RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Слуга народу" підірвала Росію: чому серіал зняли з ефіру і чого так бояться в Кремлі

Російський канал ТНТ показав тільки три серії комедії

Російський канал ТНТ показав тільки три серії комедії Фото: скріншот

Після бурхливого обговорення переговорів у "нормандському форматі", які відбулися в Парижі, інформаційний простір підірвала ще одна новина - російський телеканал ТНТ раптово анонсував показ українського серіалу "Слуга народу" виробництва студії "Квартал 95". Однак відразу ж після показу перших серій його керівництво змінило плани. "Апостроф" розбирався, що трапилося і чому в Росії так злякалися серіалу.

Спочатку інформація про показ серіалу "Слуга народу" з'явилася на сайті ТНТ, в анонсі говорилося, що це не просто комедія, а оригінальна сатира "на сучасну політику і ставлення народу і влади в Україні". У той же час її автори дозволили собі досить зухвале порівняння, яке могло дуже не сподобатися Кремлю.

"Уявіть, якби президентом Росії став актор Олександр Робак. Чому він? Тому що саме він зіграв у серіалі "Домашній арешт" на PREMIER простого мужика, який висуває свою кандидатуру в мери і разом з близькими, друзями і ворогами проходить нелегкий шлях посвяти в російську політику. З Зеленським, який зробив комедійний серіал своєю політичною біографією в сусідній країні - Україні, так і сталося", - заявили вони.

На цій кандидатурі на посаду президента Росії в соціальних мережах не обмежилися, згадавши і Максима Галкіна, який останнім часом досить різко висловлюється про російську владу, і Михайла Галустяна, якого "наступником" глави Кремля Володимира Путіна стали називати жартома відразу ж після перемоги Зеленського. Тоді ж інтернет підірвала ціла серія мемів на цю тему, але сам Галустян заявив, що підтримує Путіна.

"Прокол" з цензурою і дзвінок "згори"

Примітно, що український серіал вийшов на росТБ з цензурою. З першої ж серії зник жарт про Володимира Путіна. За сюжетом новообраний президент України, звичайний шкільний учитель Голобородько приходить вибирати собі дорогий годинник і костюм.

Помічник підказує йому, що Путін носить годинник швейцарської марки Hublot (вимовляючи її назву як "хубло"). Герой Зеленського у відповідь дивується: "Путін - хубло?" При показі серіалу на ТНТ цей момент вирізали. Цензурувану версію комедії показали тільки в Москві, в регіонах жарт залишили в серії, що, ймовірно, і могло викликати гнів Кремля.

Відразу ж після демонстрації перших трьох серій телеканал ТНТ, що належить "Газпром медіа", прибрав з телеефіру українську комедію, заявивши, що з самого початку не планував показувати весь серіал. Однак раніше в телепрограмі було зазначено, що продовження "Слуги народу" буде виходити в ефірі ТНТ з 19:00 до 20:30 12 та 13 грудня - тепер у цей час покажуть серіали "Інтерни" і "СашаТаня".

За даними російських ЗМІ, канал дуже швидко міняв програму - навіть о 22:00 за московським часом у мобільній і десктопній версіях сайту ТНТ були вказані різні заміни для "Слуги народу". В одній це були серіали "Полярний" і "СашаТаня", а в іншій - "Інтерни" і "СашаТаня".

Незабаром представник ТНТ заявив, що перший сезон серіалу спочатку призначався для показу тільки на платформі PREMIER, а анонс про щоденний показ назвав "маркетинговим ходом по підвищенню впізнаваності платформи". Він запевнив, що весь сезон сатиричної комедії буде доступний в онлайн-кінотеатрі PREMIER з 12 грудня. Однак увечері 11 грудня ніяких згадок про серіал на цій платформі не було.

Варто відзначити, що комедія "Слуга народу" увійшла в трійку найпопулярніших в онлайн-кінотеатрах Росії за перше півріччя 2019 року.

На галас навколо показу серіалу в Росії напередодні відреагували в Кремлі. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що російський лідер не планує дивитися комедію і демонстративно уточнив, що ТНТ - це приватний канал, який сам вирішує, що йому можна показувати, дозволу Кремля на це не потрібно.

Проте, подальший розвиток подій точно показало, що в Росії злякалися зіпсувати образ кремлівського лідера жартами про нього, та й сама думка про те, що президента можна змінити і ним може стати "людина з народу", не припала до душі владі.

Ажіотаж в Україні та пошук "зради"

В Україні не менш бурхливо відреагували спочатку на показ серіалу в Росії, а потім на його скасування. Найбільше запитань викликало те, хто отримає прибуток від показу комедії на телеканалі, що належить "Газпром медіа", і як відбувся продаж прав.

Як заявили в прес-службі "95-го кварталу", "ТНТ" отримав права на трансляцію серіалу від шведської компанії Eccho Rights - дистриб'ютора ряду продуктів студії "Кварталу" з 2012 року.

"Eccho Rights володіє світовими правами на дистрибуцію деяких тайтлів бібліотеки "Квартал 95". Компанія продає на різні території різні види прав: трансляція на ТБ, VOD-права і т.д.", - відзначили в студії.

Вони уточнили, що Eccho Rights після прем'єри першого сезону серіалу "Слуга народу" продала формат серіалу американській компанія FOX Studios, а сам серіал - найпопулярнішій онлайн-платформі світу - Netflix. При цьому в студії не повідомили, на яких умовах буде вестися показ "Слуги народу" на російському телеканалу "ТНТ", а також чи отримає "Квартал 95" роялті з цього показу.

Думки українців у соціальних мережах щодо показу серіалу в Росії розділилися: одні вважають це "зрадою", інші інформаційною "диверсією", здатною серйозно нашкодити Кремлю, підірвавши імідж Володимира Путіна. Втім, суперечки на цю тему будуть продовжуватися: адже інтригою поки залишається те, чи не заборонять повністю українську комедію в Росії.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами