RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стеження за кожним і смертельне "цунамі": як коронавірус атакує світ і Україну (хроніка 14 квітня)

Кількість жертв COVID-19 тільки зростає, вакцини та ліків поки немає.

Кількість жертв COVID-19 тільки зростає, вакцини та ліків поки немає. Фото: lb.ua

Смертельний коронавірус з Китаю не відступає, хоча в деяких країнах трохи зменшив оберти. Старший радник британського уряду Джеремі Фаррар, що входить у Науково-консультативну групу з надзвичайних ситуацій, вважає, що друга і третя хвилі COVID-19 неминучі, а створення вакцини - єдиний надійний шлях виходу з нинішньої надзвичайної ситуації.

У ВООЗ кажуть, що новий коронавірус відрізняється від епідемії атипової пневмонії SARS і близькосхідного респіраторного синдрому MERS високою вірулентністю (ступінь здатності штаму мікроорганізму або вірусу заражати організм). Люди часто навіть не розуміють, що вони заражені.

Кандидат біологічних наук Надія Жолобак зазначила, що коронавірус мутує кожні чотири дні, але близько 80% населення переносять хворобу в легкій формі або взагалі не відчувають будь-яких симптомів нездужання. "Апостроф" стежить за всім, що відбувається в Україні і світі.

23:11 За останню добу в США померли 1 554 людини. Найбільше загиблих у Нью-Йорку - 778 осіб. Ще 362 смерті зафіксовано в штаті Нью-Джерсі. У Луїзіані від коронавірусу померли 129 осіб. Летальні випадки були зареєстровані у всіх штатах. Загальна кількість смертей в Штатах - 25 194.

За добу в країні зафіксували 16,5 тисяч нових випадків зараження. Найбільший денний приріст хворих був зареєстрований в Нью-Йорку (+6553) і Нью-Джерсі (+4240).

Всього кількість виявлених випадків в США перевищила 603 тисячі. Третина з них - 202,2 тисячі - в штаті Нью-Йорк.

22:36 У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що загальне число заражених коронавірусом в світі перевищило 1,844 мільйона осіб, за добу захворіли 71 779 осіб, померли 5 369.

22:28 Цікаве відео про те, як працюють держЗМІ в Білорусі. В даному випадку, як вони висвітлювали візит до Мінська глави місії ВООЗ Патріка О'Коннора.

22:00 У селищі Торчин Луцького району від коронавірусу помер 19-річний юнак. За даними Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України, пацієнт був хворий на тяжку форму цукрового діабету. Коронавірус в нього виявили вже після смерті.

21:22 У селищі Рокитне Рівненської області коронавірусом інфікувалося все місцеве начальство: голова РДА Віктор Мініч, голова районної ради Анатолій Кінчур та головний лікар місцевої ЦРЛ. Про це повідомив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль у відеозверненні.

21:20 Число померлих від коронавірусу в світі перевалило за 125 тисяч осіб.

20:59 У Таїланді від коронавірусу помер судмедексперт. Інфекцію COVID-19 він підхопив від небіжчика. Це перший у світі випадок інфікування від померлого.

Інцидент трапився в Бангкоку. За даними дослідників з Таїланду та Індії, існує "мала ймовірність" того, що судмедексперт заразився від живого пацієнта, при цьому він постійно контактував з померлими.

20:01 Зеленський в новому відеозверненні:

"Цими днями ми чекаємо на прибуття 3 літаків, які продовжують доставляти засоби індивідуального захисту та медичне обладнання. Наступного тижня заплановано прибуття 8 літаків із цінними вантажами. Робота не зупиняється.

Хочу подякувати нашим міжнародним партнерам, з якими ми спільно протидіємо хворобі. Особливу подяку висловлюю парламенту за ухвалення змін до державного бюджету. Незважаючи на спротив багатьох політичних партій, назви яких чудово відомі, ми змогли прийняти необхідні зміни для підтримки наших медиків, забезпечення лікарень, допомоги пенсіонерам, малозабезпеченим людям, підприємцям та тим, хто втратив роботу.

Аналізуючи статистику захворілих в Україні в останні дні, можна відзначити певну стабілізацію. Різкого стрибка не сталося – завдяки свідомості громадян, які дотримуються самоізоляції. І це слід продовжувати. Маємо чітко усвідомити: розслаблятися зарано. Розслаблятися небезпечно.

Тому вкотре закликаю вас на Великодні свята бути вдома. Кожен з нас розуміє, що цьогоріч доведеться змінювати традиції. І робити це заради власної безпеки – це зрілість і мудрість нації".

19:42 Результати опитування українців, проведеного з 7 по 11 квітня 2020 року.

19:15 У Луганській області в наявності 172 апарати штучної вентиляції легень, з них – 6 апаратів, які вже не можуть бути відремонтовані, та 26 ремонтуються.

18:50 Консорціум Deep Knowledge Group склав рейтинг безпеки країн в умовах пандемії. На першому місці з безпеки Ізраїль, а трійку замикають Німеччина і Південна Корея. У першу десятку також увійшли Австралія, материковий Китай з Тайванем і Гонконгом, Нова Зеландія, Сінгапур і Японія. Україна не потрапила в топ-40 безпечних країн

В рейтингу 20 країн з найбільшим ризиком в умовах пандемії в першу п'ятірку увійшли Італія, США, Великобританія, Іспанія і Франція. За ними слідують Швеція, Іран, Еквадор, Філіппіни і Румунія. У цьому списку Україна також не значиться.

18:01 Міністр інфраструктури України Владислав Криклій заявив, що громадський транспорт, в тому числі метро, запустять приблизно в червні-липні.

"Про конкретні терміни говорити дуже передчасно. Точно не раніше травня. Я б прогнозував червень-липень. Все залежить, в тому числі, від кожного з нас, наскільки адекватно ми ставимося до обмежень, як ми їх дотримуємося, в тому числі самоізоляція, як ми дотримуємося маскового режиму, не їздимо на вихідні святкувати на шашлики з рідними і близькими, не ставимо під небезпеку всіх оточуючих, а робимо це все дистанційно", - сказав міністр.

17:51 "Київстар" опублікував Індекс дотримання самоізоляції мешканцями різних регіонів. Найбільш сумлінні - Львів і Тернопіль.

17:28 У Гренландії вилікувалися усі 11 хворих на коронавірус COVID-19. Таким чином, Гренландія стала першим і поки єдиним місцем, де усі заражені коронавірусом пацієнти одужали від хвороби. Крім того, там не зафіксовано жодної смерті.

Перший випадок зараження COVID-19 на найбільшому у світі острові з населенням близько 56 тисяч осіб був зафіксований 16 березня. Останній – 4 квітня. Прем'єр-міністр Кім Кільсе оголосив, що якщо нових випадків COVID-19 не з’явиться, влада планує поступове відкриття столиці автономії і зняття карантину.

17:03 Центральний ринок Харкова сьогодні.

16:44 Влада Грузії ще на 10 днів ізолювала найбільші міста - Тбілісі, Руставі, Батумі і Кутаїсі, заборонено в'їзд і виїзд.

16:42 Статуя Христа-Спасителя, яка є символом Ріо-де-Жанейро і Бразилії в цілому, на Великдень стала центром світового шоу. На статую спроектували робочий одяг лікаря в знак солідарності з працівниками сфери охорони здоров'я, які борються з коронавірусом.

16:28 Рейтинг країн за кількістю проведених тестів на COVID-19:

1. США 2,832,258 тестів.

2. Німеччина 1,317,887 тестів.

3. Росія 1,200,000 тестів.

4. Італія 1,010,193 тести.

5. ОАЕ 648,195 тестів.

16:26 За останні дні українські "Мрія" і "Руслан" зробили багато рейсів до Європи по доставці гуманітарних вантажів. Сьогодні "Мрія" доставить до Польщі 400 тонн медичних засобів і обладнання, переданих Польщі з Китаю. Генсек НАТО Столтенберг заявив, що в Альянсі захоплені українськими транспортниками.

16:10 Ще 2 смерті на Закарпатті. Підтверджено смерть від коронавірусу 84-річного чоловіка з Івано-Франківська. Хворий помер в міській клінічній лікарні №1. У Калуській районній лікарні померла 72-річна жінка з села Велика Тур'я. У неї також підтверджений діагноз коронавірус.

16:05 Число смертей від COVID-19 в Швеції знову почало швидко зростати. 114 летальних випадків за добу, загальна кількість - 1033.

15:56 В Україні зафіксовано перший випадок інфекції коронавірусу серед ув'язнених. COVID-19 виявили у жінки, яка прибула в Чернівецьку установу виконання покарань №33 у кінці березня. Після цього її відразу направили до медичного закладу, де лабораторно і був встановлений COVID-19. Зараз щодня проводиться моніторинг актуального стану здоров'я засуджених, а також працівників медичних установ.

15:48 Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що влада планує запустити в Україні тестування методом імуноферментного аналізу, щоб визначити, чи є антитіла до коронавірусу в крові людини.

"Ми розробляємо кроки, як потрібно надалі виходити з карантину. Один з цих методів - введення нового виду тестування: ІФА-тестів, які будуть показувати наявність антитіл, що підтверджує, перехворіла людина чи ні", - зазначив він.

15:40 16 жителів Івано-Франківської області, які хворіли на коронавірус, одужали. Вони отримали по два негативних результати ПЛР-діагностики.

15:35 Ось так виглядає обкладинка New Yorker - як нагадування про те, що і у лікарів, які рятують по всьому світу хворих на коронавірус, теж є сім'ї, і їм теж страшно, але заради порятунку людства вони виходять на роботу і рятують життя.

15:18 Карантин в Україні паралізував розмитнення "євроблях" - оформити автомобілі практично неможливо в період дії обмежень через коронавірус. Закон зобов'язує людину, яка імпортувала авто, протягом 10 днів почати процедуру його розмитнення. Однак цього не можна зробити фізично, оскільки на обсервації потрібно пробути 14 днів.

Через такі вимоги обсяг імпорту авто сильно впав, відповідно, надходження до держбюджету теж. Також зменшення потоку пов'язане з обмеженою кількістю пунктів пропуску на кордоні з Європою.

15:05 Івано-Франківській області COVID-19 виявили у чотирьох дітей, повідомила заступник голови облдержадміністрації Марія Савка.

За її словами, захворіли троє хлопців: 14-річний зі Снятинського району, 8-річний з Косівського та 9-річний з Тлумацького районів. Інфікована також 17-річна дівчина з Івано-Франківська. Хворі перебувають у самоізоляції під наглядом сімейних лікарів.

14:58 У Мінекономіки відзвітували, скільки грошей Україна направила на боротьбу з коронавірусом. Розповіли, які області витратили найбільше на закупівлю необхідних засобів, а які найменше. А також назвали топ-3 найдорожчих закупівель.

14:45 Незважаючи на введений в Україні в зв'язку з поширенням коронавірусу карантин, в цьому році на Великдень до церкви мають намір піти 7% українців, йдеться в опитуванні групи "Рейтинг", проведеному 10-12 квітня. 85% опитаних повідомили, що не планують йти на Великдень до церкви (на початку березня про це заявляв лише 21% опитаних).

Що стосується поминальних днів, то 55% опитаних не мають наміру йти на цвинтар, 8% - хочуть піти саме в цей день, а 32% заявили, що підуть на кладовище в інші дні, коли там не буде людей.

14:28 З початку пандемії коронавірусу в Україні інфекцію COVID-19 діагностували у майже 600 медиків. Всього за минулу добу в Україні захворіли на коронавірус 64 медика.

14:15 Італія поступово знімає обмеження. Запрацювали книжкові, магазини з товарами для дітей і виробництва комп'ютерів. Але в найбільш постраждалих від коронавірусу Ломбардії і П'ємонті послаблень поки не передбачається.

13:58 Країни ЄС вже страждають від відтоку трудових мігрантів на карантин. На українських заробітчанах у Східній Європі трималися цілі сектори економіки, а західні європейці б'ють на сполох через те, що без трудових мігрантів нікому зібрати врожай. І навіть подумують про організацію чартерних авіарейсів для сезонних робітників.

13:45 У Запоріжжі від ускладнень пневмонії помер 65-річний чоловік - директор ринку, у якого раніше діагностували коронавірус. Перші симптоми у 65-річного чоловіка з'явилися 19 березня. Тиждень він займався самолікуванням, а 3 квітня його госпіталізували в Запорізьку обласну інфекційну лікарню у важкому стані. Пізніше його підключили до апарату штучної вентиляції легенів.

13:28 Ситуація із захворюваністю на коронавірус у Києві по районах.

13:15 За останній місяць 61% українців збіднів. За півроку таких 51%. Стосується це в більшості випадків людей старшого віку, свідчать дані соцопитування групи "Рейтинг". Якщо говорити про прогнози, то українці налаштовані песимістично. 68% опитаних вважають, що в найближчі півроку ситуація в Україні погіршиться. 13% думають, що ситуація не зміниться і лише 13% вірять у краще.

12:58 У Білорусі 10 вагітних жінок інфіковано СOVID-19. Коронавірус зареєстрований у 80 дітей.

12:50 У Києві вже 551 випадок коронавірусу!! Серед осіб, у яких за останню добу виявили COVID-19, - 26 жінок у віці від 26 до 74 років, 24 чоловіків у віці від 21 до 82 років, а також шість дітей (три дівчинки і стільки ж хлопчиків) у віці до 7 років. П'ятеро з цих людей - медики.

Для запобігання поширенню коронавірусу на вихідних вводиться обов'язкове вимірювання температури всіх, хто в'їжджає до Києва. Крім того, в поминальні дні все кладовища будуть закриті.

12:28 Нова інфографіка по смертності від COVID-19 від Financial Times. Тенденція на збільшення кількості щоденних смертей все ще спостерігається в США і Великобританії, хоча згладжування кривих може вказувати на швидке досягнення піку епідемії в цих країнах.

12:15 Австрія починає поступово знімати обмежувальні заходи по боротьбі з коронавірусом - після місячного простою відновлюють роботу маленькі магазини площею до 400 квадратних метрів, а також всі будівельні та садові. Робота при цьому буде відновлюватися в жорстких умовах - необхідно контролювати кількість відвідувачів, стежити, щоб вони дотримувалися дистанції і носили маски.

11:56 У іспанському муніципалітеті Табернес-де-ла-Валдігна біля Валенсії поліцейські приземлили вертоліт на місцевому пляжі через самотнього порушника карантину.

11:45 У Міністерстві охорони здоров'я побоюються, що масове відвідування українцями церков на Великдень може звести до мінімуму успіхи, досягнуті за період карантину в стримуванні пандемії коронавірусу.

"Маркерна точка - це 24 квітня. Дата, яка нам покаже ситуацію. Це як раз 5-7 день після Великодня. Ми побачимо, чи є у нас сплеск (захворюваності) після святкування", - зазначив головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

11:28 У центрі Москви забетонували кафе, яке продовжувало працювати під час карантину. Суд обмежив його роботу ще на початку року, але закриватися господарі і не думали.

11:15 У Детройті тіла загиблих від COVID-19 у переповнених моргах складають одне на одне, така ж ситуація і в самих лікарнях.

10:56 У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили про те, що фармацевтичні компанії розробляють близько 70 протикоронавірусних вакцин. За їх словами, найбільшу успішність має препарат, який створює корпорація з Гонконгу, зараз його активно випробовують.

Відомо, що існує ще два дослідні зразки, які проходять тестування в Китаї. Ліки мають намір поставити на ринок до наступного року, щоб стримати поширення коронавірусної інфекції.

10:40 Економіка Франції в цьому році скоротиться на 8% через коронавірус, заявив міністр фінансів Брюно Ле Маре. За його словами, деякі сектори, такі як готелі та ресторани, не зможуть відновити роботу з 11 травня з міркувань безпеки, безробіття частково збережеться.

10:28 У Києві та області за станом на ранок 14 квітня підтвердили 775 випадків коронавірусу COVID-19. У самій столиці їх кількість зросла до 551, а на території області - до 224, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

10:10 За останню добу в Росії підтверджено 2 774 випадки нової коронавірусної інфекції в 51 регіоні, при цьому виписано по одужанню 224 людини. Всього в країні зареєстровано 21 102 хворих у 82 регіонах, а число пацієнтів, що видужали, збільшилася до 1 694 осіб.

09:56 Військові роботи почали допомагати людям в Ізраїлі під час пандемії. Їх завдання - доставка продовольства, ліків, предметів першої необхідності. Загалом, робот використовується як візок-носій великого обсягу коробок. Його супроводжують бійці, які і здійснюють роздачу товарів жителям міста.

09:45 Німецькі аеропорти знаходяться на порозі фінансової катастрофи, падіння пасажиропотоку склало рекордні 98%. В об'єднанні німецьких цивільних аеропортів ADV говорять про "історичний мінімум". При цьому експерти не бачать підстав для оптимізму, тим більше, що Німеччина закінчує програму з повернення своїх громадян із зарубіжних країн.

09:30 Станом на вівторок, 14 квітня, в Україні офіційно підтверджено 3 372 випадки зараження коронавірусом COVID-19!! 98 летальних випадків, 119 пацієнтів одужали.

Статистика по областях:

09:28 Парламент Туреччини схвалив законопроект, який передбачає звільнення близько 90 тис. ув'язнених через поширення коронавірусу. За кілька годин до голосування в парламенті міністр юстиції повідомив про смерть трьох ув'язнених, у яких виявили коронавірус. Амністія не торкнеться політичних в'язнів.

09:25 Ось так виглядає обкладинка американського щоденного видання: "Факелоносці. Читачі вітають хоробрість тих працівників міста, які знаходяться на передовій".

09:18 Вчені з Сінгапуру вважають, що передача коронавірусу може походити від безсимптомних носіїв приблизно в 70% випадків. Фахівець з інфекційних захворювань Ліон Ное Нам вважає, що навіть якщо безсимптомні носії в кінцевому результаті не перехворіють, вони зможуть виробити імунітет, хоча на це буде потрібно кілька років.

09:15 Запорізька область посіла "почесне" четверте місце в антирейтингу порушників карантину - там виписано 359 протоколів на порушників карантину і їх батьків. Лідирує Дніпро, Київ і Львівська область.

09:11 Компанія Dove показала відео з обличчями медиків після годин роботи в масках. Таким чином вона подякувала медикам за їхню роботу під час пандемії коронавірусу.

09:05 Станом на вчорашній вечір в Олександрівській клінічній лікарні Києва в інфекційних відділеннях перебувало 74 пацієнти, з них:

- 49 з підтвердженим коронавірусом,

- 19 - з підозрою,

- 61 - з пневмонією,

- 3 - в реанімації,

- 1 - на ШВЛ.

За словами головного лікаря, в закладі від коронавірусу померли двоє чоловіків - 48 і 74 років. Обидва надійшли в украй важкому стані, з двосторонньою полісегментарною тотальною пневмонією, відразу були доставлені у відділення реанімації та підключені до ШВЛ.

Пацієнт 48 років був підключений до апарату ЕКМО. Лікарі намагалися повернути його до життя більше двох тижнів. За пацієнта 74 років боролися протягом тижня. Він мав серйозні супутні захворювання серцево-судинної системи.

09:00 Глава Держдепартаменту США Майк Помпео заявив, що в майбутньому необхідно знайти винних у поширенні по планеті коронавірусу нового типу COVID-19. У той же час він наголосив на необхідності вжити заходів, щоб подібна епідемія не повторилася.

08:55 Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що медична система країни витримає тільки 3 500 пацієнтів на інтенсивній терапії одночасно. На цьому показнику грунтуються прогнози, за якими в МОЗ відстежують ситуацію. Залежно від її динаміки будуть прийматися рішення про продовження або припинення карантину.

08:50 В Україні за місяць реєстрація нових ФОП зменшилася майже в 3 рази. Якщо до карантину щотижня реєструвалося більше 5 тис. нових підприємців, то зараз - всього близько 1,8 тис.

Крім того, з початку карантину кількість вакансій в Україні скоротилася вдвічі, а загальна кількість вакансій, які мали активний статус, впала на 25%. У сфері IT ситуація дещо краща, але тенденція зберігається. Наприклад, для розробників Djinni число вакансій скоротилося в півтора рази в порівнянні з початком 2020 року.

08:44 Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що немає підтверджених даних про те, що вакцина Бацила Кальмета-Герена (БЦЖ) захищає людей від інфікування вірусом, що викликає COVID-19.

08:40 Вчені з Трініті-коледжу в Дубліні (Ірландія) заявили, що вітамін D може бути корисний для літніх людей під час пандемії коронавірусу, так як він знижує ймовірність захворювання інфекціями респіраторного типу. Він міститься у таких продуктах, як яйця, печінка і жирна риба (лосось або скумбрія), а також у збагачених продуктах, таких як злаки і молочні продукти.

08:28 Представники Всесвітньої організації охорони здоров'я заявили, що не всі люди, які одужують від коронавірусу, мають антитіла для боротьби з повторним зараженням. В організації розповіли про дані проведеного в Шанхаї дослідження, яке показало, що у частини пацієнтів, що вилікувалися, була відсутня відповідь антитіл, у той час, як у інших рівень відповіді був високий.

Але це не означає наявність імунітету до повторного зараження COVID-19 у другої частині обстежених. Необхідно обстежити більше тих, що видужали від COVID-19, щоб зрозуміти, чи створюється імунітет і як довго він може захищати людину.

08:20 Жахливе фото з детройтського госпіталю Sinai-Grace, зроблене в той момент, коли в переповненій лікарні кожні дванадцять годин вмирало по п'ять пацієнтів з COVID-19. Після того як заповнився навіть мобільний морг (холодильний причіп біля воріт), тіла почали просто складати в вільних палатах. На ліжку, на кріслах.

08:05 У Туреччині значно знизилася кількість нових випадків зараження коронавірусом COVID-19, заявив міністр охорони здоров'я країни Фахреттін Коджа. За його словами, це сталося завдяки збільшенню кількості тестів. Також зафіксовано зростання числа пацієнтів, які вилікувалися від коронавірусу, - з лікарень виписали 3 957 осіб

07:56 У ВООЗ заявили, що коронавірус у десять разів смертельніше грипу, пандемія якого сталася в 2019 році. Кількість заражень COVID-19 подвоюється кожні 3-4 дні. Особливо, це стосується густонаселених країн з бідним населенням.

07:40 У столиці Білорусі Мінську у розпал пандемії коронавірусу COVID-19 помітили довгу чергу з машин швидкої допомоги.

07:45 Австралійські вчені знайшли спосіб, як один апарат штучної вентиляції легенів можна використовувати для двох пацієнтів з коронавірусом COVID-19 в умовах браку обладнання.

Дослідники використали стандартні дихальні контури для створення роздільної вентиляції штучних легенів. За їх словами, для цього методу підійде типове обладнання реанімаційних відділень лікарень, проте застосовувати його варто тільки в критичних випадках.

07:35 У МВС нагадали, що в Україні за новими правилами знаходиться на вулиці без документів заборонено. Це необхідно для того, щоб правоохоронці могли перевірити, чи немає цієї людини в базі даних осіб-підписантів зобов'язання про самоізоляцію.

07:30 Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко скасував власну постанову, якою за певних умов дозволялася робота ринків під час карантину - заборона на їх роботу вступає в силу з 14 квітня.

07:26 У Чернівецькій області через швидке поширення коронавірусу влада вирішила знову ввести на великодні вихідні режим надзвичайної ситуації. Дія "особливого" режиму розпочнеться о 13:00 в суботу, 18 квітня, і триватиме до 06:00 вівторка, 21 квітня.

07:18 Ще 13 пацієнтів з коронавірусом померли в Москві, повідомляє оперштаб. Серед померлих - 29-річна дівчина з синдромом Дауна.

07:10 У Франції продовжили карантин через коронавірус до 11 травня. За словами президента країни Еммануеля Макрона, надія повертається, але в регіонах Град-Ест і Іль-де-Франс госпіталі переповнені. Політик зазначив, що "в ході майбутніх чотирьох тижнів введені владою заходи повинні зберігатися, не посилюватися і не послаблюватися.

06:56 Квітковим компаніям у Нідерландах довелося знищити 400 млн квітів через зниження на них попиту через пандемію коронавірусу. Крім цього, країна не дорахується кілька десятків мільйонів доларів через відсутність туристів, які приїжджали помилуватися тюльпановими полями.

06:55 Президент Білорусі Олександр Лукашенко озвучив новий "рецепт" з протидії коронавірусу: "Не треба тримати людей довго в храмах. Свічку поставив, вийшов і пішов". Також він сказав, що потрібно харчуватися своїм, білоруським, часником і цибулею.

06:47 Столиця Росії закривається на карантин через коронавірус і вводить спецпропуски для пересування. Вже з середи, 15 квітня, будь-який житель Москви і області повинен буде мати спеціальний код, щоб поїхати куди-небудь. Це стосується будь-якого переміщення - на особистому авто, громадському транспорті (який продовжує ходити), таксі, мотоциклі і навіть велосипеді.

06:35 В Україні стало більше безробітних. Станом на 13 квітня їх число становить 387,5 тис. осіб. Це на 70 тис. (22%) більше, ніж за аналогічний період минулого року.

У середньому, на минулому тижні статус безробітного щодня отримували близько 7 тис. осіб. Найбільше офіційних безробітних реєструється в Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Полтавській і Львівській областях.

06:28 У Нідерландах коронавірусом заразилося більше 6 тис. медиків. З недавнього часу медичні працівники можуть проходити тестування поза лікарнею, якщо у них є скарги на здоров'я.

06:15 Поки президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що в його країні жодна людина не померла від коронавірусу, в мережі повідомляють, що в лікарнях черги, не вистачає лікарів.

06:03 У США і Британії заявили, що працюють над технологіями цифрового відстеження контактів для боротьби з коронавірусом. Власний додаток також розробляє МОЗ Франції, а окремий загальноєвропейський проект вже отримав підтримку канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Вчені бачать у технології можливість прискорити вихід з карантину, але експерти з кібербезпеки попереджають про безпрецедентний масштаб контролю влади за громадянами.

Технологічні гіганти Apple і Google вже оголосили про спільну розробку програмних інтерфейсів (API) для створення додатків з функцією цифрового відстеження контактів. Технологія буде працювати через Bluetooth-з'єднання: коли два користувачі опиняються на близькій відстані, їх телефони зберігають запис про зустріч.

Саме цей принцип використовується в сінгапурському додатку TraceTogether, з яким пов'язують успішну боротьбу з епідемією в острівному місті-державі

06:00 Станом на цей час загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим типом коронавірусу SARS-CoV-2, у світі становить 119 666 осіб (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 23 608 осіб, в Італії - 20 465 осіб, в Іспанії - 17 756 і Франції - 14 967. У Китаї у цілому - 3 345 людей, за останню добу померло двоє людей.

Всього в світі 1 919 913 інфікованих, одужали 449 589 осіб.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавірусу залишаються США (581 918), Іспанія (170 099), Італія (159 516), Франція (137 877), Німеччина (130072) Великобританія (89 571), Китай (83 302) та Іран (73303).

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян