RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Пекло" в Іспанії і нова смерть в Україні: коронавірус мутував і вдарив з новою силою

Одна з мутацій COVID-19 вкрай небезпечна.

Одна з мутацій COVID-19 вкрай небезпечна. Фото: Facebook

Пандемія коронавірусу в світі не тільки не вщухає, а й набирає нових обертів. В Ісландії зробили шокуючу заяву - один з інфікованих COVID-19 заражений відразу двома видами вірусу, а це значить, що коронавірус мутував. Другий штам дуже заразний. "Апостроф" розповідає все, що відомо про ситуацію на даний момент.

Станом на 12:00 загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі складає 18 947 осіб. Найбільше смертей зафіксовано в Італії - 6 820 осіб. У Китаї за весь час епідемії загинуло 3 163 людини. Всього в світі 424 048 інфікованих, одужали 109 145 осіб.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються Італія (69 176), Сполучені Штати (55 225), Іспанія (42 058), Німеччина (32 991) та Іран (24 811).

В Італії від коронавірусу померли вже 6 820 осіб, але медики кажуть, що рівень поширення коронавірусної інфекції сповільнюється. У понеділок був побитий рекорд - зафіксовано найменшу інтенсивність зараження COVID-19.

За словами начальника служби цивільного захисту Анджело Борреллі, карантинні заходи почали діяти. Напередодні італійський прем'єр-міністр Джузеппе Конте повідомив, що штрафи за порушення карантину в країні виростуть з 400 до 3 000 євро.

Також з'явилася інформація, що в результаті хвороби коронавірусною інфекцією в Італії загинув 72-річний священик Джузеппе Берарделлі. Він знаходився в госпіталі міста Ловере в Бергамо - одному з найбільш постраждалих від інфекції регіонів країни. Чоловік відмовився від вентиляції легенів через стан здоров'я - він міг не витримати процедуру.

Жителі міста Казніго, де вів церковну службу священик, вийшли на свої балкони і аплодували, коли повз їх будинки проносили труну з тілом церковнослужителя, щоб таким чином вшанувати його пам'ять. Церемонії поховання не було через обмеження в зв'язку з карантином.

У США дуже швидкими темпами збільшується число випадків зараження вірусом COVID-19, тому не виключено, що ця країна стане наступним епіцентром пандемії, кажуть у ВООЗ.

Напередодні стало відомо про перший летальний випадок нової коронавірусної інфекції у неповнолітнього пацієнта. Дитина проживала в місті Ланкастер неподалік від пустелі Мохаве, що на півночі американського штату Лос-Анджелес.

В Іспанії самий розпал епідемії - Мадрид стрімко наближається за кількістю випадків до Ломбардії - найбільш постраждалого від коронавірусу регіону Італії. За ним зростання повторює Нью-Йорк. Але все ж іпанська влада вважає, що пік епідемії коронавірусу в країні настане в середу, а в подальшому кількість випадків захворювання почне знижуватися.

Така оцінка заснована на кореляції між максимальним інкубаційним періодом вірусу (14 днів) і початком заходів щодо ізоляції громадян і закриттям шкіл по всій країні.

Франція перейшла поріг в 1 000 смертей від коронавірусу, загальне число смертей досягло 1 100. За минулу добу померли ще 240 інфікованих.

У зв'язку зі стрімким поширенням COVID-19 в країні ввели надзвичайний санітарний стан на два місяці, однак його дію може бути припинено достроково. Тепер людині, що вийшла на вулицю без поважної причини, записаної в спеціальному формулярі, загрожує штраф у 135 євро. У разі рецидиву протягом двох тижнів - 1 500 євро.

Крім того, заборонено діяльність ринків і скориговано правила доставки товарів: виключається прямий контакт між людьми, тимчасово скосовується підписання звітів про доставку, а посилки слід залишати під дверима одержувача. Церкви можуть залишатися відкритими, проте будь-які багатолюдні збори в них заборонені. Виняток становлять похоронні церемонії, якщо на них присутні не більше 20 осіб.

У Британії число смертей від коронавірусу зросла до 422. Влада країни закликала здорових і працездатних людей записатися в добровольці для допомоги системі британської охорони здоров'я. Волонтери повинні будуть забезпечувати вразливі групи населення життєво важливими речами, продуктами харчування та медикаментами, водити їх на прийоми і регулярно дзвонити тим, хто знаходиться в ізоляції.

В Індії з 25 березня оголосили жорсткі карантинні заходи у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції - громадянам заборонили залишати будинки без необхідності.

У країні будуть працювати тільки магазини, аптеки, лікарні і банки. Залишати будинки можна тільки в разі гострої необхідності. За порушення карантину передбачені штраф або тюремний термін. У соцмережах опублікували відео, як індійська поліція палицями б'є людей, які не дотримуються правил карантину.

У країні було зареєстровано 557 випадків інфікування коронавірусом, 10 людей загинули. Населення Індії становить понад 1,3 млрд жителів. Це друга за чисельністю населення країна в світі.

Там часом в місті Ухань (Китай) відкрили 117 автобусних ліній після двомісячного карантину. Повністю обмеження планують зняти 8 квітня.

На кадрах пасажиру вимірюють температуру, після чого він сканує QR-код через додаток "Код здоров'я". Ця система допомагає відстежити переміщення всіх жителів по місту і швидко встановити, хто контактував з зараженим. Сьогодні Китай знімає карантин у провінції Хубей. Три регіональних аеропорти вже відновили роботу.

Ситуація в Україні

Станом на 10:00 25 березня в Україні зафіксували 113 випадків коронавірусу, перші випадки інфікування виявили у Волинській, Одеській, Луганській та Запорізькій областях.

За останню добу, в Україні зафіксували 29 нових випадків зараження коронавірусом, зараз в країні 113 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальних, 1 пацієнт одужав і вже виписаний з лікарні.

Коронавірус зафіксували в таких регіонах:

Волинська область - 1 випадок (виявлено за останню добу);

Запорізька область - 2 випадки (виявлені за останню добу)

Дніпропетровська область - 2 випадки;

Донецька область - 1 випадок;

Житомирська область - 2 (1 летальний) випадки;

Івано-Франківська область - 5 (1 летальний) випадків;

м Київ - 31 випадок (з них 2 виявлено протягом останньої доби)

Київська область - 22 випадків (з них 7 протягом останньої доби)

Львівська область - 2 випадки;

Луганська область - 1 (виявлено за останню добу)

Одеська область - 1 (виявлено за останню добу)

Тернопільська область - 4 випадки (2 з яких виявлені за останню добу);

Чернівецька область - 38 (1 летальний) випадків, з них 13 виявлені протягом останньої доби;

Черкаська область - 1 випадок.

Також в Тернопільській області помер перший хворий пацієнт з коронавірусом COVID-19. Це 68-річний житель села Ковалівка Монастириського району. Він контактував зі священиком, у якого першим в області зафікісіровалі коронавірус.

З'явилася і хороша новина - вагітна жінка з Ірпеня, у якій у вівторок, 24 березня, було діагностовано зараження коронавірусом, народила здорову дитину. Стан мами задовільний, симптомів вірусу все менше.

Породіллю сьогодні переведуть в інфекційне відділення, тим часом новонароджений хлопчик буде перебувати на карантині.

Читайте також

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни