", - зазначив "офіційний представник" седативних препаратів на території ДНР так званий заступник начальника управління народної міліції Едуард Басурін.

По "духу" із гранатомета

Ну і, звичайно ж, топ-тема, яка не сходить зі сторінок сепаратистських ЗМІ практично від самого початку війни - бардак у ЗСУ. При цьому банальне пияцтво, мародерство і обстріл мирних жителів "карателями" бойовиків вже не вставляють, ось і доводиться значно підвищувати дози абсурду, щоб отримати хоч який-небудь "прихід".

Отже, за версією окупантів, у ЗСУ процвітає дідовщина, яка набуває самих збочених форм.

Нібито в 53-й бригаді "діди" цілий місяць знущалися над новобранцем: то змушували здавати нормативи з фізичної підготовки, то забороняли спати, іноді й просто били. Але коли "дідам" все це набридло (а тут ще й "захисники" Донбасу як на зло не стріляють по позиціях, дотримуючись перемир'я), "карателі" напилися і вирішили вигнати нещасного новобранця в поле, але не для того, щоб садити картоплю, а, щоб стріляти йому під ноги з автоматів і подивитися, як "дух" буде "танцювати". Однак новобранець так спритно уникав куль, що один із "дідів" вирішив ускладнити йому завдання і вистрілив у солдата з підствольного гранатомета. Звичайно, після такого "тесту" розваги різко закінчилися, адже нещасний новобранець отримав осколкові поранення. Втім, командування бригади цей факт не особливо засмутив, адже поранення солдата просто списали на черговий обстріл з боку ДНР.

Але це ще тільки розігрів, адже якщо потрібно більше інформаційного трешу, пропагандисти завжди готові з радістю його виробляти.

Як повідомили днями в сепаратистських ЗМІ, командування 54-ї бригади без всякого там Kickstarter (сайт для залучення коштів на реалізацію творчих, наукових і виробничих проектів) придумало досить вдалий стартап. Суть його в наступному: коли в розташування бригади в зоні ООС прибуває підкріплення, командування бригади пропонує новоприбулим воїнам купити ... карти мінних полів. За версією бойовиків, ті, хто особливо не висовується, йдуть на таку угоду, проте офіцери 72-ї бригади від купівлі відмовилися, вирішивши самостійно провести інженерну розвідку місцевості. Природно, результатом такої розвідки став підрив групи саперів (ну, попереджали ж, що потрібно купувати карту), який списали на обстріл ЛНР.

Начебто, командування бригади пропонує новоприбулим воїнам купити карти мінних полів Фото: gettyimages.com

До речі, ділки з 54-ї бригади продають в зоні ООС не тільки карти мінних полів, а й навіть оборонних позицій.

"Військовослужбовці 54-ї бригади продавали свої позиції новоприбулому з'єднанню, а в разі відмови від угоди бойовики 54-ї бригади розбирали позиції дощенту, забираючи з собою все, що має хоч якусь цінність, залишаючи новоприбулі підрозділи в непридатних для життя умовах", - абсолютно серйозно заявив так званий начальник прес-служби управління фейкової народної міліції ЛНР Яків Осадчий.

І, звичайно ж, без звірств "нацистів" в сепаратистських ЗМІ - нікуди. Як зазначають бойовики, "нацисти" з полку "Азов" скористалися перемир'ям і почали нещадно обносити місцевий бізнес на підконтрольних територіях поблизу від лінії розмежування.

Спочатку вірні заповітам Гітлера азовці на трьох АЗС прифронтового Маріуполя заправили свою бойову техніку на 6 тонн бензину і дизельного палива. Платою за ПММ від "Азова" були погрози застосування насильства. А після того як "нацисти" зголодніли (адже поживних російськомовних дітей на всіх не вистачає), вони обнесли магазини, забравши продуктів на 70 тисяч гривень.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році