RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Розіп'яті хлопчики" нікуди не дінуться: в чому небезпека візитів російських журналістів в Україну

Володимир Зеленський запросив журналістів, а приїдуть пропагандисти

Володимир Зеленський запросив журналістів, а приїдуть пропагандисти Фото: Укрінформ

У п'ятницю, 13 грудня українські прикордонники не допустили в Україну знімальну групу російського телеканалу "НТВ". Днем раніше в Україну в'їхала знімальна група пропагандистського російського телеканалу "Звезда" Міністерства оборони РФ. Співробітники телеканалу прибули в Україну, як звичайні іноземці, заявивши, що скористалися запрошенням президента Володимира Зеленського "походити ніжками" Донбасом, яке глава держави зробив російським журналістам на нормандському саміті. Пан Зеленський при цьому дав зрозуміти, що його не влаштовує, як російські ЗМІ висвітлюють ситуацію в Україні. Чи принесе користь "прес-тур" російських журналістів Донбасом, "Апострофу" розповів головний редактор сайту "Інформаційний спротив" ЮРІЙ КАРІН.

- 10 грудня на брифінгу за підсумками саміту "нормандської четвірки" в Парижі, президент Володимир Зеленський запросив російських журналістів самостійно "походити ніжками" Донбасом. Виникає питання: чи потрібно допускати цих фактичних пропагандистів безпосередньо на ті території, які вони обробляли пропагандою в останні п'ять років?

- Cама логіка пропозиції, безумовно, вкладається в демонстрацію керівництвом України прагнення до мирного врегулювання. Але в даному випадку позитиву від такої поїздки навряд чи можна дочекатися. Президент України запрошує російських журналістів, а приїдуть пропагандисти. Як бачимо, в нашу країну безперешкодно вже в'їхала знімальна група телеканалу Міноборони РФ "Звезда". Тут варто згадати як "інформаційна піхота" російського ГРУ - Стешин і Коц з "корочками" відомого друкованого видання допитували полонених співробітників спецпідрозділу "Альфа" в 2014 році.

Здається, що тут питання не в кремлівських пропагандистах, а в самому Зеленському, який, швидше за все, щиро намагається стати європейським політиком.

З цієї точки зору дана пропозиція цілком укладається в логіку характерної для Заходу "м'якої сили": ми їм показуємо, як добре живемо і вони до такого ж прагнуть. Але обслуга кремлівського режиму з мікрофонами та камерами ніколи не стане ламати вже побудовану ними за вказівкою Володимира Путіна віртуальну реальність в Україні. "Скажена русофобія", "фашистські молодчики", "концтабори для жителів Донбасу", "розіп'яті хлопчики" нікуди не дінуться. Більш того, їх "побачать" своїми очима російські солдати інформаційної війни та покажуть свої маніпуляції всьому світові. Я можу помилятися, але метою поїздок російських пропагандистів в Україні буде генерування нових фейків.

Читайте: Руйнівники міфів: як Україні перемогти російську пропаганду

- Чи це допустимо з моральної точки зору? У підвалах так званої ДНР сидять український журналіст Станіслав Асєєв, блогер Олег Галазюк. А найчастіше журналістів затримують в анексованому Криму.

- Безумовно є ще й моральна проблема - тур росіян, якщо він звичайно пройде, відбудеться на тлі того, що в "підвалах" сидять Станіслав Асєєв і Олег Галазюк. Але тут ще хоч якось можна "питання вирішити": ви їх випускаєте в рамках обміну "всіх на всіх", а тоді можемо говорити про будь-яку поїздку.

А що тоді робити зі статистикою затримань і тиском на журналістів в Криму? Чесно кажучи, з моральної точки зору ситуація "погано пахне", хоча зараз ці межі "змиваються", причому в усьому світі. Упевнений, що значна частина людей просто розведуть руками: ну сидять, ну то й що?

- Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко заявив, що російським журналістам можна дозволити тур Донбасом, якщо вони будуть дотримуватися журналістських стандартів. Тим часом генеральний директор російського "Першого каналу" Костянтин Ернст заявив, що фейк про збитий МН17 українським винищувачем його підлеглі зробили "помилково". Чи є надія на те, що російські журналісти дотримуватимуться стандартів?

- З приводу заяв глави НСЖУ громадянина Томіленка будь-які ілюзії відсутні. Він з початку російського вторгнення в Україну водить хороводи з російськими пропагандистами в рамках кремлівського проекту "Дві країни - одна професія". Вибачте, але коментарі тут зайві.

Головний стандарт РФ - кеш всьому голова, навіть російські філії шанованих на Заході видань постійно потрапляють в скандали з "купленими замовними матеріалами". Тим більше, що "антіфейковий" закон, нещодавно прийнятий в Росії, як раз на "останкінських" і не поширюється. Заява колись шанованого Костянтина Ернста про те, що фейк про збитий українським винищувачем МН17 його підлеглі зробили "помилково", це цинізм, який виходить за рамки розуміння. Скажіть, хто з них буде дотримуватись "журналістських стандартів" - вони взагалі знають про них?

Так звані російські ЗМІ давно перетворилися на інструмент гібридної війни і ніякого відношення до традиційної журналістики не мають. Сам факт їхнього запрошення в Україну вже використовується російськими ЗМІ, аби показати утиски різноманітних свобод в нашій країні.

- Припустимо, що представників російських ЗМІ все ж пустять на Донбас. В якому форматі має проходити такий прес-тур?

- Взагалі, сама назва "прес-тур" для ЗМІ країни-агресора звучить дико. Але поки російським пропагандистам був заборонений в'їзд в нашу країну, їхню роботу з задоволенням виконував цілий пул ЗМІ, що належали або були афілійовані з кумом голови держави-агресора. Ну, а сам приїзд в Україну російських пропагандистів дозволить їм легалізувати власні ж напрацювання, які поширювались через цей пул.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга