RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Не будете слухатися, буде, як в Італії" - ізраїльтянин про карантин

Житель Тель-Авіва Ітан Гагаркін розповів, як живе місто в умовах карантину

Житель Тель-Авіва Ітан Гагаркін розповів, як живе місто в умовах карантину Дезінфекція в Тель-Авіві Фото: Getty Images

Ізраїль став однією з перших країн, яка жорстко відреагувала на пандемію коронавірусу. 18 березня Ізраїль вирішив закрити в'їзд для іноземних громадян. 26 березня карантин посилили. Влада Ізраїлю закрила всі синагоги, мечеті та церкви, заборонила виходити з дому, пообіцявши штрафувати, і скасувала транспортне сполучення.

"Апостроф" поговорив із жителем Тель-Авіва ІТАНОМ ГАГАРКІНИМ про те, як живе місто в умовах карантину і як жорсткі обмеження вплинули на городян.

- Як проходить карантин у вашій країні?

- Я вже два тижні не працюю. Я працював у готелі, але зараз вони всі закриті, оскільки туристів немає і роботи, відповідно, теж.

Багато готелів використовуються як обсервації. У нас близько 3 тисяч хворих на коронавірус. Один із готелів, у якому більш як 500 кімнат, повністю переобладнано, і тепер там в ізоляції перебувають хворі на коронавірус.

На даний момент приблизно 700 тисяч осіб не працює, напевно, навіть до мільйона доходить. Близько 20% людей сидять без роботи. Для тих, хто працює, зменшили ставку. На робочих місцях залишили тільки тих, хто забезпечує життєдіяльність міста.

Для громадян введено режим самоізоляції, всі повинні сидіти вдома.

- Дозволено вихід на вулицю? Чи є штрафи за порушення режиму?

- Починаючи з 25 березня, карантин посилився. Заборонено виходити на вулицю просто так. Заборонено виходити з дому далі, ніж на 100 м, без причини. Тобто вийти на вулицю, щоб покурити сигарету, можна. А гуляти не дозволять.

Можна ходити в супермаркети за їжею і за товарами першої необхідності. Є низка нюансів, наприклад, можна виходити для допомоги літнім родичам.

Поліція ходить по місту і питає про мету переміщення. За порушення карантину введено досить серйозні штрафи (5000 шекелів - близько 39 тисяч гривень, - "Апостроф").

- Чи працюють супермаркети, ресторани, розважальні заклади? Чи є дефіцит продуктів, засобів гігієни, антисептиків?

- Більшість ресторанів закрито, деякі працюють тільки на доставку. Доставка повністю безконтактна - ставлять товари за дверима.

У супермаркетах всі касири й співробітники - у спеціальних масках. При вході в абсолютно всі супермаркети є вимірювачі температури - міряють всім відвідувачам. Якщо буде підвищена - не пустять за покупками.

До супермаркетів люди ходять мало, бояться зараження.

Продуктів вистачає, дефіциту ніякого немає. Я бачив, що люди запасаються туалетним папером, але більше по приколу, я думаю.

Підвищення цін не було взагалі, правда, і знижок звичайних теж немає. Я не бачив такого, щоб щось коштувало 10 шекелів, а тепер 15. Якщо підвищення цін на якийсь продукт і сталося, то незначне.

- Чи працюють аптеки? Чи є в них дефіцит товарів?

- Аптеки працюють всі. Дефіциту немає, всі необхідні ліки є. Антисептики є і в аптеках, і по всьому місту. До речі, саме в супермаркетах немає антисептиків, тільки вимірюють температуру.

- Чи працює громадський транспорт? Чи їздять таксі? Підвищилися ціни на таксі?

- Транспорт практично не працює. Всі поїзди в країні скасовано, деякі міські автобуси, напевно, 10-15%, працюють. Але після 8-ї вечора настає комендантська година, і автобуси не їздять. Цей захід необхідний для того, щоб люди не переміщалися по місту.

По місту можна їздити на таксі, але для них теж введено правила. Наприклад, в одну машину може сісти тільки одна людина без урахування водія. Пасажир повинен сидіти ззаду і з відкритими вікнами.

Ціни на таксі не підвищилися, але особливих знижок теж не роблять. Бачив рекламу служби прокату самокатів для пересування по місту, пропонують знижки.

- Інформує влада жителів про кількість хворих?

- Наш прем'єр-міністр (Біньямін Нетаньяху, - "Апостроф") щовечора записує звернення, повторює необхідність дотримання карантину, гігієни рук та іншого. Нас лякають Італією та Іспанією, кажуть, що там по 700 трупів на день, "якщо не будете слухатися - у нас буде те ж саме".

Є ті, хто не слухається, але роблять це по-тихому, все одно бояться.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами